Je to politični tandem, ki bo čez nekaj let odločal tudi o usodi Slovenije?

Frauke Petry in Heinz-Christian Strache (foto: epa).

Politično prizorišče v Avstriji in Nemčiji se utegne kmalu popolnoma obrniti na glavo. Oktobra letos lahko na ponovljenih avstrijskih predsedniških volitvah zmaga svobodnjaški predsedniški kandidat Norbert Hofer, Nemčijo pa prihodnje leto čakajo zvezne volitve, na katerih se bo AfD skoraj zagotovo uspelo prebiti v parlament.

Migrantski val, ki je izbruhnil lani pozno poleti, ko je nemška kanclerka Angela Merkel razglasila politiko odprtih vrat, je sprožil tudi velike spremembe na političnem prizorišču v številnih državah. Prav strah domačinov pred množičnimi valovi migrantov je v naši sosedi Avstriji okrepil Svobodnjaško stranko, ki jo vodi Heinz-Christian Strache.

Hofer na poti v predsedniško palačo
Svobodnjaki so postali najbolj priljubljena stranka v državi severno od Karavank, njihov predsedniški kandidat Norbert Hofer pa je 1. junija letos za las ostal praznih rok v drugem krogu predsedniških volitev. Zmagovalec je postal nekdanji predsednik Zelenih Alexander Van der Bellen. Svobodnjaki so takoj začeli oporekati izidom volitev, saj naj bi nanje vplivale nepravilnosti pri glasovanju.

Čeprav se je najprej zdelo, da bodo pritožbe Svobodnjakov zaman, pa jim je mesec po volitvah dalo prav ustavno sodišče, ki je razveljavilo drugi krog predsedniških volitev. Avstrijci se bodo tako 2. oktobra letos znova podali na volišče. Tokrat politični analitiki dajejo več možnosti za zmago Hoferju, saj je odločitev ustavnega sodišča velik moralni kapital v njegov prid.

Hoferjeva zmago bo sporočilo vsej Evropi
V primeru, da Hoferju uspe, bo Avstrija prva država zahodno od nekdanje železne zavese, katere predsednik bo prihajal iz izrazito protimigrantske stranke oziroma iz stranke, ki jo številni, zlasti levo usmerjeni politični analitiki označujejo kot skrajno desno stranko.

Norbert Hofer (foto: epa)

Norbertu Hoferju se oktobra letos nasmiha zmaga (foto: epa).

Čeprav ima predsednik v Avstriji več ali manj le protokolarno vlogo, pa bo Svobodnjak v avstrijski predsedniški palači imel pomembno simbolno sporočilo – za Avstrijo in celotno EU. Hoferjeva zmaga je tako lahko spobuda Marine Le Pen, voditeljici Nacionalne fronte, na predsedniških volitvah v Franciji prihodnje leto.

AfD iz uspeha v uspeh
Na dogodke v Avstriji verjetno s strahom in zaskrbljenostjo gledajo tudi številni nemški politiki iz uveljavljenih strank. Svobodnjaški vzpon bo namreč opogumil tudi Alternativo za Nemčijo (AfD), ki ima podoben političen program.

Stranka, ki so jo leta 2013 ustanovili zagovorniki izstopa Nemčije iz evroobmočja in ponovne uvedbe nemške marke, je zaradi nezadovoljstva Nemcev s politiko odprtih vrat do migrantov dobila veter v jadra, ki jo je marca letos ponesel v tri nemške deželne parlamente (Baden-Württemberg, Saška-Anhalt in Porenje-Pfalško) in jih lahko septembra letos še v dva (Mecklenburg-Predpomorjansko in Berlin).

Kakšen bo v prihodnje evropski politični zemljevid?
Prihodnje leto si stranka, ki jo vodita Frauke Petry in Jörg Meuthen, obeta tudi vstop v nemški zvezni parlament. AfD je še daleč od moči in vpliva, ki ga že ima Svobodnjaška stranka v Avstriji, tako da ni pričakovati njen naskok na sam vrh nemške politike. Toda glede na to, da AfD jemlje čim več glasov, ne samo krščanskim demokratom, ampak tudi socialdemokratom in vzhodnonemškim postkomunistom, njen nadaljnji strmi vzpon ni nekaj nemogočega.

