Iranski ajatola Kermani grozi z morjem krvi, v Evropi svarila pred novo begunsko krizo; se bo tri milijone Afganistancev napotilo v Evropo?

Ajatola Kermani: "Če nas želite napasti, izvolite, a barva Perzijskega zaliva se bo iz modre spremenila v rdečo." Foto: Twitter

Eden od vplivnih konzervativnih iranskih ajatol Mohamed Ali Movahedi Kermani je zagrozil ZDA, da bo Iran ob morebitnem vojaškem napadu Perzijski zaliv spremenil v morje krvi. Predsednik ZDA Donald Trump je v Washingtonu med drugim dejal, da mora biti Iran zelo, zelo pazljiv. V Evropi že narašča zaskrbljenost zaradi morebitne nove begunske krize.

Luksemburški zunanji minister Jean Asselborn je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v primeru zaostritve spora med Iranom in ZDA že posvaril pred novo begunsko krizo. “Če se bodo razmere med Washingtonom in Teheranom zaostrovale, obstaja nevarnost, da bo tri milijone Afganistancev, ki živijo v Iranu, državo zapustilo. Večina med njimi se predvidoma iz varnostnih razlogov ne bo vrnila v Afganistan, ampak bodo zbežali v Turčijo in nato v Evropo,” je za nemški Welt am Sonntag opozoril Asselborn. Dodal je, da obstaja tveganje za ogromen begunski val, ki bo Evropo postavil pred velik izziv.

Luksemburški vodja diplomacije je še dejal, da je Trump z lanskoletnim izstopom iz mednarodnega iranskega jedrskega sporazuma storil zelo veliko napako. Sporazum iz leta 2015 je Evropi in svetu prinesel večjo varnost, je dodal in pozval Iran, naj v nobeden primeru ne izstopi iz sporazuma. Irance je posvaril, da bi v nedeljo začeli z neomejenim bogatenjem urana.

No, pri tem pa Asselborn pozablja, da je Iran jedrski sporazum vzel s figo v žepu in da vsa leta podpira in financira teroristične organizacije tako na Bližnjem vzhodu, Evropi, kot tudi drugod po svetu. Da o tem, kako so Iranci preko takrat še naše državne banke NLB prali denar za teroristične potrebe, sploh ne govorimo.

Kermani je med petkovo molitvijo v iranskem glavnem mestu Teheran naslovil ZDA z besedami: “Če nas želite napasti, izvolite, a barva Perzijskega zaliva se bo iz modre spremenila v rdečo.” Ob tem je napovedal, da grožnje iz ZDA Irana ne bodo odvrnile od namere, da bi začel z bogatenjem urana do potrebne mere. “To ne pomeni, da si želimo jedrsko bombo, saj je ne potrebujemo, poleg tega je to v nasprotju z islamskimi predpisi,” je še dejal Kermani.

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek novinarjem v Washingtonu glede Irana dejal: “Videli bomo, kaj se bo zgodilo z Iranom. Iran mora biti zelo, zelo pazljiv”.

Teheran načrtuje, da bo od nedelje dalje začel z bogatenjem urana nad dovoljeno mejo, ki je 3,67 odstotka in naj bi bogatil uran vse do tiste mere, ki bo potrebna. Iran bo tudi tema izrednega zasedanja Sveta guvernerjev Mednarodne agencija za jedrsko energijo (IAEA), ki bo v sredo.

Celoten članek preberite TUKAJ.

 • GverilaStyle

  tudi v njihovih telesih je kri………….

 • samotoje

  Od vrnitve Homeinija v Iran ajatole, mule in podobni grozijo zahodnemu svetu. Nič novega torej. Dovoliti, da imajo morilski fanatiki jedrsko energijo v kakršnikoli obliki v rokah je samomor za svet v celoti.

  • hle

   Naštej države katere je do danes napadel Iran in kaj bi po tvojem morali napravit v primeru grožnje z agresijo katere so deležni ves čas katerega navajaš

   • samotoje

    Najprej se reče prosim.

    • hle

     Kar reci ti nihče ne brani

   • Clemen J.

    tam v okoli 8 vojnah od leta 1925, prej pa mnogo več. Če pa štejemo tudi njihove proxy teroristične enote, pa kar veliko, po afriki in po bližnjem vzhodu. Koncek koncev so podpirali al bagdadija po koncu zalivske vojne, podpirajo in oborožili ter se z IRGC tudi bori ob boku Hautijem v jemenski vojni kjer so izvedli državni udar, se pravi so krivi za vojno. Po svetu so izvedli najmanj 50 terrorističnih napadov, na ambasade in podobno. Nazadnje so jih ujeli pri nactrovanju napadov na proti rezimske proteste iranskih migrantov v franciji in nizozemski. V angliji so jim odkrili tovarno exploziva skupaj s teroristično enoto hezbolah. Podpirajo teroristično enoto Hamas, ter islamski jihad, podpirajo teroriste talibane, podpirali so islamistične enote v indiji,… Veliko sranja ima islamska republika iran na plečih.

 • Skrajno Desni

  Muslije počistit iz tega sveta in pika.

 • Clemen J.

  Nekaj cajta bodo se lajal te muslimani pol bodo pa pocrkal en za drugim.

 • xtc

  Kmal bodo Ajatole bogatile riti z uranom pri ALLahu-NUKE THEM.
  Upam ,sa Judje in Trump čimpeje iz Ajatol naredijo kresničke.
  Tud beguncev ne bo veliko.

 • Tratovc

  Upam da bo kmalu vojna pa da vidimo muslimanska rasa ali mi ostali

 • Ryuk

  Mislite na “””begunsko””” krizo? Od Irana do sem je še vedno več varnih držav.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!