Grexit? Grčija na robu finančne katastrofe je naslednja, ki bi lahko izstopila iz EU

Foto: epa

Potem, ko se je zgodil brexit, tuji strokovnjaki napovedujejo, da smo tik pred grexitom. Ena najbolj zadolženih držav Evropske unije, Grčija, se že nekaj tednov srečuje s krizo, v kateri se je znašla po tem, ko sta ZDA in Nemčija začeli s pritiski, naj država vendar začne izpolnjevati obveznosti, dogovorjene pred skoraj sedmimi leti.

Tuji mediji poročajo, da so pogajanja med Atenami in novimi upniki prišla do zastojev, medtem ko so donosi obveznic poleteli v nebo. Express poroča, da se je donos na dvoletnih grških državnih obveznicah povečal s 6 na 10 odstotkov v manj kot dveh tednih.

Prižgan rdeči alarm za vnovične težave Grčije
Grški premier Aleksis Cipras, ki prihaja iz levičarske stranke Siriza, pa je za dodatno napetost med Grki, predvsem pa za povečanje skrbi, poskrbel na srečanju z nemško kanclerko Angelo Merkel in drugimi voditelji Evropske unije, v petek na Malti. Julija mora Grčija vrniti kar 7,4 milijarde evrov svojim upnikom, ki so zahtevali, da država uvede še dodatne varčevalne ukrepe. Če se to ne bo zgodilo, je Mednarodni denarni sklad (MDS) že sporočil, da državi nikoli ne bo uspelo doseči dogovorjenega cilja – presežka v višini 3,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) do leta 2018. In analitiki so že prižgali alarm ob prihajajočih vnovičnih težavah Grčije.

Cipras se je nadvse goreče odzval na ponovne zahteve Mednarodnega denarnega sklada in je v vročekrvni parlamentarni razpravi v sredo dejal, češ kaj se gre ta sklad, saj gre “preko vsake demokratične in ustavne logike ter vrednot”. A kot je jasno iz zadnjih fotografij Ciprasa, na katerih je z Angelo Merkel, v njeni bližini ni takšen “frajer” in blefer, kot si upa  biti v domačem parlamentu. Mednarodni denarni sklad pa mu je odvrnil, da Grčija ne bo mogla dobiti nadaljnjih posojil brez ustreznih dogovorov.

Izgleda, da Angela Merkel bleferju iz Grčije št. 1 Ciprasu ne verjame kaj preveč. Foto: epa

Izgleda, da Angela Merkel bleferju iz Grčije št. 1, Ciprasu, ne verjame preveč. Foto: epa

Pantelis Kapsis, vidni grški politični komentator, je za Guardian povedal: “Zelo sem zaskrbljen, ker gremo v smer preloma z Evropsko unijo. Obstaja veliko znakov, da se ljudje v stranki Siriza poigravajo z različnimi idejami, kako iti svojo pot. Prepričan sem, da vstopamo v zelo težavno obdobje, za katerega je povsem možno, da nas pripelje do točke, od koder ni vrnitve.” Costas Panagopoulos, vodja zavoda  Alco, ki opravlja javnomnenjske raziskave, pa je prepričan, da takšna negotovost škodi grškemu gospodarstvu: “To, čemur smo priča, je katastrofa za gospodarstvo, ker je vse ‘na čakanju’. Če še enkrat govorimo o gospodarski katastrofi, spet govorimo o grexitu. Naslednjih nekaj tednov bo kritičnih. Če ne bo dosežen dogovor in če obstaja še več negotovosti, ne vemo, kako se bodo Grki odzvali.”

Marjanca Scheicher

 • althar

  Spet padate na poceni angloameriške MSM finte, Nova. Še niste opazili vzorca, da imajo konstantno eno evropsko “krizo” na zalogi in da jih menjajo, ko se prejšnjih naveličajo? Zadnje mesece so to bile “italijanske banke” (kjer se medtem razen nekaj prerivanja okoli Monte Paschi in mikroskopskega državnega fonda in rešilo nič), a MSM so se jih naveličali in iz naftalina spet potegnili Grexit. Če bo Le Penovi kazalo na zmago, bodo potem potegnili ven Frexit, ali pa nemara spet Španijo, Irsko ali Finsko. Če že sledite tujemu tisku, si poskusite zgraditi kompletno sliko, ne povzemati le enega vira, ki verjetno seže nekam noter do Rotschlida in njegovih lutk.