Bo v prihodnosti evropski politični zemljevid takšen, da bo v Avstriji na vrhu Strache, v Nemčiji, ki je najpomembnejša evropska država in lahko zelo vpliva tudi na druge evropske države, pa Petryjeva?

Aleš Žužek

 • Janez

  Upajmo, da ne bo uspelo ne desnim in ne levim ekstremom v prihodnosti. Čeprav kaže, da se čas prvega vrača, čas drugega pa zamira.

  • pajot

   Najboljše je,če zmagajo sredinski ekstremisti,kenede?

 • garfi

  Evropski levaki so uvozili toliko lažnih beguncev, da so štalo zagotovili
  v vsakem primeru. Upam, da se bo vsaj nekaj dalo skidati.
  Tako kot naši hostarski komunajzarji so sprožili močno nihanje.

 • Duhec

  Dejte raj o Cmeri in ostalem podnu…

 • if

  Ni desni ekstremizem ustavjanje politike migranstva tipa Merkel, pač pa prava smer za ohranitev kulture evropskih narodov.
  Slovensko kulturo v svojih delih najbolje zajema Prešeren. Ta tip kulture sem pripravljen braniti z vsemi oblikami boja.
  Iz tega izhodišča tudi prepoznavam napadalce na slovenstvo in jih imenujem “trojanci”, ker slovenstvo napdajo od znotraj. Ta hip so umeščeni v vse plasti države!

 • Duhec

  Mediji ste tud podn od podna… zdej bi še svet reševali.

  • von Rhein

   Od poroke Slovenskega poročevalca in Ljudske pravice dalje imamo medij,ki je “rešil” Slovenijo.Torej,poslanstvo medijev pravijo na FDV.

  • Domoljub in gej

   Kateri mediji!? Mislim, da se Nova24 kar precej trudi… Če si bila predolgo na kurah in so te uspeli narediti apatično je to popolnoma tvoja intimna opcija…

   • Duhec

    A veš kaj je pravi novinar, kak je pravi novinar?! Ja se trudijo… a je slučajn zato vse manj bralcev in komentatorjev???

    • Domoljub in gej

     Saj lahko tudi ti malo več komentarjev napišeš… Vse tiste komentarje ki bi jih napisala na kurah pač napišeš tukaj…

     • Duhec

      Dol mi visi za Kure in Novo. Žal mi je ljudi, ki so izdani.

     • Domoljub in gej

      Žal mi je, da so te uspeli na kurah sprogramirat…

     • Duhec

      Od kje ti to???

     • neny

      RAZMISLI….- :)

     • Duhec

      Neny… jst sm o tej naši eliti in kako z njimi že vse napisala.

     • neny

      Ja pa ne to glih….-:)…mislim na programiranje.

     • Duhec

      Mogoče sm… pa ne na oz zarad kur.

     • neny

      ne zarad kur, kure so bile samo pripomoček za “utišanje” ….,

     • Duhec

      Tiho bom, ko bom pod zemljo… niti z mojo tamalo me niso utišali.

     • neny

      nič ni sam belo ali črno….-:)

     • Domoljub in gej

      Vzami si nekaj premora, posveti se sebi, napolni si baterije in pridi sveža nazaj… Nikoli ni dobro jemati interneta smrtno resno :)

     • Duhec

      Sej sm na dopustu. Sam jst ne pozabm, ne požrem… niti nosečnost me ni spremenila. Sam tko je zmer… me ni, pol se pa pojavim.

     • Domoljub in gej

      Ja, razumem, da deluješ plemenito in da misliš dobro. Vendar si ne smeš gnati k srcu, ker nikoli ne veš kakšne psihološke poskuse na tebi izvaja sogovornik… Stran mečeš kreativno energijo… Raje jo varčuj za čase, ko bo prišlo do nekih sprememb v glavah ljudi… Niso krivi politiki, krivo je zabito ljudstvo… Ne sekiraj se za butalce, če si želijo takšnega sistema…

     • Duhec

      Eh… sam vseen večina ni debilna, zmanipulirani so.

