Koliko migrantov lahko pričakujemo v letošnjem letu?

Foto: epa

V zadnjem tednu je v Slovenijo vstopilo slabih 23.000 beguncev, vendar nič ne kaže, da bi to koga posebej vznemirjalo. Dokler migranti Slovenijo tudi zapustijo, je vse lepo in prav. Pa je res?

V Slovenijo se dnevno pripelje vsaj tisoč migrantov. V Dobovo je danes nekaj po 8. uri s Hrvaške prispel vlak s 1066 migranti, pred tem pa v četrtek okoli 23. ure še vlak s 1050 migranti, so za STA pojasnili na PU Novo mesto. Naslednji vlak iz Slavonskega Broda glede na napovedi hrvaških varnostnih organov pričakujejo danes v popoldanskih urah.

Preberite še: Opozorilo! Ogled te fotogalerije ni za občutljive: Kako uničeni so (slovenski?) vlaki po prevozu migrantov.

Migranti po zdravstveni in humanitarni oskrbi ter opravljenih policijskih postopkih v spremstvu policistov z vlaki in avtobusi odpotujejo naprej proti Jesenicam in Karavankam. Namestitveni centri so bili v četrtek ob 18. uri prazni z izjemo Centra za tujce v Postojni, kjer je bilo 21 ljudi, piše na spletni strani policije.

Od sredine oktobra je v Slovenijo vstopilo skupno 377.547 migrantov. V zadnjem tednu jih je državo zapustilo 24.051.

Koliko Sircev se je zateklo v sosednje države?
V letu 2015 se je v zadnjih štirih letih, odkar traja državljanska vojna v Siriji, izjemno povečalo število prošenj za azil v okolici Sirije in v Evropi. Velika večina beguncev je zbežala v sosednje države. Največ Sircev je do sedaj zaprosilo za azil v Turčiji, in sicer  kar 2.291.900, nekaj čez milijon v Libanonu (1.070.189) in dobrega pol milijona (632.762) v Jordaniji, poroča BBC. Okoli 100.000 jih je registriranih še v Iraku in Egiptu.

Vsi niso preživeli …
Zimski meseci so najmanj kritični; najmanj migrantov je na poti, najmanj jih tudi umre. Število (prihodov in smrtnih žrtev) začne naraščati spomladi in doseže višek poleti.

Najbolj usodna meseca v letu 2014 sta bila poletna meseca julij in avgust. Leta 2015 so statistike pokazale drugačno sliko; najbolj tragična nesreča se je zgodila aprila, ko se je v morju prevrnil čoln z 800 migranti. Vzrok nesreče je bila prezasedenost plovila. Poleg aprila so bili kritični meseci še avgust, oktober in februar.

Vas zanima tudi: FOTO IN VIDEO: Migranti so namestitveni center spremenili v pravo mesto

Migranti v Nemčiji
Nemčija je za desettisoče priseljencev še vedno najbolj zaželena destinacija v srednji Evropi. V letošnjem letu pričakujejo, da bodo prejeli do 800.000 prošenj za azil, kar je štirikrat več kot leta 2014. Nemčija po sistemu kvot prosilce za azil prerazporeja po deželnih regijah, in sicer glede na vsoto pobranih davkov in gostoto prebivalstva.

Na zahodu in jugu Nemčije, vključno z Bavarsko, je trenutno največja koncentracija migrantov.

Morda ste spregledali: [VIDEO] Kaj se dogaja na škotskem otoku Bute, ki so ga naselili z migranti?

Med 15. najbolj popularnimi ni Slovenije
Države, v katerih migranti najbolj množično zaprosijo za azil, so: Srbija, Nemčija, Švedska in Madžarska. V manjši meri še Avstrija, Nizozemska, Avstrija in Bolgarija. Med petnajstimi, ki so prejele največ prošenj za azil, ni Slovenije.