 • Franc Šink

  Kako bodo Grki reagirali ?? Delati naj začnejo.Noben obrok hrane ni zastonj (Fridman Milton).

 • Unikatna

  Grčija je ravno tako kot Slovenija. Veliko let se je kradlo, dobro so mnogi živeli, lepe plače, pokojnine, imeli več ugodnosti na račun zadolževanja v tujini. Škoda, da je tako daleč prišla! Slovenija lahko kar pozabi na denar!

  Ne bom pozabila, bili smo še pod YU, ko sem bila na dopustu v Grčiji. Sem si šla na banko yu dinarje menjati in mi je na šalterju rekel, da si naj z dinarji tazadnjo obrišem. Haha…sem si morala na črnem trgu menjati v drahme.

  • Franc Šink

   Oni se bodo kmalu brisali z drahmami.Z njihovim več vrednostnim kompleksom.

 • janez cepec

  pa kaj če gre, nej gre ven iz EU. če ne bi blo interesou Amerjev, in GB (Nato), kamor GR tud ne sod, ne bi mela niti najmanših šans de pride u EU. pa kje si vidu Balkance u EU. še mi smo glih na mej, usi ostali južno od nas, ne geografsko, mentalno, ekonomsko etc, ne spadajo u EU. so what, bi djau Barbika, eni luzerji manj

 • garfi

  Slovenija je Grčiji posodila 263,68 milijona evrov in izdala za 1.550 milijonov evrov poroštev, kar je skoraj četrtina slovenskih letnih proračunskih prihodkov. Do zdaj je Grčija plačala 17,6 milijona evrov obresti. Če denarja ne bo vrnila in če bodo unovčena poroštva, bo Slovenija utrpela veliko finančno škodo.
  poglejte znane levuharsko-mafijske face na fotki
  ZAKAJ IMAMO POKOJNINE POD 500€ ????!!!
  http://demokracija.si/fokus/izpostavljenost-slovenije-do-grcije-presega-1-813-milijonov-evrov

  • razerznak

   vojna prihaja nad evropo

   • tarantela

    Se strinjam!

  • RATATA

   Dobra naložba je bila to.
   Križanič ne laže, ampak res tako misli. Ker se ceni.

   • garfi

    križanič je škodljivec
    slabo blago se samo hvali

    • RATATA

     Toliko pokvarjencev premore Slovenija, da se res čudim.

   • FORT WORTH

    Krizanic in yugoekonomisti so takrat ljudi prepricevali,da bomo s tem posojilom grkom lepo zasluzili.
    Vsi normalni pa smo bili mnenja,da je to prevec tvegana poteza in tega denarja Slovenija ne bo vec videla.
    Pahor je blebetal o solidarnosti in o idiotizmih,ki jih premore samo on.
    Z lenuhi in prevaranti ne mores biti solidaren.
    Rezultati so tu !

    • RATATA

     Na kozlanje mi je šlo poslušat tiste primitivnost.

    • RATATA

     Z lenuji in prevaranti biti solidaren niti Sveto pismo ne zahteva!
     No, pa tudi po kmečki logiki to ni.

  • Dragan Krstič

   Univ. prof. dr. France Križanič, rdeči idiot je ob dajanju poroštva in posojila davkoplačevalcem zatrjeval da bomo s tem še zaslužili. Baš ga briga tega idiota, si je v življenju nakradel dovolj denarja. V življenju sem spoznal še enega idiota s priimkom Križanič, njegov oče matematik in fizik, hahaha.

 • Olga

  Micka Kovačeva pila, nič plačala! To so komunisti! “Preko vsake demokratične in ustavne logike ter vrednot”, ko je treba vrniti puf?!