     • Domoljub in gej

      Ne sekiraj se za njihovo zmanipuliranost. Toliko več privošči sebi…

     • avtohtoni neandartalec

      To ti misliš.
      Vsakič, ko se pojavi odprt medijski prostor, zaposlijo tudi posebno skupino, ki skrbi za letargijo, enoumje in promovirajo idejo, lahko ustanovijo še sto takih in drugačnih portalov, brezposelnih sodelavcev in ovaduhov režima je kolikor hočeš.

     • Duhec

      Ko bi vedu kake udbovske prijeme so vse meli, mi neb verjel…

     • Duhec

      Btw… odkar sva dolgo nazaj debatirala, sm sprejela geje. Nism več nastrojena…

     • Domoljub in gej

      Tega pa sem iz srca vesel :)

     • Duhec

      Ja drži. Pa nočm bit pocukrana… sm razmišljala, da ste zarad zatiranosti še najbolj čisti, s čisto dušo.

     • Domoljub in gej

      Bi rekel… Veliko več sem se bil primoran naučiti iz življenja… Sem pa hkrati zelo hvaležen za to izkušnjo na zemlji :)

 • avtohtoni neandartalec

  Lepo, da nam skušate približati dogajanje v sosednjih deželah, sploh pri Nemcih, od katerih smo gospodarsko in diplomatsko odvisni. Ni mi jasno recimo, zakaj so Nemške banke zaslužile z obalno krizo, ki je izbrisala tretjino denarja na svetu, pri nas pa kriza še vedno traja. Ampak zdaj lahko razumemo politične trende v velikonemškem svetu in lažje ugibamo kaj nas čaka. Na žalost, pojma nimamo kaj so vse te čudne stranke, kakšne programe imajo, čigave interese zastopajo, kam silijo, večino državljanov še domača scena ne zanima, vsi zgledajo podobni, itak nimamo na predstavnike ljudstva nobenega neposrednega vpliva, razen da vsaj v kraju vemo kdo nam osebno škodo dela. Nima veze s politiko, skratka, isti strici, iste finte, že 25 let se ni nič spremenilo. V velikonemškem svetu pa volitve nekaj pomenijo, pokrajine so različne, vendar so mestni centri izredno povezani, ne morejo si privoščiti verižns reakcije, pa tudi vprašanje kdo že to skoraj stoletje kreditira.

 • dob

  TEHNOLOGIJA IN PANOVA DEZELA
  Tehnologija je pripomoček, bergla! Na višjem nivoju je, tem manj pogreša stik s telesom, saj tehnologija nadomesti vse tisto, kar človek hoče od telesa, pa od njega ne dobi.

  Telo pa ni ne neskončno ne vsemogočno, je samo resnično.

  Tehnologija je surogat za čarovnijo!

  Višje civilizirane in tehnološko opremljene civilizacije se sicer spopadajo s problemi svoje družbe, in jim do neke meje to celo uspeva, vendar izgubljajo stik z lastnim telesom in z namenom, ki ga pojem “Telesa” vnaša v Stvarstvo. Višji kot je tehnološki razvoj, bolj se oddaljujejo od vloge Telesa. V tem smislu, kot je Telo zavest oz, izkušnja človeštva in njegovih hotenj.

  Manj razvite civilizacije razrešiti svojega problema, kljub manjši oddaljenosti od lastnega telesa in ker nimajo tehnologije kot bergle oz. pripomočka, čeprav so bolj fizični od nas, ne znajo sami od sebe reševati svojih problemov. Ne svojih, ne njihove družbe kot celote. Prav zaradi svoje surovosti in zavezanosti brutalnim pravilom se ves čas kruto kaznujejo. Zaradi občutkov krivde zanikajo lastno telo in zavidajo višje razvitim. Islam preživlja shizofreno situacijo, v kateri po eni strani ne more spustiti svoje vere, po drugi strani, pa z njo ne more (pre)živeti.

