fbpx

Je to razlog za Putinove odlične odnose z Nemčijo: Kot KGB-jevec je pokradel listine nemških agentov, povezanih s Sovjetsko zvezo!

Vladimir Putin v uniformi KGB. (Foto: wikimedia commons)

Putin ima izjemne odnose z nemškim državnim vrhom. V času ruske invazije na Ukrajino pa opažamo zelo medel, nesolidaren odziv nemškega političnega vodstva. Poljska reporterka in putinologinja razkriva možen vzrok za takšno zaskrbljujoče stanje: ko je bil Putin še agent KGB-ja v vzhodnonemškem Dresdnu, mu je iz zgradbe državnovarnostne službe Stasi uspelo odnesti dokumente nemških agentov, ki so delovali v korist Sovjetske zveze. Bi lahko obremenilne dokaze zlorabljal kot sredstvo za izsiljevanje nekdanjih vohunov?  

Minilo je že več tednov od izbruha ruske invazije na Ukrajino. Nekatere države, kot sta denimo Poljska in Velika Britanija, sta pokazali izjemno angažiranost pri pomoči napadeni državi. Po drugi strani pa je negativno presenetila Nemčija, zlasti njen politični vrh, ki se ni ravno izkazal s svojo solidarnostjo. Medtem ko so številne države Ukrajini dostavljale konkretno orožje, je Nemčija še konec januarja letos ponudila zgolj pet tisoč vojaških čelad. Mnogi so presenečeni nad tovrstnim ravnanjem ene največjih izvoznic orožja, zlasti zato, ker se v Ukrajini piše usoda celotnega kontinenta in ker se tragedija ukrajinskega naroda odvija tik pred našimi očmi.

Zdi se, da je bistvo te uganke odstrla poljska novinarka, reporterka in putinologinja Krystyna Kurczab Redlich, ki je o ruskem diktatorju Vladimirju Putinu napisala knjigo z naslovom “Vova, Volodja, Vladimir. Skrivnosti Putinove Rusije” (v originalu “Wowa, Wołodia, Władimir. Tajemnice Rosji Putina). Nedavno je spregovorila v oddaji TV voditelja Tomasza Siekielskega z naslovom “Putinove skrivnosti”. Poljska reporterka opisuje Putinova leta, ki jih je kot agent KBG preživel v vzhodnonemškem Dresdnu, kjer naj bi se med drugim ukvarjal s področjem lažnih dokumentov, terorističnimi dejavnostmi, povezanimi z Rdečo armado itd.

Putinologinja, reporterka in novinarka Krystyna Kurczab Redlich (Foto: posnetek zaslona, Youtube)

Pogosto pa je hodil tudi na Dunaj v Avstrijo, kjer je navezal tesne stike z nekaterimi avstrijskimi parlamentarci, ki pa jih je tudi goljufal. Od KGB je namreč zanje prejemal denar, jim izplačeval polovico, v zameno pa zahteval njihov podpis kot potrdilo, da so prejeli celotni znesek. Novinarka domneva, da glede na to, da še dandanes obstaja velika naklonjenost posameznih predstavnikov avstrijskih oblasti do vladajočih v Kremlju, Putin o nekaterih osebah poseduje potencialno škodljive informacije, ki bi jih utegnil uporabiti, če bi zavrnile sodelovanje z njim.

Tik pred padcem berlinskega zidu je pridobil listine vseh nemških agentov, ki so delovali za Sovjetsko zvezo
Pripoveduje tudi o tem, da je imel Putin na lokalni univerzi (politehniki) v Dresnu, kjer je študiralo veliko oseb iz Srednje Azije, Bližnjega vzhoda itd., ogromen uspeh pri njihovem novačenju (rekrutiranju). Putin je tako posedoval avstrijske dosjeje, imel stike z ekstremisti z Bližnjega vzhoda, ki so mu pozneje prišli prav tudi pri njegovih čečenskih podvigih, posedoval pa je še nemške arhive. V zadnjem trenutku, tik pred padcem berlinskega zidu, je namreč vstopil v zgradbo Stasi (državnovarnostne službe v vzhodni Nemčiji) in odnesel listine vseh nemških agentov, ki so delali za KGB. Ukradel je torej dokumente Nemcev, ki so nekoč delovali v korist Sovjetske zveze, kar bi mu utegnilo priti še kako prav pozneje, ko je vzpostavljal stike z najvišjimi predstavniki nemških oblasti.

Domen Mezeg