Kardinal iz Hong Konga Joseph Zen svari: “Kitajska je postala nevarnost za svet”

Foto: epa

“Na Kitajskem so ljudje sužnji komunistične partije,” je prepričan kitajski kardinal Joseph Zen iz Hong Konga, ki ocenjuje, da Kitajska predstavlja resno nevarnost za ves svet. Cerkveni dostojanstvenik je sicer obsodil globalizacijo, obenem pa tudi ostro kritiziral kitajsko komunistično partijo. Svoje videnje je sicer predstavil v članku na svojem blogu. Po njegovem prepričanju je kitajski narod, ki sledi vzoru svojih voditeljev izgubil številne tradicionalne vrednote in se prepustil nasilju ter lažem. “Kitajska je postala nevarnost za svet.” Zen svojo domovino celo primerja s kolonialnimi imperiji pred II. svetovno vojno ter izrecno poudarja, da je novi kolonizator hujši od prejšnjih. 

Kitajski kardinal Joseph Zen je prepričan, da Kitajska predstavlja resno nevarnost za celoten svet, in da so ljudje na Kitajskem sužnji komunistične partije. Cerkveni dostojanstvenik iz Hong Konga ob tem poudarja, da se je pandemija pričela na Kitajskem in se naglo razširila po vsem svetu. Po njegovem prepričanju ima to zagotovo nekaj skupnega z globalizacijo. Koronavirus se je naglo razširil po svetu predvsem zaradi velikega števila potovanj. Omenjeni kardinal je sicer eden izmed treh kradinalov, poleg Gerharda Müllerja in Janisa Pujatsa, ki so se podpisali pod “Poziv Cerkvi in Svetu”, ki opozarja na nevarnost uvedbe “tehnološke diktature”, ki naj bi predstavljala odgovor na epidemijo koronavirusa, poroča Polonia Christiana.

Na svojem blogu je cerkveni dostojanstvenik poudaril, da ima globalizacija dva vidika. Po njegovem opažanju je Janez Pavel II. je razlikoval med globalizacijo solidarnosti in globalizacijo marginalnosti. Prva oblika globalizacije predstavlja skrb nekaterih ljudi za vsa človeška bitja, medtem ko drugo spodbujajo sebični interesi posameznikov in skupin. Kardinal meni, da je na začetku obstajalo navdušenje nad globalizacijo, vendar pa je s časom ta proces prinesel velikansko razočaranje. Revni v revnih državah niso občutili nikakršne pomoči s strani globaliziranega svetovnega gospodarstva.

Foto: epa

Zen meni, da številne vplivne organizacije izrabljajo globalizacijo, da bi podpirale vladavino bogatih v revnih državah, revni pa od tega nimajo ničesar. Na tem mestu pa se je kardinal dotaknil tudi Kitajske, za katero pravi, da v totalitarnem sistemu ljudje ustvarjajo bogastvo naroda, vendar pa pri njegovi delitvi nimajo pravičnega deleža. “Na Kitajskem so ljudje sužnji komunistične partije.”

Kitajska je kot kolonialni imperiji pred II. svetovno vojno, le da je novi kolonizator hujši od prejšnjih

In prav te sužnji so po njegovem oropani dostojanstva. Po njegovem prepričanju je kitajski narod, ki sledi vzoru svojih voditeljev izgubil številne tradicionalne vrednote in se prepustil nasilju ter lažem. “Kitajska je postala nevarnost za svet.” svoje pisanje zaključuje dostojanstvenik iz Hong Konga. Ob tem je Zen primerjal svojo domovino s kolonialnimi imperiji izpred II. svetovne vojne ter izrecno poudaril, da je novi kolonizator hujši od prejšnjih.

Ameriški predsednik Donald Trump pa se pripravlja na pospeševanje deglobalizacije in sicer tako, da bo z uvedbo novih tarif prispeval k odstranjevanju kritičnih dobavnih verig s Kitajske. V poletnih mesecih gre pričakovati stopnjevanje napetosti med Washingtonom in Pekingom, saj je očitno, da razvoj pandemije in gospodarski zlom poglabljata geopolitične napetosti med državama.

Marko Pirjevec