Izraelski premier Netanjahu tujim diplomatom predstavil situacijo: V skrajni sili bi lahko Izrael fizično zavzel Gazo

Benjamin Netanjahu (Foto: epa)

Izraelski predsednik vlade Benjamin Netanjahu je na konferenci s preko 70-imi tujimi diplomati dejal, da bi lahko Izrael Gazo tudi zasedel, če “odvračanje” terorističnih napadov ne bi obrodilo sadov. Obenem je še pristavil, da se Izraelu ne mudi glede dosege premirja s Hamasom. Kot je dejal, ne gledajo na “štoparico”. 

Izraelski predsednik vlade Benjamin Netanjahu je imel danes v sredo konferenco s tujimi diplomati. Ob tem je poudaril, da Izrael sledi politiki odvračanja vodij Hamasa z območja Gaze, vendar nadaljnjega stopnjevanja vojaških posegov ni izključil. Navedel je tudi možnost zasedbe palestinske enklave. Netanjahu je imel govor v vojaški bazi Kirya v Tel Avivu, in sicer po več kot tednu dni terorističnega obstreljevanja izraelskih civilnih ciljev. Izrael se je odzval s povračilnimi izstrelki na točno določene cilje Hamasa, poroča The Times of Israel.

Ob tem se na obe strani vrstijo mednarodni pritiski k prekinitvi ognja. Netanjahu je poudaril, da zaenkrat teroristične napade Hamasa zgolj silovito odvračajo, vendar pa kakšne druge možnosti ne izključujejo. Prav tako ni podal časovnega okvirja glede prenehanja trenj med stranema. Kot je dejal, so se predhodne operacije vlekle dolgo. Vse od izbruha nasilja prejšnji ponedeljek, je Izrael preusmeril vojaške sile in sredstva na obmejno območje Gaze, vključno s tanki, topništvom in pehotnimi enotami.

Izraelski predsednik vlade Benjamin Netanjahu glede izraelskih protiterorističnih operacij na območju Gaze. (Foto: The Times of Israel)

Diplomati, ki so se srečanja udeležili, prihajajo iz sledečih držav: ZDA, Evropske unije, Rusije, Kitajske, Indije, Nemčije, Avstrije, Avstralije, Japonske, Velike Britanije, Brazilije, Kanade in Italije. Izraelski premier je Palestince obtožil nedavnih vojaških provokacij ter pristavil, da Izrael počne vse, da bi se izognil civilnim žrtvam. Predstavil je tudi videoposnetek, iz katerega je razvidno, da je bil v zadnjem trenutku odpovedan zračni napad, ker so se na območju nahajali otroci.

Izrael razlikuje med teroristično organizacijo Hamas in palestinskimi civilisti
Kot je poudaril, skušajo zadeti zgolj tiste, ki ciljajo njih in to z velikansko natančnostjo. Minister za zunanje zadeve Gabi Ashkenazi pa je na konferenci dejal, da Izrael Palestincev ne obravnava kot sovražnikov, ter da razlikuje med civilisti in Hamasom, ki jo ima za teroristično organizacijo. Izpostavil je tudi primer dopustitve humanitarne pomoči za območje Gaze in to med obstreljevanjem. Toda Hamas je usmeril izstrelek v mejni prehod, na katerem se je pošiljka nahajala, ranil vojaka in preprečil dostavo. 

Domen Mezeg