  Tako malo ravnotežja med različnimi civilizacijami in njihovimi posameznimi zablodami še ni bilo, kot ga je zdaj. Nihče zdaj svojih emocij ne investira v skupno srce, ki bi civilizacije uravnotežilo!

  Znanje o tem se nahaja v nekem drugem registru človekovega počutja, katerega prisotnosti človeštvo še ne zaznava, ker je za enkrat maščevalnost povelje dneva.

  Tudi pri nas je tako.

  Naj ponovim: tehnologija je nadomestek za čarovnijo!

  In to zelo beden nadomestek.

  To pravim zato, da postavim neko hierarhijo človekovih želja, o kateri bo kmalu zopet vredno razmišljati. Postaviti bo treba prioritete in potem stati za njimi – z lastno željo! Z lastno potrebo.

  In to brez ovir, ki jih ustvarja predsodek! Predsodki so namreč “mati” civilizacij. Tako je še vsaka civilizacija nastala. VSE civilizacije tako nastanejo!

  Mati Vsega v Vesolju nam bo vrnila čarovnijo in tedaj tehnologije ne bomo več potrebovali. Takšen je Njen Namen z nami.

  Planet se še spominja Dežele Velikega Pana, ko je tukaj vladala čarovnija. Niso vse legende le izmišljotina. Ni slučajno, da matere vsega sveta svojim otrokom pripovedujejo pravljice.

  Pravljice so zabrisani spomini, ki jih otroci čutijo z registri čustvovanj, ki jih kasneje, kot odrasli izgubijo. Mi jih pozabimo ali se jim odrekamo zaradi praktičnosti vsakdanjega življenja. Verjeti v čarovnijo ni ravno praktično, ko je treba plačati položnice.

  Praktičnost nas je pogosto reševala, vendar nam je tudi naredila ogromno škode.

  Če pomislimo, kako je nastane tehnologija, potem ne moremo mimo spoznanja, da so tehnološke iznajdbe nastajala iz domišljije nekega otroka, ki se je ukvarjal z lastnim problemom zelo osebne narave! Morda je lulal v posteljo in ga je bilo sram, ko so ga starši izpostavljali pred drugimi. Ga zasramovali, mu grozili, ga pretepali zaradi te njegove stiske. Zato, ker so z njim grdo ravnali je lulal v posteljo, in ker je lulal v posteljo, so grdo ravnali z njim.

  Potem pa, ko je izbiral kaj bo počel v življenju, je neko noč sanjal o tem, da ima med nogami pipico, ki jo lahko po želji odpira in zapira. Zjutraj, ko je vstal, je prijel za svinčnik in narisal vodovodno pipo, ki jo lahko poljubno odpreš in zapreš. Ali pa je morda narisal jez na reki in reševal življenja celih vasi pred poplavami. Nekoga je hotel zaščititi pred tem, da bi se mu ponovilo, kar se je njemu ponavljalo, ga obvarovati pred nesrečo. Pred sramoto, ki je je bil on deležen.

  Možnosti je nešteto. Tehnologija namreč nastaja kot posledica indirektne konfrontacije z lastno nevrozo.

  Direktna konfrontacija bi sicer razrešila nevrozo, toda potem tehnologije ne bi bilo!

  Manj civilizacije, pa po drugi strani ne bo pomeni avtomatsko konfrontacije z lastno nevrozo, pa tudi ne tehnološkega napredka. Torej, pri manj civilizacije ne gre ne za eno ne za drugo, ni ne tehnološkega napredka ne stika s Telesom kot tisto zavestjo, ki je skupna planetu, človeštvu, vsem čutečim bitjem tega planeta. Pri tej zavesti gre za planetarno, torej Zemljino in našo, skupno avro.

  Ko človek zanika obstoj delu lastne zavesti (odgovornosti!), se ji odreka, ker ne vidi potrebe po njej… ne pomeni, da tistega ni. Pomeni samo, da vse to ostaja v stanju “Izgubljenega”.

