fbpx

Komisar Timmermans deli svobodnjaške nasvete za varčevanje z energenti: Vozite kolo

Podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans. (Foto: epa)

“Manj ogrevajte, vozite kolo in prezračite oblačila namesto pranja,” je Evropejcem na seji odbora za okolje Evropskega parlamenta predlagal Frans Timmermans, podpredsednik Komisije, pristojen za zeleni prehod. Timmermans meni, da je to način, kako se lahko vsako gospodinjstvo bori proti Rusiji, manj porabe – manj denarja v Putinov žep.

Evropejci lahko zmanjšajo zaslužek Rusije z ukrepi, ki se jih lahko poslužujejo sami, in sicer, da manj ogrevajo svoje domove, več kolesarijo, se prhajo manj in namesto  pranja oblačila le prezračijo. To naj bi bil predlog Fransa Timmermansa, podpredsednika Evropske komisije, zadolženega za zeleno politiko, ki ni zanikal, da obstaja predlog, ki bi uvedel energetsko diktaturo v EU.

Ali Evropo čaka nova energetska politika?
Timmermans naj bi o uvedbi nove Evropske energetske politike že razpravljal z različnimi organizacijami, ki so mnenja, da je v domovih ponoči dovolj 15 °C, in da bi lahko prihranili, če bi temperaturo vseh prostorov znižali za vsaj 1 °C. Nekateri izmed predlogov so bili tudi nakup grelnikov iz cvetličnih loncev in čajnih svečk, namesto grelnika pa bi lahko imeli psa, da nam geje posteljo. Vse to so bili odgovori na vprašanja ene od evropskih poslank, Edine Toth, delegirane s strani madžarske vladajoče stranke Fidesz, ki naj bi po poročanju madžarskih medijev Timmermansa v Bruslju povprašala o novici, da bo Bruselj prepovedal ogrevanje notranjih prostorov nad 18 °C. Bruselj informacij ni zanikal, vendar se mnogi sprašujejo, kako so si v Bruslju zamislili ta predlog v praksi. Glede slednjega naj bi se Timmermans s svojo ekipo o nekaterih omenjenih ukrepih že dogovarjal z različnimi organizacijami, ki prav tako pozivajo k podobnim ukrepom.

Spletna stran nizozemske organizacije, ki poziva k ukrepom za zmanjšanje porabe energije. (zajem zaslona)

Zelene organizacije že aktivno pozivajo k ukrepom
Ena izmed njih je nizozemska organizacija, ki se imenuje “Starši podnebja”, ki imajo na spletni strani organizacije natančno opisane vse ukrepe in možnosti za zmanjšanje porabe energije v prostorih. Obiskovalci spletne strani pa lahko tam najdejo tudi različne povezave do ponudb grelnikov iz cvetličnih lončkov, svečk in čajnih lučk. Naslednja od organizacij, s katero se je prav tako dogovarjal Timmermans, naj bi izvedla celo študijo, v kateri so ugotavljali, koliko energije bi lahko prihranili, če bi ljudje znižali temperaturo za 0,5-1,5 °C v vseh prostorih.

Po vsem tem ne presenečajo predlogi Timmermansa, naj ljudje domove manj ogrevajo, gredo s kolesom in ne z avtom, se prhajo krajši čas in prezračijo oblačila, namesto da bi jih oprali. Nekateri se celo sprašujejo, kdaj bo Bruselj ljudem predlagal nakup psa pasme bišon, ki je predvsem priljubljen spremljevalec dam, v preteklosti pa so služili tudi kot grelniki postelje za ženske in bolnike, ki jih je zeblo.

Tanja Brkić