fbpx

Islamski svet se maščuje Franciji zaradi Macronove obsodbe radikalnega islama

Foto: epa

Že nekaj mesecev smo priča hudemu zaostrovanju odnosov med Francijo in Turčijo, še zlasti med obema političnima vrhovoma, kar je zlasti posledica različnih interesov v vzhodnem Sredozemlju, še bolj pa so se razmere med državama zaostrile, ko je Emmanuel Macron kritiziral radikalni islam, s čimer je tako močno razjezil turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, da ga je ta najprej poslal k psihiatru, pozneje pa pozval k bojkotu francoskih izdelkov. 

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, je svoje sodržavljane v javnem nagovoru pozval, naj nikdar ne kupujejo francoskih izdelkov. Ob tem je Erdogan še dejal, da vidijo Macronove protiislamske žalitve in rasistični terorizem kot grožnjo svoji državni varnosti, to pa jih bo v prihodnje vodilo pri njihovih načrtih. Obenem je turški predsednik še zagrozil z ustreznimi odzivnimi ukrepi ter mednarodno skupnost pozval k zaščiti muslimanov v Franciji, ki so preganjani zaradi svoje vere. Zaprosil pa jo je še, da naj zaustavi Macronovo sovražno propagando. “Francija je res del nacizma. Oseba, ki vodi Francijo, in ki potrebuje psihiatrično zdravljenje, je pričela spodbujati napade na muslimane,” je še pripomnil turški državnik. V tem času pa je nekaj arabskih družb že umaknilo francoske izdelke iz trgovinskih centrov, kar gre razumeti kot povračilne ukrepe za Macronove izjave, poroča Sputnik News.

Trgovine in restavracije v Katarju so tako že naznanile bojkot francoskih dobrin, da bi tako izrazile svoje nasprotovanje Macronovim besedam. Pozivi k že navedenemu bojkotu so zaokrožili po svetovnem spletu, še zlasti pa po Kuvajtu, Katarju, Palestini, Egiptu, Alžiriji, Jordaniji, Savdski Arabiji in Turčiji.

Evropa solidarno s Francijo
Turški predsednik se je oglasil s svojim pozivom k bojkotu, potem ko je Pariz obsodil surov odgovor Ankare na Macronovo izjavo glede radikalnega islama in pozvalo svojega veleposlanika v Turčiji na konzultacije. Pred tem je Erdogan še dejal, da je francoski predsednik užalil na milijone muslimanov, in da potrebuje psihiatrično zdravljenje. Ob tem je še pristavil, da sovražnost do islama pomeni sovražnost do Turčije. Nemški zunanji minister Heiko Maas, pa je ob teh ostrih besedah izrazil solidarnost s Parizom ter tudi sam podprl boj proti radikalnemu islamu ter Erdoganu namenil kritiko. Po njegovem so Erdoganovi osebni napadi na Macrona povsem nesprejemljivi. Tudi vodja zunanje politike EU Josep Borrell je prav tako kritiziral Erdoganov nesprejemljivi besednjak. V Franciji se je nedavno sicer zgodil teroristični napad, v katerem je 18-letnik obglavil profesorja Samuela Patyja, ki je učencem kazal karikaturo preroka Mohameda.

Foto: epa

Macron se je ob tem zavzel za francoski islam, ki bo osvobojen tujih vplivov ter povečanje kontrole nad financiranjem francoskih mošej. Pozval je tudi k svobodi govora in skrajnemu islamu napovedal vojno.

Potem, ko je komaj 18-letni islamski terorist Aboulakh Anzorov obglavil glavo učitelja zgodovine, ki je na predavanjih učencem pokazal karikaturo islamskega preroka Mohameda, se je v Franciji v znak protesta zbralo na tisoče ljudi. Manjkal ni niti premier Jean Castex in ostali predstavniki političnega vrha, ki so z udeležbo na shodu dali vedeti, da jih takšna krvoločna dejanja ne bodo prestrašila in razdvojila.

Domen Mezeg