Koliko migrantov lahko pričakujemo v letošnjem letu?

Foto: epa

V zadnjem tednu je v Slovenijo vstopilo slabih 23.000 beguncev, vendar nič ne kaže, da bi to koga posebej vznemirjalo. Dokler migranti Slovenijo tudi zapustijo, je vse lepo in prav. Pa je res?

V Slovenijo se dnevno pripelje vsaj tisoč migrantov. V Dobovo je danes nekaj po 8. uri s Hrvaške prispel vlak s 1066 migranti, pred tem pa v četrtek okoli 23. ure še vlak s 1050 migranti, so za STA pojasnili na PU Novo mesto. Naslednji vlak iz Slavonskega Broda glede na napovedi hrvaških varnostnih organov pričakujejo danes v popoldanskih urah.

Preberite še: Opozorilo! Ogled te fotogalerije ni za občutljive: Kako uničeni so (slovenski?) vlaki po prevozu migrantov.

Migranti po zdravstveni in humanitarni oskrbi ter opravljenih policijskih postopkih v spremstvu policistov z vlaki in avtobusi odpotujejo naprej proti Jesenicam in Karavankam. Namestitveni centri so bili v četrtek ob 18. uri prazni z izjemo Centra za tujce v Postojni, kjer je bilo 21 ljudi, piše na spletni strani policije.

Od sredine oktobra je v Slovenijo vstopilo skupno 377.547 migrantov. V zadnjem tednu jih je državo zapustilo 24.051.

Koliko Sircev se je zateklo v sosednje države?
V letu 2015 se je v zadnjih štirih letih, odkar traja državljanska vojna v Siriji, izjemno povečalo število prošenj za azil v okolici Sirije in v Evropi. Velika večina beguncev je zbežala v sosednje države. Največ Sircev je do sedaj zaprosilo za azil v Turčiji, in sicer  kar 2.291.900, nekaj čez milijon v Libanonu (1.070.189) in dobrega pol milijona (632.762) v Jordaniji, poroča BBC. Okoli 100.000 jih je registriranih še v Iraku in Egiptu.

Vsi niso preživeli …
Zimski meseci so najmanj kritični; najmanj migrantov je na poti, najmanj jih tudi umre. Število (prihodov in smrtnih žrtev) začne naraščati spomladi in doseže višek poleti.

Najbolj usodna meseca v letu 2014 sta bila poletna meseca julij in avgust. Leta 2015 so statistike pokazale drugačno sliko; najbolj tragična nesreča se je zgodila aprila, ko se je v morju prevrnil čoln z 800 migranti. Vzrok nesreče je bila prezasedenost plovila. Poleg aprila so bili kritični meseci še avgust, oktober in februar.

Vas zanima tudi: FOTO IN VIDEO: Migranti so namestitveni center spremenili v pravo mesto

Migranti v Nemčiji
Nemčija je za desettisoče priseljencev še vedno najbolj zaželena destinacija v srednji Evropi. V letošnjem letu pričakujejo, da bodo prejeli do 800.000 prošenj za azil, kar je štirikrat več kot leta 2014. Nemčija po sistemu kvot prosilce za azil prerazporeja po deželnih regijah, in sicer glede na vsoto pobranih davkov in gostoto prebivalstva.

Na zahodu in jugu Nemčije, vključno z Bavarsko, je trenutno največja koncentracija migrantov.

Morda ste spregledali: [VIDEO] Kaj se dogaja na škotskem otoku Bute, ki so ga naselili z migranti?

Med 15. najbolj popularnimi ni Slovenije
Države, v katerih migranti najbolj množično zaprosijo za azil, so: Srbija, Nemčija, Švedska in Madžarska. V manjši meri še Avstrija, Nizozemska, Avstrija in Bolgarija. Med petnajstimi, ki so prejele največ prošenj za azil, ni Slovenije.

V. V., STA, BBC