fbpx

Grexit? Grčija na robu finančne katastrofe je naslednja, ki bi lahko izstopila iz EU

Foto: epa

Potem, ko se je zgodil brexit, tuji strokovnjaki napovedujejo, da smo tik pred grexitom. Ena najbolj zadolženih držav Evropske unije, Grčija, se že nekaj tednov srečuje s krizo, v kateri se je znašla po tem, ko sta ZDA in Nemčija začeli s pritiski, naj država vendar začne izpolnjevati obveznosti, dogovorjene pred skoraj sedmimi leti.

Tuji mediji poročajo, da so pogajanja med Atenami in novimi upniki prišla do zastojev, medtem ko so donosi obveznic poleteli v nebo. Express poroča, da se je donos na dvoletnih grških državnih obveznicah povečal s 6 na 10 odstotkov v manj kot dveh tednih.

Prižgan rdeči alarm za vnovične težave Grčije
Grški premier Aleksis Cipras, ki prihaja iz levičarske stranke Siriza, pa je za dodatno napetost med Grki, predvsem pa za povečanje skrbi, poskrbel na srečanju z nemško kanclerko Angelo Merkel in drugimi voditelji Evropske unije, v petek na Malti. Julija mora Grčija vrniti kar 7,4 milijarde evrov svojim upnikom, ki so zahtevali, da država uvede še dodatne varčevalne ukrepe. Če se to ne bo zgodilo, je Mednarodni denarni sklad (MDS) že sporočil, da državi nikoli ne bo uspelo doseči dogovorjenega cilja – presežka v višini 3,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) do leta 2018. In analitiki so že prižgali alarm ob prihajajočih vnovičnih težavah Grčije.

Cipras se je nadvse goreče odzval na ponovne zahteve Mednarodnega denarnega sklada in je v vročekrvni parlamentarni razpravi v sredo dejal, češ kaj se gre ta sklad, saj gre “preko vsake demokratične in ustavne logike ter vrednot”. A kot je jasno iz zadnjih fotografij Ciprasa, na katerih je z Angelo Merkel, v njeni bližini ni takšen “frajer” in blefer, kot si upa  biti v domačem parlamentu. Mednarodni denarni sklad pa mu je odvrnil, da Grčija ne bo mogla dobiti nadaljnjih posojil brez ustreznih dogovorov.

Izgleda, da Angela Merkel bleferju iz Grčije št. 1 Ciprasu ne verjame kaj preveč. Foto: epa

Izgleda, da Angela Merkel bleferju iz Grčije št. 1, Ciprasu, ne verjame preveč. Foto: epa

Pantelis Kapsis, vidni grški politični komentator, je za Guardian povedal: “Zelo sem zaskrbljen, ker gremo v smer preloma z Evropsko unijo. Obstaja veliko znakov, da se ljudje v stranki Siriza poigravajo z različnimi idejami, kako iti svojo pot. Prepričan sem, da vstopamo v zelo težavno obdobje, za katerega je povsem možno, da nas pripelje do točke, od koder ni vrnitve.” Costas Panagopoulos, vodja zavoda  Alco, ki opravlja javnomnenjske raziskave, pa je prepričan, da takšna negotovost škodi grškemu gospodarstvu: “To, čemur smo priča, je katastrofa za gospodarstvo, ker je vse ‘na čakanju’. Če še enkrat govorimo o gospodarski katastrofi, spet govorimo o grexitu. Naslednjih nekaj tednov bo kritičnih. Če ne bo dosežen dogovor in če obstaja še več negotovosti, ne vemo, kako se bodo Grki odzvali.”

Marjanca Scheicher