fbpx

Izrael kot prvi na svetu uvaja drugo karanteno: gibanje omejeno na 500 metrov od doma, država že pripravlja nov finančni paket za pomoč gospodarstvu

Benjamin Netanjahu razglasil drugo karanteno zaradi pandemije novega koronavirusa. (Foto: france24)

V Izraelu so se odločili, da bodo uvedli že drugo karanteno v tem letu. Ob tem bo gibanje omejeno v radiju 500 metrov od doma. Gre za odgovor na bliskovit porast števila okuženih z novim koronavirusom. Odločitev je za javnost sporočil tamkajšnji predsednik vlade Benjamin Netanjahu. Nove omejitve pa se ne bodo nanašale na pot v službo. 

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je za tamkajšnjo javnost sporočil, da država kot prva na svetu uvaja drugo karanteno. Nove omejitve bodo uvedene v petek z ozirom na praznik Rosz-ha-Szana oziroma praznovanja povezana z judovskim novim letom. Gibanje slehernika bo omejeno na radij 500 metrov od njegovega doma, vendar pa v to ne bo všteto prihajanje na delovno mesto. Poleg tega bodo zaprte šole, trgovinski centri, hoteli, restavracije in uradi. Obenem je v načrtu, da bo v privatnih podjetjih stalno zaposlenih le med 30 in 50 odstotkov delavcev, poroča pch24.

Do nadaljnjega bodo odprti le trgovine z živili in lekarne. Karantena bo sicer razdeljena na dve obdobji. Od 2. oktobra dalje bodo namreč zaživele mnogo bolj drastične omejitve, med drugim omejitev gibanja med mesti, javni prevoz pa se bo ravnal v skladu z omejitvami, ki so bile v veljavi marca in aprila. Srečanja v zaprtih prostorih bodo omejena na deset oseb. Zunaj pa se bo na enem kraju lahko srečalo maksimalno 20 oseb. Ob tem je Ministrstvo za finance sporočilo, da bo nova karantena stala državo okoli 6,7 milijarde šeklov, kar znaša okoli 1,63 milijarde evrov. Ob tem je izraelski predsednik vlade še napovedal, da se bo pripravilo finančni paket pomoči za tamkajšnja podjetja. V Izraelu je do danes zaradi covid-19 umrlo 1108 oseb.

Izraelski premier Benjamin Netanyahu (foto: EPA)

Epidemiološke razmere pa se opazno slabšajo tako v Evropi kot tudi v Sloveniji. V Franciji so v soboto zabeležili več kot 10 tisoč novih primerov koronavirusa, kar je najvišje dnevno število, odkar so v državi povečali število testiranj. V soboto so v državi skupno zabeležili tudi 17 smrti zaradi covida-19, je sporočila njihova Nacionalna agencija za javno zdravje. Po rekordnih 108 okužbah z novim koronavirusom, smo v petek zabeležili 105 okužb in 769 aktivnih primerov bolezni. Maribor, ki se je konec maja lahko pohvalil kot mesto brez okuženih, se je na račun porasta okužb znašel na rdeči listi. Sicer tudi iz nekaterih drugih evropskih držav poročajo o novih dnevnih rekordnih okužbah. Številke so zaskrbljujoče tako na Madžarskem, kot tudi na Češkem in v Ukrajini. “Te številke niso primerljive s številkami v prvem valu,” je v oddaji Tema dneva poudarila vodja svetovalne skupine v okviru Ministrstva za zdravje dr. Bojana Beović.

Domen Mezeg