fbpx

Ladja Ever Given se že pomika po Sueškem kanalu

Foto: epa

Po petih dneh reševanja ladje, ki je nasedla v Sueškem prekopu, so jo ponoči s pomočjo visokega plimovanja na račun polne le uspeli rešiti iz nasedlega stanja. Ladja se je premaknila sprva nekoliko desno, a prihaja dobra novica – ladja se je poravnala in pluje skozi Sueški prekop. 

Ladjo Ever Given, registrirano v Panami, so vse od torka, ko je v Sueškem prekopu zavila s predvidene smeri in nasedla, skušali znova sploviti, med drugim z vlačilci ter poglabljanjem in širjenjem dela kanala. Kot smo že poročali so med poglabljanjem kanala izkopali približno 27 tisoč kubičnih metrov peska, da bi ladja lahko le izplula.

Plima, ki jo je spremljala polna luna, pa je ponoči pomagala rešiti ladjo, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočilo podjetje Inchcape Shipping. 193-kilometrski Sueški prekop je najkrajša in najpomembnejša pomorska povezava med Azijo in Evropo. Kot je v nedeljo ocenil vodja egiptovske uprave Sueškega prekopa Osama Rabie, za plovbo skozi kanal na obeh straneh čaka več kot 300 plovil. Zaradi nasedle ladje pa je do sedaj po ocenah nastalo 58 milijard dolarjev velika gospodarska škoda. Poznavalci svetovnih trgih so ob omenjeni težavi izpostavili, kako pomemben je prekop za svetovno trgovino.

Foto: Vesselfinder

Po prvem premiku ladje iz nasedle situacije, se je le-ta pomaknila na desno stran prekopa in ji je že kazalo slabo, da bi lahko nasedla na drugi strani. Ladja se je po trdem delu vpletenih le poravnala in pluje naravnost po Sueškem prekopu. Upamo lahko, da ji bo plovba skozi prekop uspela.

Trenutni premik ladje lahko spremljate tukaj.

Sara Rančigaj