  • Novakec1

   Grki pa komunisti, dej mal se skuliri.

   • Olga

    Grčija je bila ena redkih držav, ki je po drugi svetovni vojni imela državljansko vojno, ki so jo zakuhali komunisti! Celo naš Torej je podpiral komuniste z denarjem in orožjem! Naslednik teh komunistov je stranka Siruza, tako kot pri nas Združena lista!

    • Novakec1

     Ena lastovka še ne prinese pomladi. Zadrti desnaki povsod vidite komuniste.

     • Olga

      Kaj preberite in se malo skulirajte!

     • Vstrajnik

      Se vidi da si še v plenicah – novakec

     • Novakec1

      Ka se pa pol u tla mečeš zarad mojga komentarja.

    • slosin

     Titek jih je pa pol še po nosu dobil od Josipa z brki, češ, da ni dovolj pomagal
     grškim komunajzarjem……

   • garfi

    kva

   • tramal

    S katere srbske republike si rekel da si.???

    • Novakec1

     Imam poljeprivredni fakultet muzička smer.

   • RATATA

    Res si trd.
    Težko je take pustit pri življenju.

 • Novakec1

  Domine so začele padat. kje je slolandija v vrsti se pa ve, bolj na začetku. Bežite kdor more, kam? Vprašanje za mio €e

 • razerznak

  grexit pol nexit pol frexit , adijo rakov tvorek in pol trump anexira slovenija

  • garfi

   eu je res v rokah levuharske mafije

 • garfi

  EVRE V ŠVICARJE !!!

  • Dragan Krstič

   Evre v US $.

   • garfi

    jaz ne, zakaj ?

 • ales

  Aktualen in zanimiv prispevek, tudi berljiv z neko zgodbo in da imajo stavki glavo in rep!!

 • Fireblade

  v EU bo ostala samo še yugoslavija

  birokratski inkubator v normalnih družbah ne deluje

 • Anton

  priča smo razpadanju EU, to ej jasno kot beli dan.

  • gušto

   vse tako kaže.

 • rubec

  Ali je grčija že vrnila tistih 3829 eurov ki jim je šempeterski idiot posodil? Koliko centov je bilo še zraven se ne spomnim dobro, zato jih nisem navedel.

  • gušto

   Tudi Pahor jim je hitel podarjati naš denar. Je že kdaj vprašal Grke, kdaj ga bodo vrnili.
   Saj vsi vemo, da ga ne bodo, ker ga nimajo od kje pa še stemi migranti se reveži ukvarjajo, ta banda jim pa samo serje in uničuje.

