fbpx

Kitajska neusmiljeno lovi podjetja, ki kljubujejo strogim pravilom zaklepanja!

Na Kitajskem vlada strog nadzor upoštevanja ukrepov za zajezitev virusa (Foto: Družabna omrežja)

Kitajska je sprožila pravi lov proti pekinškim podjetjem, ki si drznejo kljubovati pravilom lockdowna. Uradniki kitajske komunistične stranke, pristojni za pekinško okrožje Chaoyang, so namreč po navedbah tamkajšnjega medija v ponedeljek javno imenovali več deset lokalnih podjetij, ki naj bi v zadnjih dneh kršila ukrepe proti širjenju koronavirusa.

“Uradniki okrožja Chaoyang … so v ponedeljek zvečer (2. maja) na spletnem mestu družbenih medijev WeChat objavili javno obvestilo, v katerem so našteli 45 podjetij, za katera so dejali, da niso upoštevala ukrepov in omejitev covida-19,” je v torek poročal časnik South China Morning Post.

Iz obvestila je mogoče razbrati, da so med podjetji kršitelji  tudi “restavracije, ki so ponujale svoje usluge kljub prepovedi, ki so v veljavi od nedelje, 1. maja. Medtem ko so imela druga podjetja na črnem seznamu težave zaradi osebja, ki ni nosilo zaščitnih mask ali jih ni nosilo pravilno. “Nekatere trgovine so bile navedene, ker njihovo osebje strankam ni skeniralo QR kod in jim pred vstopom ni izmerilo temperature,” navaja kitajski časopis.

Od 22. aprila dalje, ko so lokalne zdravstvene oblasti prvič odkrile najnovejšo mestno epidemijo koronavirusa, so uradniki iz vrst vladajoče komunistične partije v Pekingu uvedli številne omejitve. Med ukrepi so se znašli prepoved obedovanja v restavracijah, uredba o množičnem testiranju na koronavirus in odredbe o zapiranju stanovanjskih kompleksov v več okrožjih Pekinga. “Prebivalci 12 okrožij v Pekingu se bodo morali tri dni, vsak dan od torka dalje, testirati na koronavirus,” je bilo mogoče prebrati v ponedeljek.

Foto: epa

Časopis je po poročanju Breitbarta še zapisal, da so pekinški zdravstveni uradniki od 22. aprila dokumentirali več kot 400 lokalnih okužb s koronavirusom. Število primerov se zdi majhno, glede na to, da ima Peking skupno približno 21,3 milijona prebivalcev. Kakorkoli, Komunistična partija Kitajske upošteva politiko “ničelne tolerance” do okužb s koronavirusom, kar pomeni, da je bil zadnji izbruh bolezni v Pekingu kljub razmeroma majhnemu številu okužb deležen uvedbe ekstremnih ukrepov zajezitve virusa. Peking je vendarle glavno mesto Ljudske republike Kitajske, ki ga neposredno upravlja vladajoča komunistična stranka.

Kitajska se je v zadnjih nekaj mesecih spopadla s ponovnim pojavom koronavirusa v več večjih mestih in provincah. Zaradi malomarnosti komunistične partije pri načrtovanju in izvajanju zapore celotnega Šanghaja v začetku aprila, je vse skupaj pristalo na naslovnicah medijev po svetu. Ob nespametnem zaprtju je namreč prišlo do nepredvidenih posledic, ki so vključevale hudo pomanjkanje hrane v zaprtih stanovanjskih kompleksih. Komunistična partija Kitajske je vsem skoraj 26 milijonom prebivalcev Šanghaja namreč naročila, naj s 5. aprilom dalje ostajajo doma. Odlok je sledil ukazu za množično testiranje od 28. marca do 5. aprila, zaradi katerega je bila polovica mesta zaprta za pet dni.

Foto: Twitter

Peking je ponovno odprl center za množično izolacijo, saj si oblasti prizadevajo zajeziti izbruh covida-19 v mestu, poroča britanski Guardian. Ko je število primerov v Šanghaju naraslo na več tisoč, so oblasti prav tekmovale, da bi identificirale in izolirale vsak primer, ne glede na resnost. Več sto tisoč ljudi je bilo premeščenih v začasne bolnišnice, odvzete poslovne zgradbe in stanovanjske bloke ter preurejene kongresne centre. Razmere v nekaterih objektih so sprožile pritožbe, ponekod so luči svetile 24 ur vsak dan, drugje je bila omejena oskrba z vodo in so vladale slabe higienske razmere.

Nina Žoher