  Je, le da ni dosegljivo, ker ni v naši zavesti, da to sploh obstaja.

  Na manj razvite družbe od nas gledamo kot na “Izgubljene otroke”.

  Toda tudi mi sami imamo cel kup svojih lastnih Izgubljenih pojmov, stanj, sanj, želja… ki so naše, pa ne morejo biti naše. Ker…. so izgubljene.

  Recimo, da so vse te “Izgubljene” stvari oz. energije, ki jih nihče ne sprejme (nihče jim noče biti oče), vsa naša nikoli postavljena vprašanja.

  To so tista vprašanja, ki se jih nihče ni upal postaviti in so se čez zgodovino nabirala okrog planeta. To so vprašanja, na katere nimamo odgovora!

  Potem so, za razliko od Svetlobe, ki nam jo sicer pomenijo literatura, umetnost, znanost, poezija, slikarstvo… tehnološke iznajdbe itd. itd. , potem so vsa tista nikdar vprašana in zato neodgovorjena vprašnja – Tema. Ne čisti Tema, ker je v njej skrita Želja, da bi bila del Zavesti (pri Bogu!) vendar te Želje nihče ne išče! Zato je Izgubljena. Toda je! Obstaja!

  In ta teman plašč neodgovorjenih vprašanj, je zdaj avra tega planeta!

  Ta Tema je zdaj tako gosta in ovoj okrog planeta tako gost, tako močan in debel, ker se je nabiral vso zgodovino tega planeta, da je zdaj več neodgovorjenega kot odgovorjenega!

  Še drugače povedano: več je vprašanj, ki jih nihče ne postavlja, kot je odgovorov nanja. In to samo zato, ker je nekdo nekoč zagotovo spraševal ali hotel vprašati, pa ni smel. Ker so mu prepovedali ali mu prilepili klofuto čez usta. Ali ga sežgali na grmadi kot čarovnico!

  Potem so pa nekateri, tisti ki so vseeno vztrajali in jim ni bilo odgovorjeno, ali pa mu ni moglo biti odgovorjeno, ker preprosto odgovorov še ni bilo – sam poiskal odgovore! Ustvaril jih je iz…. Materije, iz zakonov tega planeta in lastne želje, da bi odgovori bili. In so bili. Bili so, ker je hotel vedeti!

  Postali so odgovor mnogim, ki so odgovore potrebovali. Ti prej niso niti vedeli, kaj bi vprašali. Niso se zavedali. Toda kasneje – kasneje niso vedeli, sploh kako bi preživeli, če nekdo ne bi namesto njih poiskal odgovore zanje, na vprašanja, ki jih niso postavili.

  In prav vprašanje enega človeka, tistega, ki si je upal vprašati, je temelj napredka celotnemu človeštvu in skupni zavesti! Jaz to zavest (ta koncept razumevanja delovanja Stvarstva kot enotnega organizma) imenujem Telo.

  V tem trenutku je okrog planeta črn ovoj, ki ga je več kot je Svetlobe. To pomeni, da je nedogovorjenih vprašanj (zanikanih, vztrajno zanemarjanih, odrinjenih, prepovedanih, na silo odstranjevanih zaradi vztrajnosti in tudi uspešno odstranjenih iz človeške družbe, torej v stanju popolne ne-zavesti) več kot pa tistih odgovorjenih. Toliko jih je, da zdaj pretijo, da bodo prevesili Svetlobo v Temo in se bo zato ves planet zvrnil v Nič.

  Toda Zvest deluje tako, da tega ne more dovoliti. To bi bilo v nasprotju z namenom, s katerim je Luč ustvarjala.

  Tema namreč ne more ustvarjati, Luč pa ne more od sebe večno odrivati odgovornost za ustvarjeno.

  Zato je na neodgovorjena vprašanja treba odgovoriti. Ne moreš pa odgovoriti, če prej ne vprašaš. Če pa vprašaš, to lahko storiš le, če veš, da obstajajo neodgovorjena vprašanja in da za njimi stoji želja po odgovorih. Želja je torej gibalo vsega. Želja je Mati Vsega v Vesolju!

