fbpx

Izgubljajo v teku z ženskami, ki so bile nekoč moški

Vir: EPA

Mednarodni olimpijski komite je v novih smernicah odločil, da bodo sedaj lahko moški in ženske na olimpijskih igrah tekmovali skupaj. Pri tem bodo seveda veljale nekatere omejitve. Ženske bodo lahko brez omejitev tekmovale v moških kategorijah, moški pa bodo morali, če bodo hoteli tekmovati z ženskami, prestati vsaj eno leto hormonske terapije. 

MOK je svoje smernice spremenil, da bi ti bolje ponazarjali mednarodne znanstvene, pravne in mnenjske trende na področju transseksualnih oseb. Smernice sicer niso zapovedi, temveč priporočila Mednarodnim športnim zvezam, ki nameravajo sodelovati na olimpijskih igrah.

“Menim, da veliko federacij nima pravil, ki bi definirale primernost transseksualcev. To bi jim moralo dati samozavest, da vzpostavijo ta pravila,” je sprejetje smernic komentiral Richard Budgett, medicinski direktor MOK.

Do sedaj so morali moški, ki so želeli tekmovati z ženskami, prestati operacijo za spremembo spola, temu pa je morala slediti še dve leti trajajoča hormonska terapija. To sedaj ne bo več potrebno, bo pa moral športnik, ki bo hotel tekmovati s športnicami, zadostiti hormonskim pogojem – krvna slika bo morala izkazovati nizke vrednosti testosterona. Natančneje, testosteron bo moral  biti nižji od 12 nmol/l krvi, in sicer več kot 12 mesecev. Strokovnjaki so ob sprejetju smernic komentirali, da lahko tak postopek traja več kot eno leto, saj organizem tako nizkih vrednosti hormona ne doseže čez noč.

Zahtevati anatomske spremembe kot predpogoj za sodelovanje ni potrebno, da bi zagotovili pošteno tekmovanje, lahko pa je neustrezno z vidika zakonodaje in človekovih pravic,” je MOK utemeljil nove smernice.

Odločitev MOK je najbolj razburila predstavnike borilnih športov. “V kateremkoli drugem športu posledice morebitne prednosti (ki bi jih lahko imele transseksualne osebe) niso tako resne. Izgubiti v teku proti nekomu, ki je bil nekoč moški, bi lahko bilo žalostno in slabo za kariero. V profesionalnih borbah pa bi lahko bile posledice usodne,” je odločitev MOK komentiral nekdanji angleški rugbyski reprezentant in aktivist za pravice homoseksualcev Ben Cohen.

Primer Caster Semenya
V preteklosti je v športni javnosti buril duhove primer južnoafriške atletinje Caster Semenya, ki je na olimpijskih igrah dobila zlato medaljo v teku na 800 metrov. Po zmagi je morala prestati preiskavo spola. Nato ni smela tekmovati do leta 2010, nakar so ji to spet dovolili. Leta 2012 je ponovila zmago na OI v Londonu, prav tako v teku na 800 metrov. Semenyeva se je lansko leto poročila z dolgoletno partnerko, atletinjo Violeto Raseboya.

Ž. K.