fbpx

Grožnja v obliki horde Afričanov: Avstrija na mejo z Italijo pošilja 750 vojakov

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Avstrija načrtuje uvedbo mejne kontrole na meji s sosednjo Italijo z namenom, da zaustavi masovne migracije Afričanov, ki prek Sredozemskega prihajajo v Italijo. Pri varovanju meje jim bo pomagalo tudi več sto vojakov in oklepna vozila. Pojavlja se vprašanje, ali bo ukrepala tudi slovenska vlada ali pa si bo zatiskala oči pred neizbežnim, dokler ne bo prepozno?

Masovne migracije prek Sredozemskega morja so se po navedbah avstrijskih oblasti tako ekstremno okrepile, da se je Avstrija odločila za varovanje avstrijsko-italijanske meje, saj Italija predstavlja državo, kamor migranti najprej prispejo. Speisa navaja, da je letos že kar 100.000 migrantov prečkalo Sredozemsko morje, od tega jih je kar 85 odstotkov prispelo v Italijo.

Na meji bo razporejenih 750 vojakov
Švedski SVT  je 22. junija poročal o tem, da gre pri migrantih, ki pripotujejo v Evropo, skoraj izključno za ekonomske migrante, od katerih je večina Afričanov, ki Evropo vidijo kot bankomat z veliko denarja. Iz tega razloga se ni čuditi, da bo Avstrija na mejo poslala 750 vojakov in oklepna vozila.

Foto: epa

Tiskovni predstavnik avstrijskega ministra za obrambo Hans Peter Doskozil je za Reuters povedal, da stanje v Italiji postaja vedno bolj resno, zato je nujno ukrepanje z namenom, da se izogne situaciji, ki se je zgodila poleti 2015. Poleg tega je Doskozil dodal, da pričakuje, da bo uvedena tudi mejna kontrola.

Foto: epa

Italija zaprosila za pomoč
Resnost stanja potrjuje podatek, da je Italija pred nedavnim EU zaprosila za pomoč pri soočanju z masovnimi migracijami. Oblasti pa so tudi zagrozile, da bodo ustavile vsa plovila, ki pobirajo ekonomske migrante, ki so na poti skozi Sredozemsko morje. Tihotapci z ljudmi lahko zdaj namreč migrante pripeljejo nedaleč od obale Severne Afrike, saj jih tam čakajo reševalna plovila iz Evrope, ki jih varno prevažajo v Italijo.

N. Ž.