fbpx

Hrvaška z diplomatsko noto Srbiji zaradi izjav o Stepincu

Hrvaško zunanje ministrstvo je v ponedeljek poslalo protestno noto Srbiji zaradi nesprejemljivih izjav srbskega predsednika Tomislava Nikolića in mandatarja za sestavo nove srbske vlade Aleksandra Vučića o razveljavitvi sodbe jugoslovanskih oblasti pokojnemu zagrebškem nadškofu kardinalu Alojziju Stepincu.

Nikolić je med drugim ocenil, da “Hrvaška zasipa jame, v katerih so ustaši pokopavali Srbe”, Vučić pa je Stepinca označil za “enega ključnih ideologov najhujših nacističnih oblasti v Evropi”.

“Srbija se vpleta v hrvaške notranje odnose”
Na sedežu hrvaške diplomacije so v ostri protestni noti opozorili, da je vrh srbske države neprimerno in revizionistično ocenil Hrvaško in delovanje njenih inštitucij, kar po mnenju Zagreba predstavlja vpletanje v notranje zadeve sosedov. Poudarjajo, da srbska retorika spodbuja nestrpnost med Hrvati in Srbi ter oddaljuje Srbijo od evropskih vrednot in pridružitve družini evropskih narodov.

Dačić: “Rehabilitacija vojnega zločinca NDH”

 Ivica Dačić

Foto: STA

Na hrvaško diplomatsko noto se je v ponedeljek zvečer odzval vodja srbske diplomacije Ivica Dačić. Meni, da je sramota, ker hrvaška protestira zaradi srbske kritike “rehabilitacije vojnega zločinca in duhovnika ustaške fašistične Neodvisne države Hrvaške (NDH)”. V sporočilu srbskega ministrstva za zunanje zadeve so poudarili, da si Srbija prizadeva za dobrososedske odnose in spravo, a “nihče ne bo poniževal Srbije in žrtev ustaškega terorja”.

Stepinac in sodelovanje z ustaši

Hrvaška z diplomatsko noto Srbiji zaradi izjav o Stepincu 1Zagrebško sodišče je prejšnji teden v celoti razveljavilo sodbo nadškofu Alojziju Stepincu, ki je bil leta 1946 obsojen na 16 let zapora in prisilnega dela zaradi sodelovanja z ustaškim režimom v Neodvisni državi Hrvaški ter italijanskimi in nemškimi okupatorji. Ocenili so, da jugoslovanska sodba predstavlja “grobo kršitev takratnih in sedanjih načel kazenskega prava, kot so pravica in pravično sojenje, prepoved prisilnega dela ter obrazložitev sodbe in pravico do pritožbe”.

 

 

Hrvaški sabor je že leta 1992 sprejel deklaracijo, da je šlo za montiran politični proces
V Srbiji za odločitev hrvaškega sodišča nimajo razumevanja, podobno kot lani na Hrvaškem, ko so v Srbiji razveljavili sodbo jugoslovanskih oblasti generalu Jugoslovanske vojske v domovini,  Dragoljubu “Draži” Mihailoviću, piše danes Večernji list. Kot dodaja, tudi na Hrvaškem niso vsi dojeli, da Stepincu niso znova sodili, temveč je sodišče zgolj ugotovilo, da ni imel pravičnega sojenja.

SPS