V. V., STA, BBC

 • ney

  Vsi ti migranti prihajajo zaradi Merklce, ker jih vabi v Nemčijo…Ker so ji tako bogi in ker rabi delovno silo, bi jim lahko uredila bolj humano prevozno sredstvo- direkcion z avioni iz Siriye…v Nemčijo. Pa ne bi bilo toliko utopitev otrok, ne bi bilo ograj, ki uničujejo “živali”…Ali pa so ograje namenjene v prihodnosti “za nas”?

  • antimur

   Merklca je za vse nas, ki živimo v EU, po tradicionalnih načelih in kulturi civiliziranega sveta, pravi satan v babji preobleki. Vedno bolj se sprašujem, če ni ta odvratnica kakšen krt (podtaknjenec), konec koncev, prihaja iz Vzhodne Nemčije.

  • Igor Kavalar

   Nemcev je 80 miljonov in imajo 5% brezposelnost.
   Torej delovne sile ne rabijo, ker imajo svojih dost brez dela.
   Če pa še vedno mislijo da jo rabijo več nej pa spustijo zahteve za državljane EU (znanje nemškega jezika, kvalifikacije) in bodo dobil zelo hitro nekaj miljonov Evropejcev.

   Ampak zgleda da za evropejce veljajo drugi pogoji za delo v Nemčiji, kot za ilegalce z drugih kontinentov.

   • plamen100

    Iz bivse yuge jih v trenutku dobijo nekaj milionov in to delovni ljudi. Da pa se to dogaja z arapci in to na pobudo nemcije, to pa mi ni jasno!

  • dob

   Tukaj se dobro vidi, kakšen genij je kučan! On je ves čas vedel, da če bo Slovenija gospodarsko uspešna, nas bodo migranti oblegali.
   Zato je poskrbel, da je Slovenijo siromašil desetletja. In tudi po osamosvojitvi jo je držal za vrat, da je shirala v tole ubogo sranje, kot je, praktično nas je rešil pred kugo, ki zdaj oblega Nemčijo, Norveško, Švedsko itd. itd.
   Mi pa smo temu po kučanovi zaslugi ubežali, saj nihče noče ostati tukaj! Genijalec, strateg in vizionar, to je kučan! Ko je slovenskim teritorialcem pobral orožje in ga predal sovražniku – kdo je takrat predvideval, da gre pravzaprav za genijalno vojno strategijo, ki bo preprečila vojno?!

   kučan, hvala ti, hvala, tisočkrat hvala! Zopet se je pokazala kučanova politična daljnovidnost. Repe, le glej da bo knjiga kmalu imela nadaljevanje in boš še tole vključil v življenjepis največj… no, sina slovenskega naroda, pač.

  • plamen100

   Ja namenjeno so novim milionom ki bodo spomladi krenili na pot, saj ce ne bi mi postavili te ograje bi jo pa avstrijci, to je dejstvo!

 • čips

  NamIg, predlog kakorkoli, nobenega! Meje zapret za vse, ki nimajo dokumentov!

  • Luka Prelesnik

   dokumenti so pa že vsi skor ponarejeni !

   • Evil_shadow

    ok, pa zapret mejo za vse ki imajo NEPREVERJENE dokumente…se pravi zapreti mejo za vse, kar ni slovensko oz iz katere od evropskih držav.

    • pokvarjeniSvet

     prvo bo treba cerarja dol vrečti in hkrati poskrbet da se kera od ostalih mrhovinarjev ne fštuli na oblast kot so mesečniki ali kakšna druga izdajalska stranka

     • Evil_shadow

      Tu se pa čisto strinjam.Če hočemo preprečiti načrtn genocid Slovenskega prebivalstva je treba dobiti na oblast nekoga z hrbtenico ki ga ne bo strah javno povedati dejstva taka kot so 8reči bobu bo) in pa tudi evropi oz bruslju dati vedeti da Slovenija NE pristaja na kakršne koli kvote. Brez tega čez 50 let slovencev več ne bo !

   • pokvarjeniSvet

    v Turčiji jih štancajo kot cuker.