  Zato sem tudi postavil takšno hierarhijo: čarovnija je pred tehnologijo!

  Ker je tudi v resnici bila prej, kronološko gledano! Poleg tega pa je tudi bliže želji v telesu in Telesu. Skratka bliže je telesu.

  Telo ni ne vsemogočno ne neskončno. Je samo resnično. Ima emocije in v sebi brani Željo. Tako Želja živi in preživi.

  Mama pove pravljico otroku in tako nahrani Željo v njem, da ta ne umre. Otrok je živ, ker je Želja v njem živa. Potem odraste in… Želja preide v stanje Izgubljenih želja. Ne izgine! Je v stanju ne-obstajanja. Ne manifestira se, ker nima nosilca.

  In ko mamica gleda otroške oči, verjame v njih in hkrati v vse tisto, kar ji kot odrasli osebi ni več dostopno. Ni ji dovoljeno. Okolje od nje zahteva odgovornost. Odgovornost?!

  Ha! Saj okolje niti ne ve, kaj je to.

  Zato imajo ljudje radi otroke. Ali pa jih nimajo radi. Ampak če jih nimajo radi ali jih celo sovražijo, jih zato, ker jih boli čarovnija. Boli jih, ker ne morejo do nje.

  Ubili so jo z Željo v sebi in zato ta v njih ne prepozna več poti domov

  Potem jim ostane le še tehnologija.

  • avtohtoni neandartalec

   Jaz še prstanov in verižice ne nosim, ker me moti vse kar se dotika kože, ne znam si predstavljati, da bi imel kaj zataknjeno v telo in bi mi še kaj brnelo v glavi, ampak saj ni več nujno, danes se da človeka poskenirati tudi na daljavo, itak je vse energija.

  • avtohtoni neandartalec

   Hej Dob, zgleda tudi ti nisi pravi vernik in tudi ne ateist, to smo zdaj pac neki postdeisti (yep, pravilno sem napisal), očitno samo še mi iz Limba iskreno verjamemo v Boga.

   • Franc Šink

    Zemeljska obla je Limb.

 • razerznak

  glavn da bo hofer v avstriji , grejo ven iz eu , pol pa še mi in se nekako podpiešmo zelo dobre trade deale med avstrijo in slovenijo pa smo na konju

  • avtohtoni neandartalec

   Če bi šli Nemci nazaj na marko, bi bilo za nas najbolje, če se zmenimo z ostalimi nekdanjimi republikami za dinar, če hočemo, da bi imela naša valuta vsaj neko realno, materialno podlago.

   • dr Janez Sveti

    Vidva pa ne delata prav veliko s kapitalom?
    Dr Janez Sveti EU

    • avtohtoni neandartalec

     Kompenzacije si lahko privoščiš samo, če že nimaš blokiran račun.

  • Franc Šink

   Hofer je skoraj že v vsaki slovenski vasi.

 • Artur

  Panika levih lubadarjev narašča in takšni bodo še bolj nevarni kadar bodo potisnjeni v kot a kot kaže se zaradi tega nobeden od “demokratično spreobrnjene” opozicije preveč ne sekira.Kockarji imajo že izdelan scenarij za dar mar medtem, ko naši “vrli domoljubi” sanjajo “sanje pravičnega”.

  • Duhec

   Bravo

 • Duhec

  Naši politiki pa vsi na zasluženih počitnicah… celo na OI.

  • avtohtoni neandartalec

   Marsikdo ni šel na morje ampak pogledat malo domov.

  • Franc Šink

   Ali so tam tudi noseče političarke?

 • dr Janez Sveti

  Naslov pa ni domoljuben.
  DR Janez Sveti

 • Duhec

  Pokradli so milijarde, uničli vse kar je blo dobrega, prodali za drobiž, ko so zmetal not milijone… tisti, ki na tv zaslonih prepričujejo kako znajo, kako so vsi kazalci obrnjeni v pozitivno smer in nobenga ne gane. Bolš je blebetat o Avstriji, Rusiji, Nemčiji, ZDA… vsi oni bi jih… marsikaj.

