Grozljiv nov zakon: Splav do kar 22 tednov nosečnosti legaliziran po celotni Avstraliji

Foto: Pinterest

Splav je sedaj legaliziran po vsej Avstraliji, potem ko je zadnja preostala država, v kateri je bil nezakonit, Novi Južni Wales (NSW), glasovala za prenovitev svojih zakonov. Predlog sprejetega zakona je razveljavlja 119-letni zakon, ki so ga nasprotniki kritizirali kot arhaičnega. Zakon predvideva zakonito prekinitev nosečnosti ženske do 22 tednov, kar je grozljivo, glede na že razvito velikost otroka v tem obdobju.

V avstralski zvezni državi Novi Južni Wales so prenovili zakonodajo o splavu. Od zdaj naprej je splav legaliziran po celotni Avstraliji. Novo zakonodajo so v Novem Južnem Walesu sprejeli po več tednih razgretih razprav, saj so zakonske spremembe razdelile državno vlado.

Pred tem zakonom je bil splav v NSW možen le, če je zdravnik menil, da obstaja resno tveganje za žensko zdravje. S sprejetjem zakonodaje so poslanci spodnjega doma tamkajšnjega parlamenta s 26 glasovi proti 14 odpravili 119 let star zakon, ki so ga nasprotniki kritizirali kot zastarelega. Zgornji dom je novo zakonodajo odobril že pred tem, poroča britanski BBC.

Foto: Pinterest

Zakon dovoljuje splav do kar 22 tednov nosečnosti ženske – ali pozneje, če se strinjata dva zdravnika. Grozljivo sprejetje, saj je “zarodek” pri 22 tednih že otrok, ki živi.

Reformi so odločno nasprotovali nekateri aktivisti in poslanci, in sicer zaradi osebnega prepričanja in zaskrbljenosti zaradi poznejših splavov. Toda spremembe v zadnjem trenutku so na koncu prepričale nekatere konservativne poslance, predlog zakona pa je dobil podporo preostalih strank. Zakon je bil sprejet.

Eva Poljanc