 • rubec

  Tisti ki sešteva naj še mene računa. Baba me je najdla z drugo tako da počasi migriram v klet. Nisem pa še v celoti migrant, ker se mi stara omara, ki mi jo je dovolila vzeti, po zavitem hodniku jako zatika.

  • Feriss.H

   A ni uradno da bi ena dobra klofuta morala zadostovati pri odpravi tvojega “begunskega” statusa…sicer pa zagrozi babi z Merkelovo…ona poskrbi za “begunce”

   • rubec

    Lahko tebi govorit ko imaš vse urejeno. Zagrozil sem ji ne samo z Merklovo ampak tudi s Himlerjem in Bormanom a kaj ko je ona meni s svojo brkato mamo kar pomeni z mojo brkato taščo. Lahko mi verjameš da sem prav zaradi te grožnje omaro na svoj hrbet prevalil, v nasprotnem bi jo zagotovo nosila ona.

 • Igor Kavalar

  Koliko migrantov lahko pričakujemo v letošnjem letu?

  Še eden je preveč.

  • Srečno16

   50.000 novih Slovencev bo,v prihodnjih dveh letih.To je dejstvo.Mošeja v Mariboru, bo malo lepša in večja od Ljubljanske.

   • Evil_shadow

    lepe mošeje lepo gore :P

    • pokvarjeniSvet

     ko jih bomo upalili bomo imeli kresove, bomo lepo roštiljali na tistem ognju in bomo čevape ali pa kar odojka pekli xD

     • Evil_shadow

      :D . P glej, načeloma sem precej toleranten do vseh skupin (live and let live), ampak nekje je treba potegniti mejo.Se bodo prilagodili kulturi v katero so prišli? prav, naj ostanejo.Se ne bodo in bodo trmoglavili s svojim načinom življenja? za take tu ni prostora.Pa treba je omejiti število sprejetih ljudi, ker ob upoštevanem kulturnem faktorju slovenijo uniči 20.000 fanatičnih muslimanov….pa tu govorim o tistih ki NISO nasilni, kaj pa tisti ki so? kaj pa ko bodo spoznali da evropa le ni tako pravljična kot so si predstavljali?
      Dolgoročno bo islam pogreb za evropo kot jo poznamo danes….

  • Nata

   + + + + + + + + + + + + + + + + +

 • sprehajalec

  Ne moreš verjeti, da se tole dogaja. Vsakemu, ki je malo hodil po svetu je jasno, da je migrantov, ki bi prišli v Europo vsaj milijarda. Če je pa smisel obstoja človeškega bitja razmnoževanje čez vse meje, da je vsak kvadrat km napolnjen s človeškimi bitji, potem pa nisem več za tale svet.

  Takole se vprašajmo, imamo teh 20.000 km2. Težko jih najdeš na globusu. Pri nas jih ne potrebujemo.

  • pokvarjeniSvet

   pa to celi cajt govorim ti ljudje mislijo da imajo vso pravico da se lahko brazglavo razmnožujejo…to je ravno cilj elite da nas spravijo na kolena….in pol bodo zionisti ponudili rešitev…… naglo depopulacijo najmanj 50% oz 90% zmanjšanja prebivalstva….sedaj se vprašajte s kakšnimi ukrepi in načini ?? se še vprašate ? saj boste to sami od njih zahtevali prosili in zagrabili z obema rokama kaj vam bodo ponudili za rešitev.

   • plamen100

    Ja kar naj depopulizirajo 50% prebivalstva itak je 7,5 milijarde prevec folka, sam mene naj pustijo pri miru!

    • pokvarjeniSvet

     Saj to je to, ti si všteti zraven. Misliš da bodo tebe kar pustili ? po čigavi logiki se ti njim dopadeš ? Če bi se jim mi Evropejci dopadli pol bi bila Evropa sedaj nevtralen in neodvisen kontinent, imeli bi podobne migracijske zakone kot ima Japonska, Avstralija, Nova Zelandija in nam nebi sedaj v Evropi delali kar nam že celi čas delajo tudi to svinjarijo z migranti sedaj.

