Izraelska vojska dosegla središče mesta Han Junis

Datum:

Kmalu po razglasu izraelske vojske, da se vojaške operacije širijo na celotno območje Gaze, iz Izraela prihajajo vesti, da so njihove oborožene sile dosegle središče mesta Han Junis na jugu Gaze. Predstavniki oblasti so napovedali razširitev operacij, saj naj bi ravno v Han Junis bili nameščeno poveljstvo teroristične organizacije Hamas. Danes so se ponovno oglasile sirene v Izraelu, in sicer na severu države in Tel Avivu.  

“Smo v osrčju Džabalije, v osrčju Šejaije in zdaj tudi v osrčju mesta Han Junis, kjer uničuje teroristično infrastrukturo” je sporočila IDF. Načelnik južnega poveljstva izraelskih sil Jaron Finkelman je današnji dan opisal kot najintenzivnejši dan od začetka izraelske ofenzive, poroča STA.

Jug palestinske enklave so pred tem intenzivno obstreljevali. Pred tem so civiliste pozvali k evakuaciji. Mesto so očitno zavzeli s severne strani. “Prebivalcem Gaze je bilo naročeno, naj ne uporabljajo ceste Salah al Din, temveč naj se preusmerijo na druge poti,” je sporočila IDF na socialnem omrežju X. Sama cesta se je kasneje spremenila v bojišče.  V mesto Han Junis se je pred tem zateklo več deset tisoč civilistov, ko so se začeli spopadi na severu območja. Izraelske oborožene sile so civilistom ponudile evakuacijski zemljevid.

Spopadi na meji z Libanonom
Spopadi pa so so zgodili tudi na severni meji z Libanonom. V spopadih naj bi bil ubit libanonski vojak, trije pa so bili ranjeni. Gre za prvo smrtno žrtev med libanonskimi vojaki od izbruha spopadov po 7. oktobru. Do obstreljevanja je prišlo na obmejnem območju Adajseh. Libanonska tiskovna agencija poroča, da je obstreljevanje začelo libanonsko proiransko gibanje Hezbolah. AFP poroča, da je bilo doslej v spopadih ubitih 110 Libanoncev, večinoma borcev organizacije Hezbolah. Ta naj bi doslej ubila šest izraelskih vojakov in tri civiliste.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Dokument] Ministričino cenzurirano poročilo kaže s prstom na SD in podrejene

Dominika Švarc Pipan, pravosodna ministrica v odhodu, je objavila...

Med obtoženimi za atentat tudi predsednikova žena

Haitski sodnik Walther Wesser Voltaire je za atentat na...

Jelko Kacin: Ukrajina ne bo padla!

Natanko pred dvema letoma, 24. 2. 2022, je Vladimir Putin izvedel...

Mercedes zamaknil strategijo prodaje električnih avtomobilov do leta 2030

Mercedes-Benz je ta teden za pet let odložil svoj...