fbpx

Gonja britanskih sodišč proti neodvisnemu novinarju Robinsonu, ki je poročal o pakistanski posiljevalski tolpi, se nadaljuje

Neodvisni novinar in aktivist Tommy Robinson (vir: twitter)

Na ponovnem sojenju angleškemu aktivistu in neodvisnemu novinarju Tommyju Robinsonu je sodišče presodilo, da je zadeva preveč kompleksna in zadevo predalo ministru za pravosodje, ki ima v Veliki Britaniji tudi vlogo vrhovnega državnega tožilca.

Robinson je s ponovnega sojenja o razžalitvi sodišča odkorakal na svobodo. Robinsona so maja obtožili žalitve sodišča, potem ko je poročal o sojenju pripadnikom pakistanske muslimanske posiljevalske tolpe iz Huddersfielda – 20 članov tolpe so po poročanju Daily Maila nedavno obsodili na skupaj 220 let zaporne kazni. Obtoženi so bili spoznani za krive spolne zlorabe deklic, ki so bile stare tudi komaj 11 let.

Robinson je bil sprva obsojen na 13 mesecev zaporne kazni zaradi nespoštovanja sodišča, a je višji sodnik ocenil, da se je sodnik Marson prenaglil in ni ravnal pravilno. Robinson je v času služenja zaporne kazni stradal, jetniške hrane si ni upal jesti, saj so mu muslimanski sojetniki grozili, da ga bodo zastrupili.

Resnica je prišla na dan
Robinsona je ob objavi razsodbe v ponovljenem sojenju pričakala množica podpornikov, ki so vzklikali “Tommy, Tommy Robinson!” Ko je nagovoril množico, je Robinson povedal, da se država zdaj “zaveda muslimanskih posiljevalskih tolp, ki terorizirajo Veliko Britanijo”, in dodal, da je “zmagal, ne glede na to, kaj se mu zgodi”.

Obsojeni pripadniki pakistanske muslimanske posiljevalske tolpe, o kateri je poročal Tommy Robinson. (Vir: Twitter)

Tako kaže, da agonije, ki ji je bil podvržen Robinson zaradi poročanja o resnici, še ni konec. Robinson je tudi odpustil svojo odvetniško ekipo, potem ko je izvedel, da so želeli, da se pogodi s tožilstvom in prizna krivdo v zameno za to, da mu ne bi bilo treba iti v zapor. Očitno je oblastem v Veliki Britaniji več do čustev obsojenih posiljevalcev kot do neodvisnih novinarjev, ki si drznejo poročati o resnici in svariti javnost pred nevarnostjo, ki preži nanje.

Ivan Šokić