fbpx

Generalni direktor WHO svari pred božičnimi praznovanji: “Bolje je odpovedati dogodek, kot odpovedati se življenju”

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije. (foto: epa)

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije je opozoril na morebitno porast okužb med božičnimi prazniki predvsem v povezavi s širjenjem različice omikron, in predlagal preložitev ali celo odpoved praznovanj.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je na ponedeljkovem sestanku v Ženevi dejal, da je za to, da bi lahko zaščitili sebe in druge, potrebno sprejeti “težke odločitve” in pozval k premisleku tiste, ki načrtujejo počitniška srečanja med sedanjo zdravstveno krizo. “Vsi imamo dovolj pandemije. Vsi si želimo preživeti čas s prijatelji in družino. Vsi se želimo vrniti v normalno stanje,” je dejal novinarjem in dodal, da to pomeni odpoved ali kasnejše praznovanje dogodkov.

Čeprav trenutni podatki iz Južne Afrike kažejo, da bi lahko imel omikron blažje simptome v primerjavi z ostalimi sevi, je Tedros omenil, da obstajajo dokazi o tem, da se nova mutacija širi “znatno hitreje” kot prejšnja različica delta in da bi bil omikron lahko odporen na obstoječa cepiva. Glavna znanstvenica WHO Soumye Swaminathan meni, da bi bilo “nespametno” narediti kakršne koli obsežne zaključke na podlagi morebitnih obetavnih podatkov iz Južne Afrike, Tedros pa je dodal, da omikron, tudi če je manj resna različica, lahko preobremeni zdravstvene sisteme po vsem svetu.

“Bolje je odpovedati zdaj in praznovati pozneje, kot pa praznovati zdaj in žalovati pozneje,” je izjavil Tedros.

Kljub opozorilom so nekateri uradniki WHO med četrtkovim sestankom pokazali več optimizma, pri čemer je vrhunski strokovnjak agencije za nujne primere Mike Ryan izrazil upanje, da bo covid-19 na koncu postal “relativno blaga bolezen”, ki jo bo enostavno preprečiti s cepivi in zdraviti z novimi zdravili. Prav tako je svoje ugotovitve podal še eden od strokovnjakov WHO Abdi Mahamud. Dejal je, da druga oblika imunosti, ki jo dajejo T-celice kot sestavni del našega imunskega sistema, kljub nižanju protiteles med okužbo z omikronom ostane “neokrnjena in nas zaščiti.”

Tanja Brkić