     Če ti karkoli rečeš v javnosti patriotskega kjer bi le zaščitil in le pomagal avtohtonemu prebivalstvu, brez da bi komurkoli kaj škodoval, te bodo označili za ksenofoba, rasista, nestrpneža, pošast vse samo za človeka ne.

     Če pa recimo Makarovička pljuva pa slovencih pa je vse ok.

 • Novakec

  Zaustavite Zemlju, silazim!

 • pokvarjeniSvet

  Zionisti ne samo, da delajo genocid nad belo raso in destabilizacijo Evropo, ampak tudi želijo ustvarit pogoje da bo tako slabo da boste nijih po kolenih prosili da naredijo red. Z veseljem boste sprejeli njihove predloge oz se ne boste upirali.

  Najprej ustvari problem, potem ponudi rešitev.

 • plamen100

  Slovenija pride na vrsto kmalu samo da nemcija omeji ta naval bodo zacasno zadovoljni tudi s Slovvenijo nato pa jp bodo pobrisali preko avstrije v Nemcijo. Drugace pa priide letos najmanj 2 milioncka mohamedancev, ki se bodo potem v beselje Merklovci razplojevali, oplojevali skratka poceli vse, razen delali ne!

 • Bosta Bostic

  To je odvisno od Amerike,kako bodo izvažali Bombno demokracijo po regiji…

  • Evil_shadow

   počakaj, da začne putin dobavljati YPG(kurdom) težko orožje in pomaga destabilizirati Turčijo…takrat se bo pa več poročalo teh dogodkih…Turčija NIKOLI nebi smela postati članica NATO pakta, še manj pa EU…

   • Igor Kavalar

    Normalno sej že geografsko gledano samo 3% ozemlja spada pod Evropo. Anatolija = Mala Azija.
    Problem je v tem da ultra izobraženi EU politiki ne poznajo osnov geografije.

    • Uroš Mikanovič

     Izrael pa na EVROviziji. Mislim halo?

     • Evil_shadow

      denar sveta vladar…če bo šlo pa še nekaj časa takole bo pa rek bolj denar sveta GROBAR.

   • Bosta Bostic

    Jap se strinjam, ker pa je mejila na Rusijo….
    Turčija bo šla na več delov, malo počakat…

 • Feriss.H

  Ne bo me presenetilo če bodo številke gromozanske, namreč uspešni prvi del invazije bo zdaj dal krila glavnini ki bo navalila kot ponorela, iskali bodo vsako špranjo skozi katero bi lahko prilezli u zemlju obečanu, ko pa so tam tako prikupno prfuknjeni.

  Za upati je da bo mlačna zaspana Evropska glavnina končno začela dojemati da je nekaj hudo narobe z temi pravicami, pa naj bodo človeške, azilantske, pasje ali kar koli že. Kot kaže je ona Vanga, manj ali več pravilno napovedovala, a bomo čakali 2043 da preverimo če je mogoče pravilno napovedala tudi za takrat.

  V Texasu mislijo resno, z novim letom novi zakon – OPEN CARRY – kar pomeni da cca 914,000 Texašanov, lastnikov orožnega lista, bo zdaj lahko nosilo pištole in revolverje podobno kot njihovi pradedje nekoč. Če oni Kenijski Mullah tam nekje v Washingtonski Beli Džamiji sanja da bo Američanom pobral orožje, je Texas poslal jasen signal kaj si misli o takem Monkey Businessu.

  Kaže da bomo v Evropi kmalu morali slediti primeru Texasa, legalno ali ilegalno, če bi naj zavarovali lastne zadnjice. Paradox pri vsem temu pa je da niti Črni, niti Muslimani niti notorni kriminalci niso tak problem kot so to avtohtoni “progresivni” Libretardi.

  • sunday

   res je, potrebno se bo oborožiti, ker ti prihajajoči teroristi so tako že oboroženi !!