 • xtc

  Ko malo razumen človek ob vseh teh “Exit_ih”;lahko le pomisli kako bi se prijel za glavo ob vseh teh norcih;ki mislijo z lažnimi upi namamiti narod na limanice;ko bomo samosvoji pa bovse spet po domače:
  Daleč od tega ;da je Bruselj idealna tvorba;vendar pa idiotizmi;ki jih berem ob raznih exitih niso nič drugega kot idiotizmi;ker samo prelagajo težave tistih ;ki so si jih zakuhali sami na one od katerih je treba narediti exit pa bodo že cvetele banane Decembra:
  Težava je v tem ;da razni exitiniso nič drugega kot prelaganje krivde za tisto kar bi morali storiti sami na druge:Enako velja za Britance(z njihiovo lastno priseljensko politiko pred EU);gRKE;KI MISLIJO;DA JE eu kriva za njihovoživljenje na puf in lenobo in krajo;:kot vsi tisti ;ki želijo zopet zidati neje in ograje:
  Težava je v tem ;da meje ne rešujejo ničesar le povzročajo nove stroške in težave:
  Seveda pa se je treba vprašati nekaj drugega zakaj so ljudje popuščali politiki uvoza nekompatibilnih;zakaj so ljudje dovoljevali razmah anarhije in abnormalnih vedenjskih kot sexualnih praks:
  V veliki meri so za težave EU KRIVI RAVNO VOLILCI;KI SO VOLILI TAK ESTABLIŠMENT IN TO BREZ POAMETI_ZELO VERJETNO Z KAKORAČUNICO:
  Rešitev za EU NISO EXITI niti ne meje ampak poenotenje Evropejcev pri kulturnih in ostalih standardih in koreninah;ki morajo biti skupno vodilo vsem članicam;iztirjene;izrojene;anarhične in druge prakse morajo pač izginiti:
  Seveda pa nekateri naivno upajo ;da bodo neki novi naconalizmi rešili zadevo_ne peljli jo bodo popolnoma v nasrobno smer_dokler prebivalci EU SAMI NE BODO SPOSOBNI POSTAVITI NUJNIH MINIMALNIH KULTURNIH ;VEDENJSKIH;GOSPODARSKIH IN FINANČNIH STANDARDOV PRI KATEERIH NI VEČ ODSTOPANJA ČETUDI PADAJO GLAVE IN RAZNE HUMANITARNE ORGANIZACIJE VREŠČIJO O KRIVICAH;POTEM eVROPE NE REŠIJO NITI NACIONALIZMI:
  aLI PO DOMAČE;eu je krščansko judovska tvorba z vsemi njihovimi pravili in zakonodajo_druge vporedne ne more biti anarhizem;terorizem;iztirjeništvo;iztirjene in izrojene sexualne prakse;ljudjre ;ki niso zmožni posvojiti teh pravil oz osvojiti standardov in olbnašanja morajo ven:
  Razni Grki pa so svojevrstna težava;ki misli;da jih bo nekdo kreditiral_ja mogoče sosednji sULTAN Z VOJSKO IN BATINO PO HRBTU:

  • Dragan Krstič

   Upam da šteješ med te volilce tudi državljane Slovenije. Tudi Slovenija eksistira na pufih. Večino sposojenega denarja požre preobsežna državna birokracija,javna uprava terkorupcija
   bankirjev ter rdče kamarile. Gremo po poti Grčije, nič bat. Rdeče vlade nas kuhajo kot žabo v loncu.

 • učko

  Grki, banda levakarska, hočejo na vsak način živeti na tuj račun. Isto govno kot pri nas !!!!

  • gušto

   Kdo pa jim migrante hrani ? Pa ti, kajne? Ta barabinski val je treba ustavit.
   Tiste, ki ne upoštevajo naše zakonodaje pa takoj izgnat in ne v zapor.
   Kaj boš hranil kačo. NAZAJ in končana zgodba. Pritožba ne obstoja.

   • cosmosjasnovidec

    Drži vse kar si napisal razen hranjenja migrantov.
    Migrante hranijo vse europske države katere državljanom nabijajo davke in trošarine denar pa gre za muslimansko golazen seveda kolikor ga levaki ne pokradejo stran.

 • cosmosjasnovidec

  Hahahaha.Grki jebe.. unijo v glavo že od samega začetka vstopa v njo.
  Levaki so jo spravili na kant takoj na začetku potem so spet zahtevali kredite se zadolžili in spet so izvolili zahojene kradljive levake.
  Celo sam tovariš “pahor” jim je nakazal milijarde eurov,da se razprsi čeprav je Slovenija bila že v popolni krizi in revščini.
  Grki so si plače dvignili na astronomske pokupili nove avtomobile,jahte,hiše sedaj,ko bo pa potrebno vrniti se bodo od unije odcepili.Hehehehe
  To je tudi vseskozi bil njihov namen.Oguliti unijo potem pa zbogom,ker balkanske države tako ali tako ne sodijo v unijo.
  Turški “erdogan” je “merkelco” že nategnil za denar katastrofalno dogovora se pa ni držal in,če ne bi v turčiji sedaj bilo tako razmerje kot je bi jo še milijonkrat bolj.

