fbpx

Katalonci se kljub nasprotovanju ustavnega sodišča in ustrahovanju oblasti pripravljajo na referendum

Foto: twitter

Tik pred referendumom o neodvisnosti v Kataloniji so napetosti okoli prihajajočega dogodka vse večje, saj španske oblasti še naprej sprejemajo ostre ukrepe za preprečevanje glasovanja. 

Špansko ustavno sodišče je z drzno potezo odločilo, da bo referendum v primeru, če ga ne bodo mogli predčasno preprečiti, celo nezakonit, in vsak, ki bo na kakršen koli način sodeloval, bo kršil zakon in bo za to tudi kaznovan. Toda katalonska območna vlada, ki jo vodi Carles Puigdemont, se temu upira in trdi, da imajo Katalonci pravico do svobodnega odločanja. Prav tako lokalni policisti v Kataloniji ne upoštevajo navodil in ukazov.

Španija že prej skušala preprečiti glasovanje
Španska policija je že pred tem izvedla več hišnih preiskav in izvedla množične aretacije. Prejšnji teden so zasegli 10 milijonov glasovnic, čeprav celotno prebivalstvo Katalonije šteje malo več kot 7,5 milijona, vključno s tistimi, ki niso upravičeni do glasovanja, z uporabo kazenskega zakonika pa nameravajo preprečiti tudi izražanje političnih stališč.

Foto: twitter

Zasegli glasovnice
V četrtek so zasegli 2,5 milijona glasovnic, ki so bile pripravljene za katalonski referendum o neodvisnosti, za katerega pa Madrid ob podpori španskega ustavnega sodišča vztraja, da je nezakonit in so odločeni narediti vse, da ga preprečijo. Po podatkih civilne garde so volilne skrinjice in glasovnice našli v občini Igualada, blizu Barcelone.

 D. Š.