   • Evil_shadow

    Zapomni si da so največji teroristi po večini domači izdajalci na vladi…

    • pokvarjeniSvet

     Če nebi bilo domačih izdajalcev v Evropi sploh migranti nebi imeli šans priti v Evropo. Ker se jih bi že takoj ustavilo na Grško – Turški, Bolgarsko- turški meji na Sredozemskem morju in na Gibraltarju.

     • Evil_shadow

      To in pa apatičnost domačega ljudstva ponavadi omogočita takim politikom da počno kar jim paše ker vedo da se NIHČE ne bo zanimal za agende ki presegajo preživetje iz meseca v mesec za večino državljanov….

     • pokvarjeniSvet

      Apatičnost domačega ljudstva in politiko so pa ustvarili mediji. Za medije pa vemo v čigavi lasti so.

 • BATMAN

  V glavnem jaz ne bom dajal denarja za te teroriste kar naj levaki plačujejo, ker jih tako želijo. Naj se popiše vse ljudi v sloveniji tisti, ki bi radi imeli Migrante v sloveniji naj jih pa še plačujejo bomo videli koliko je takih.

 • sunday

  tržna niša – v turčijo bi lahko izvažali čolne, ker tam je potreba po njih največja in da bi bila potreba še večja bi ti čolni na polovici morja potonili s tem bi imeli dvojno korist – izvozili bi več čolnov, hkrati bi imeli manj migrantov (ali pa celo nobenega več)!!

  • Novakec

   A Seawajy že dela čolne za prevoz beguncev?

 • Mihilus

  Res bo zanimivo tole gledat ker jaz si drugega kot vzpona novega Hitlerja ne znam predstavljat. Evropejci se radikalizirajo, vedno več jih odpira oči. Pri nas v Sloveniji še ni toliko krize, ker jih samo čez furajo ampak drugje po Evropi je norišnica.

  • pokvarjeniSvet

   Ja novi Hitler bi znal priti glede na razsežnosti….vprašanje je, kdo, če ima kdo jajca za to, da bi bil novi vodja v Evropi proti Globalistom kot je to bil Hitler ? mislim, da je danes preveč ljudi bodisi boječih, se ne želi izspostavljati, se jim zdi nehvaležno in nevarno delo.

 • južnificirana_si

  kakšen miljonček zagotovo

  • Evil_shadow

   Miljon iz arabskih držav, pa še vsaj miljon ali dva afričanov….

   • pokvarjeniSvet

    in to se ne misli nikoli ustavit….zato je treba takoj uničit TROJANSKEGA KONJA !

 • Novakec

  Kdo pa sploh v tej vukojebini o tem lahko odloča, kaj pravi ustava in zakonodaja in ne neka priporočila iz Bruslja ali od Merklce, se krši na celi fronti, ne pa že kar pisat o tem koliko jih “boste” sprejeli, nobenega !

 • Vrhovni sodnik

  Nobenga ne rabimo, naj kar po letijo po zraku do Nemčije.

  • sunday

   če dobimo novega dolfeka se bojo zopet peči zagnale – to je za nas evropejce tudi edina rešitev!!

   • sodnikisozločinci

    Najprej treba pobit narodne izdajalce, negovanje tradicije NOB je pa ja pohvale vredno, važno je samo zmagati, pa ti tudi pravosodje odpusti. Lahko bi tudi Cerar in Brglez v Dražgošah 9. 1. 2015 povedala, da je kaznovanje narodnih izdajalcev, ki v deželo spustijo okupatorja, v skladu z naravnim pravom.

   • Uroš Mikanovič

    Ko jih zamnjka pa lahko vrjameš, da boš ti na vrsti. Ne pomniš zgodovine?

 • Adam

  Sploh ne razumem, zakaj toliko frke o migrantih, saj se čez Slovenijo z vlakom peljejo približno pol ure. Toliko neumni pa tudi niso, da bi tukaj ostali…

  • Evil_shadow

   NIHČE ne bo ostal tu, probem bo, ko bodo dojčlanderji hotel preko kvot prerazporediti begunce po vevropskih državah.takrat jih pa ne bo zgolj 5 ali 10….