 • Franjo Trojner

  Grki naj prvo vrnejo vse tiste silne milijone €, ki jim jih je Križanič posodil, pol pa jih je treba vreči iz EU. S tujim perjem se gre Siriza socializem, izsiljujejo celotno EU! Toti hoštapler Cipras je brez posojil iz EU čista nula, pa samo kako se je pred volitvami širokoustil kaj vse bo naredil, sprmenil, sedaj pa samo prosjači in prosjači za odpis dolgov in nove kredite. Prvo naj Grki vrnejo posojeno, pol pa jih je potrebno brcniti iz EU. Če nimajo denarja, pa naj dajo v zameno svoje otoke, državljani EU nismo dolžni odplačevati njihove pufe, naj Siriza, Cipras in njihov socializem poskrbi za Grčijo in Grke. Je pa tak že malce morbidno, da sta ravno dve najbolj zapufani državi naši ZL za vzor, polna usta so jih Mandurine Venezuele in Ciprasove Grčije, da niso toti iz ZL tak malo sadomazo??

 • sodnikisozločinci

  Obvezno preberite tole, svetovna finančna elita nam s pomočjo marionetnih režimov pripravlja diktaturo s totalnim nadzorom vsakega posameznika: http://insajder.si/2016/12/21/andrew-maguire-razkriva-razloge-za-napad-na-trge-zlata/

  • Aton

   Chemtrails, Neumnost potrošnikov je potrebno občasno testirati. Če je šlo kaj na slabše..

 • Aton

  Zgodba z Grčijo se bo ponavljala, dokler bo EU dajala denar

 • xtc

  Težava je v tem ;da razni “Exiterji” niso nič manjše zlo kot Bruseljski birokrati;le floskule in parole;rešitve pa v megli in v stolu;samo ;da smo zopet kaosamostojni_ampak miselnost v glavah;ki je pripeljala v težave pa ostaja:
  sAMO populistične floskule in parole ter iskanje zunanjih krivcev ni dovolj za izhod;potrebne so znatne tudi miselne spremembe in mentalitetne tu pa ni velike volje:

 • Vince Blake

  To, da se je monetarnemu sistemu in Evropi zgodila Grčija, ni krivda samo Grkov. Oni so samo izkoriščali neumnost in špekulacije monetarnih ustanov in EU na splošno. Saj Grki niso šli zvečer spat, zjutraj pa…….glej si ga no zlomka…300 miljard pufa. To se je nalagalo z leti.
  Če ne bi bilo teh 250 (ali koliko že…) miljonov, ki jim jih je Pahor posodil, bi se meni sladko jebalo, če bi Grki rekli: “Jebite se, mi gremo nazaj na drahmo, vi se pa obrišite pod nosom za denar. Kaj ste nam pa posojali, saj ste dobro vedeli, komu posojate.”
  Tako pa so banke špekulirale, vedoč, da bodo EU davkoplačevalci pokrili izgube, če se bo kaj zalomilo.
  Edina težava je, da Grki v trenutnem stanju niso sposobni preživeti brez pomoči. S čim že? S turizmom in olivami? Give me a break.
  Grčija je najlepši dokaz kaj se zgodi, če nekomu daš ribo, namesto, da bi ga naučil, kako se riba ujame.
  In to je agenda vseh teh globalistov in kvazi levičarjev in kvazi liberalov. Čim več ljudi držati na sociali, da jih lahko potem zasužnjiš.
  Tako da bi jim prav privoščil (če ne bi bilo teh naših 250 miljonov), da bi kušnili v slovo teh 300 miljard in bi jih Grki scat peljali.
  Če bi Evropa imela Trumpa, bi bila situacija že zdavnaj rešena. Pol grških otokov bi spremenili v koncentracijska taborišča (urejena seveda) za tepiharje, Grki bi pa z rentanjem zemljišč in delovno silo, ki bi skrbela za migrante lahko odplačali dobršen del dolga. Pa še otoki bi jim ostali, saj bi jih samo posodili.
  Ampak ne! Mi imamo Bruselj, prepojen s to nesposobno globalistočno drhaljo, ki skrbi samo za monetarne elite, za državljane se jim pa jebe. Nič čudnega, da so nam Britanci ušli. Jih razumem.