  • neny

   vse so naredili “pravi čas”.

  • sprehajalec

   Ne bi verjel, koliko je vsega tega opisanega kriv čisto navaden dilentatizem in nepoznavanje razmer. “narediti po slovensko” bo postal v svetu čez leta sinonim, kako se k stvarem ne pristopa.

   • Duhec

    Ker je večina naivna za popizdit… ta prag tolerance je sv fenomen.

    • avtohtoni neandartalec

     Pri nas je lahko toleranca napake približno za razdaljo od tu do lune, strpni smo pa dovolj, da lahko potrpimo in počakamo tudi večno.

     • Duhec

      Jst se morm strpnosti še naučit… slabo mi kaže.

     • neny

      poleg svečk je lažje.

   • avtohtoni neandartalec

    Je že.

  • avtohtoni neandartalec

   Denar pa le priteče do njih. Ker to je lri nas ključno, moraš se postaviti nekam v prehranjevalno verigo, sicer postaneš hrana in fetiš za spolno izživljanje perverzij. Po smrti bomo vredni več kot živi.

   • Duhec

    Hahaha…. nehi no

    • neny

     haha…

   • neny

    dobra!

 • neny

  Slo bo šla iz EU-ja, kot mnoge druge države…

  • Duhec

   Ko bi jo vsaj vn vrgli…

  • pajot

   Samo tega si ne želi.

 • Duhec

  O usodi odločajo lopovski milijonarji, ostareli politiki, ki so vzgojili še večje sranje. Lažnivce… brez etike in morale.

 • Duhec

  Kje je Janša? Edini politik, ki jim nasprotuje… nemogoče, da ga pustijo pr miru.

  • avtohtoni neandartalec

   Brez Janše, bi naš kontroliran politični prostor zgledal še bolj šalabajzerski.

   • neny

    -:).

  • pajot

   Ti janše ne maraš.

  • pajot

   Janša je tam,kjer je.Kaj bi ti pravzaprav rada? Ali rad?

 • Duhec

  Pokradli so milijarde… policaji in tožilci pa nič. Sej jih ni večjih butlov nikjer na svetu.

  • avtohtoni neandartalec

   Žleht so , to je še večji problem.

   • Duhec

    Mene so policaji prišli vprašat, če vem kdo grozi, da mi bo posilu hčerko in a je oz sva ogroženi??? Blo mi je smešno… ne vem, rabm pa 10 min da zvem in kaj bom z njim??? Šla na Ig…

    • pajot

     Dej,no.

     • Duhec

      Če si brihtn, pokliči na PP in vprašaj ali so meli tak primer. Pred ca 1 mes.

     • pajot

      Najbrž so ga mel. Sam, ne tvojga.

     • Duhec

      Dokazuješ omejenost. Če neb bil, kako bi lohk pol jst to vedla???

     • pajot

      dej nehej,no. Je že res,da si plačana za poste tukej,sam ta je pa težka…da ti je nekdo grozil,da ti bo posilu hčerko…ne zmišljuj se…lepo prosim…

 • Duhec

  Ko bi vse vedli, bi na Prešercu postavli giljotino….

 • Duhec

  Večina je mevžasta… izbrani pa lopovi. Recept za polom.

  • neny

   se ne strinjam. Ko gre za zagovor kakega reveža so tukaj vsi glasni. Po navadi sem pri tem kar sama.

   • Duhec

    Reveži večine ne ganejo…

    • neny

     dejstvo. Pol pa razumi njihove krščanske pravljice.

    • Franc Šink

     Sit lačnemu ne verjame

     • Duhec

      Mah… učas verjameš in se nategneš.

    • pajot

     To lahko napiše vsak.

  • Artur

   Žal večina !!! Pes,čemu lajaš?-Volkove plašim! Pes, čemu spodvijaš rep med noge? -Volkov se bojim !
   Ruski pregovor

  • pajot

   Kolk postov morš napisat,da ti plačajo dnevno normo?

