fbpx

Gaddafijev na smrt obsojen sin izpuščen na prostost zaradi boja proti ISIS-u

Foto: epa

Saifa al- Islama Gaddafija je zahod po padcu dinastije Gaddafi obsodil na smrt, sedaj pa je njihov adut v boju proti Islamski državi.

Namesto, da bo ustreljen zaradi smrtne obsodbe je sin nekdanjega libijskega diktatorja Moamerja Gaddafija izpuščen iz zapora in se trenutno nahaja v Libiji. Vest je šokirala ne samo Libijce, temveč celoten svet.

Številni so prepričani, da je izpustitev na svobodo Saifa al- Islama Gaddafija zadnji poskus rešitve Libije pred prelivanjem krvi in širjenjem IS in da za vsem tem stojijo Američani in zahodne države. S tem naj bi se zahod poskušal odkupiti za zrušitev Gaddafija in prevrat v anarhijo in državljansko vojno, v katero je zapadla Libija. Boj med 1500 frakcijami in 200 različnimi plemeni je najbolj izkoristila Islamska država, ki je bojišče prestavila iz bližnjega vzhoda na sever Afrike in se tako še približala Evropi. Mesto Sirta, ki ga obvladujejo sile IS, je od Sicilije oddaljeno zgolj 300 kilometrov.

Mednarodna skupnost kljub številnim prizadevanjem ni uspela zaustaviti vojne v Libiji, zato so se domislili, da je edini, ki bi imel vpliv na vsa plemena v Libiji prav Saif al Islam Gaddafi, ki uživa ugled in avtoriteto med plemenskimi starešinami. Številna plemena so se po koncu vladavine Gaddafi namreč pridružila IS, poroča Večernji list.

4 desetletja vladavine dinastije Gaddafi
Družina Gaddafi se je uspela obdržati na oblasti več kot štiri desetletja ravno po zaslugi podpore teh plemen, ki so danes ostala center moči v Libiji. Saif al- Islam, ki je bil zadolžen za odnose s plemeni, je znal manipulirati in izkoristiti kombinacijo ekonomskih privilegijev, zakonskih zvez in groženj s silo. Njegovo pleme Al Gadadfa je eno po moči glavno v petih regijah po Libiji, hkrati pa obvladuje bogata nahajališča nafte. Pripadniki plemena trdijo, da izvirajo od preroka Mohameda, zato uživajo veliko čast in moč, zato bo odigralo ključno vlogo pri reševanju libijskega konflikta in pri uničenju teroristične organizacije IS.

M. P.