fbpx

Ukrajinski obrambni minister opozoril na “zaveznike” Ukrajine, kjer bolj govorijo o človekovih pravicah in svobodi, kot pa jih branijo

Foto: STA

Ukrajinski obrambni minister Oleh Reznikov je izjavil, da nekateri zahodni zavezniki Ukrajine bolj govorijo o človekovih pravicah in svobodi kot pa jih branijo. Zdi se, kot da je imel v mislih našo novo zunanjo ministrico Tanjo Fajon in pa nekdanjega predsednika republike Milana Kučana, ki z pismi svojih proruskih podpornikov pritiska k spremembi zunanje politike vlade, v podporo ruski agresiji. 

Prav tako je minister Oleh Reznikov po navedbah portala Visegrad24 še povedal, da sta se birokracija in pragmatizem Zahoda izkazala za močnejša od njegovih vrednot.

Foto: Twitter

Predsednica stranke SD Tanja Fajon je  v času Janševe vlade zelo ostro kritizirala politiko vlade v odnosu do Ukrajine in poudarjala, da se je potrebno pogovarjati tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Ker ne gre za agresijo Rusije na Ukrajino, pač pa za “rusko-ukrajinski konflikt”. Kakorkoli, Fajonova pa je v vlogi ministrice pokazala, da očitno igra dvojno igro, saj se je med nedavnim obiskom podpredsednice ukrajinskega parlamenta Olene Kondratiuk, ki se ji je zahvalila za podporo Slovenije, smehljala in zatrdila, da si Slovenija želi, da Ukrajina to vojno zmaga. Glede na prejšnje izjave, so te s figo v žepu.

Kučanovi Ukrajince vdali v usodo – v poraz
Spomnimo, da je več proruskih “uglednih” Slovencev z Milanom Kučanom na čelu pred dnevi novo vlado pozvalo k “razumnemu oblikovanju stališča do vojne v Ukrajini” in k uresničevanju zaveze iz koalicijske pogodbe, da bo vlada na področju zunanje in obrambne politike izhajala iz “ustavnega načela mirovne politike ter kulture miru in nenasilja“. Hkrati so izrazili dvome o sankcijah, prav tako o vojaški zmagi Ukrajine. Ukrajince so namreč že podprli s predajo in poudarili, da nimajo možnosti za zmago proti močnejšemu agresorju. Zato ocenjujejo, da morata Zahod in Slovenija kot njegov del poiskati alternativne pristope k ukrajinski vojni – take, ki bi rusko in ukrajinsko vodstvo pripravili k resnim mirovnim pogovorom.

Poziv izdajalcev in politikov novi vladi, naj poišče alternativne pristope k ukrajinski vojni, po mnenju predsednika NSi in nekdanjega obrambnega ministra Mateja Tonina ogroža nacionalno varnost. Predsednik SDS in nekdanji premier Janez Janša pa je ocenil, da gre za neposredno podporo agresiji ruskega predsednika Vladimirja Putina. Tonin je dodal, da gre brez dvoma za “sprevrženo logiko”, ki je po njegovem mnenju uvod v razpravo o tem, da bi Slovenija morala izstopiti iz zveze Nato. Meni še, da imamo moralno in zgodovinsko dolžnost, da pomagamo Ukrajini po svojih najboljših močeh. “Gre za naše temeljne vrednote, na katerih je nastala tudi Slovenija,” je zapisal in dodal, da je ključno vprašanje, “ali smo jih pripravljeni braniti z dejanji ali le z besedami“.

Dejstvo je, da se vojne ne da zmagati z leporečenjem, ampak z orožjem. Prav tako se mira ne da doseči zgolj z diplomacijo. Še nobene vojne se ni. Konec koncev je ruska vojska številčnejša in bolj opremljena. Nekateri, še posebej tisti, ki se imajo za največje pravičnike, se glede tega sprenevedajo. Morda zato, ker si od Putina v resnici obetajo kakšne koristi? Svoboda ne bi smela imeti cene. Še posebej, če se človek hkrati bori tudi za Evropo in evropske vrednote.

Sara Kovač