 • soc

  Kdo bo končno rekel bobu bob in ustanovil Alternativo za Slovenijo, jasno definirano slovensko, tradicionalno zahodno krščansko stranko z liberalno vizijo gospodarstva? Prešernovo stranko, kot je lepo zapisal eden mojih predhodnikov tule.

  • Duhec

   Tak se očitno se ni rodil…

  • neny

   a pride tud klošar na vrsto?

   • Duhec

    To pa ne…

    • neny

     A j. ga. -:) zarad klošarja sem skoraj spustila dušo. -:)

     • Duhec

      Ma to je še ok. Jst sm se zarad klošarja skregala s pol Slo…

     • neny

      haha.. verjamem.

     • Duhec

      In še dons trdim, da je edini, ki mi je bil hvaležen in mi ni blo nikol žal. Niti za sekundo…

     • neny

      no vidiš… tako je. Ko greš po terenu ti ponavad največji revež ponudi kavo, kozarec vode, tudi kaj za pod zob.

     • Duhec

      Ja… drži. Niso si tega zaslužli… še pes si ne.

     • neny

      res ne….sploh pri klošarjih so zgodbe dramatične…. Niso vsi tako močni, da bi se lahko potegnili iz dna. Človek je eno ubogo bitje, če ni nikogar ob njem….

     • Duhec

      Nimajo šans… nasprotniki majo vse v svojih rokah.

     • pajot

      A tako.

     • pajot

      ???????????

     • neny

      sproti si do – misli … ni zgodbe, da ne bi bila v njej izjema iz stripov, v realnosti pa ….-:). Men je zanimiva. haha

   • soc

    Mirno se ukvarjaj s svojimi klošarji in besni dalje na one, ki lenuhov ne prebavljamo na svojih hrbtih, res stvar tvoje osebne izbire. Le ne razumem, kako tako zagret zagovornik klasičnih “ogroženih manjšin”, ki je sposoben vedno prebrati zgolj prvi (od)stavek posta, preden pravičniško eksplodira, toliko pisari po desnem forumu. Desno ≠ ogrožene manjšine. Mar ti ni lepše hoditi v gore?

    • neny

     -:)

 • Franc Šink

  Duhec je danes v elementu.

  • Duhec

   Hahahaha… na dopustu sm, doma, zalivam rože, skrbim za psa. Cajt mam….

   • Franc Šink

    Potem si pa ženska.

    • Duhec

     Ja… ženska, ki z večino nima nič skupnega.

     • Franc Šink

      Super!

     • Duhec

      Hahahaha…. baje je lepo bit posebn, to trdijo drugi…. men se zdi, da ne drži vedno in povsod.

   • pajot

    In zadolžitev.

  • pajot

   V rdečem elementu.

   • Franc Šink

    A misliš.

    • pajot

     Beri njene poste in razmišljaj

 • Verbena

  Zmeraj določena situacija pripelje do razmer, ki dajo krila drugačnim od običajnega, ustaljenega…mogoče je čas za korenite spremembe tudi na tej stari celini, čeprav je minilo šele slabih 80 let, ko je en človek videl samo “notranjega ” sovražnika, danes je slika drugačna, prihaja zunanji sovražnik…

 • Olga

  Volivci v razvitih državah sporočajo, da imajo dosti samopašnih voditeljev, ki jih s svojimi eksperimenti ogrožajo!
  Upam, da bomo Slovenci tudi odslovili pokvarjeno vlado, ki dela škodo domovini!

 • xtc

  Će so tujci pač(žal) treznejši od nas nimam težav:
  Vendar vedno opozarjam _nacionalizem v zdavih dozah in razumnostilahko iz EU NAREDI ČUDEŽ V NEPRAVEM RAZMIŠLJANJU POGUBO NIČ MANJ TEŽAVNO KOT LEVKI in islamisti;terrusofilski klečeplazci:

 • razerznak

  dem style hoferja