Ruski oligarh Deripaska v globokih finančnih težavah: Le tri dni od ameriških sankcij njegove delnice padle za polovico

Foto: epa

Kar dve desetletji je ruski oligarh Oleg Deripaska užival v stvari, ki se je ne da kupiti – ameriški gostoljubnosti. Vendar pa je v le nekaj dneh občutil, kako je, ko Amerika uvede sankcije proti tebi. Predvsem se to pozna na debelini njegove denarnice, saj so se delnice njegovega podjetja v le treh dneh od uvedbe sankcij prepolovile, Deripaski pa bo izgubo krila kar Rusija v obliki državne pomoči.

Ruski milijarder je najel odvetnike z Wall Streeta in lobiste s K Streeta, kupil palačo v Washingtonu na območju veleposlaništev in celo ponudil pomoč pri iskanju pogrešanega ameriškega vohuna Roberta Levinsona v Iranu. Ko je Deripaska ponudil pomoč pri iskanju Levinsona, so mu ZDA dovolile, da vstopi na njihovo območje, vendar pa je FBI kmalu ugotovil, da Deripaska blefira, da bi otoplil odnose z ameriški uradniki. Kasneje je v ZDA vstopil večkrat po zaslugi ruskega diplomatskega potnega lista. Ima tudi državljanstvo Cipra. Lani pa je ponujal svoje pričanje kongresnim odborom, ki preiskujejo rusko vmešavanje v volitve, v zameno za imuniteto in vizum. Toda vsak poskus pridobitve osnovnega potnega vizuma v ZDA je bil dokončno zavrnjen zaradi njegove domnevne brutalnosti pri zbiranju bogastva, ki mu je odprlo vrata praktično povsod, vključno v Kremlju Vladimirja Putina. ZDA pa so v petek zaustavile Deripasko na način, ki lahko poslovnežu pomeni najvišjo plačano ceno zanj in njegova podjetja. Ker je tolikokrat zaprosil za vizum, so ga ameriški uradniki preiskali natančneje kot katerega koli drugega ruskega tajkuna, je razkril Anders Aslund, višji raziskovalec na Atlantic Council, ki je študiral rusko gospodarstvo v Washingtonu. “Imel je previsok profil,” je dejal Aslund in razložil: “Višji kot je vaš profil, bolj verjetno je, da se ujamete v navzkrižnem ognju.”

 Nove sankcije, ki jih je sprejela ZDA proti Rusiji, se nanašajo tako na jedrsko opcijo kot na zasebne podjetnike, med njimi pa je na črnem seznamu tudi 50-letni magnat Deripaska. Slednji je povezan s samim Putinom, sankcije proti njemu pa je uvedel že Obama v prvem krogu sankcij, ko je Rusija leta 2014 povečala napetosti z Ukrajino. 

Krvavi boj za prevlado nad aluminijem: Vsake tri dni nekdo umorjen
Očitno je, da bo Deripaska zaradi sankcij utrpel veliko škodo. Najnovejša sankcija namreč prepoveduje uvoz aluminija iz Rusije, ki predstavlja 14 odstotkov ameriške potrošnje, razkriva Bloomberg. Samo v treh dneh od uvedbe sankcij naj bi se vrednost delnic njegovega podjetja z aluminijem United Co. Rusal prepolovila na borzi v Hong Kongu, pa piše Jutarnji. Dejstvo je, da je njegovo podjetje odrezano od zahodnega gospodarstva, zato bo Rusal prejel državno pomoč, vendar pa se ruska vlada še ni dogovorila o tem, v kakšni obliki bo ta pomoč. Po drugi strani pa je v ponedeljek kar za 6,7 odstotka poskočil Alcoa Corp., največji ameriški konkurent Rusalu. To je največji skok za to podjetje v letu dni. Deripaska je sicer v enem od starejših intervjujev za Bloomberg leta 2011 prepotentno izjavil: “Rusal ni podjetje, ampak je industrija v Rusiji.” Njegov nekdanji partner, ruski milijarder Roman Abramovič, pa je na sodišču v Londonu leta 2011 izjavil, da so vojne za aluminij krvavo poglavje v ruski zgodovini podjetij, v kateri je “bil vsake tri dni nekdo umorjen”.

Obtožbe označil za smešne
ZDA so v petek uvedle sankcije proti sedmim ruskim oligarhom, vendar pa bo od vseh najverjetneje najbolj oškodovan prav Deripaska, ki ga preiskujejo zaradi pranja denarja, obtožen pa je bil tudi, da je grozil s smrtjo poslovim tekmecem, nezakonito prisluškoval vladnemu uradniku ter sodeloval pri izsiljevanju. Obstajajo tudi domneve, da je Deripaska podkupil vladnega funkcionarja, naročil umor nekega poslovneža in imel povezave do ruske organizirane kriminalne združbe. Magnat pričakovano vse zanika, češ da so obtožbe “neutemeljene, smešne in absurdne”.

J. G.

 • Franc Šink

  Ruski oligarh je idol slovenskih komunistov.Vsi sanjajo o tem.

  • NSA

   hehehe nehaj pit metilni alkohol,bebec Putin ne spada med oligarhe,spada med silovike,ce si sploh kdaj slisal za to.Kar se pa tice tvojih oligarhov,so vsi v USA,ali Angliji z podporo CIA,NSA in ostalih criminalnih organizacij.Po velikih krajah pod pijanduro Jeltsinom so pobegli v zavetisca svojih gospodarjev.

   • Franc Šink

    Tako neumnega komentarja paše nisem prebral.

    • NSA

     normanno da nisi bral,ce si sam neumen in ignorant.To da si bebec si pokazal z tvojim nepoznanjem realnosti.Si zamudil priloznost biti molcati.

    • NSA

     pa poglejmo ubogi bebec: v Londonu,BEREZOVSKI,HODROHOVSKI,ABRAMOVIC,V USA KASPAROV,DRUZINA OD NEMTSOVA.

     Persons and positions[edit]

     Senior siloviki under Putin’s presidency included Sergei Ivanov, Viktor Ivanov and Sergey Shoygu, who had close working relationships with Putin and held key positions in Putin’s governments. Willerton points out, however, that it is difficult to assess if their common security-intelligence background translates into common political preferences.[2]

     Following the 2011 Russian protests, Russian president Dmitri Medvedev, having made promises of political reform, nevertheless appointed several siloviki to prominent positions in the government: Sergei Ivanov to chief of staff of the presidential administration; Dmitry Rogozin to deputy prime minister; and Vyacheslav Volodin to
     deputy chief of staff.[3]

     bebec rajsi molci,bos izpadel lepsi in boljsi .

     • Franc Šink

      Ti igraš Ameriškega levičarja in sovražiš vse kar je ameriškega.Butec zagamani.

     • NSA

      eh oh ah, se eden kreten ki papca hamburger in coca colo,jaz sovrazim kot prvo idiote kot si ti,potem USA vojne ki so jih naredili po svetu,pa lazi USA kot kemicno orozje v Iraku nikoli dobljeno, a vseeno je umrlo 1 milion civilov od demokratskih USA bomb,sovrazim umor Gadaffia z strani USA in hvala njim imamo naval emigracije…. sedaj pa pojdi v vasko gostilno z tvojimi bebastimi izjavami,tam si mogoce pomemben kot vaski posebnez.Pazi na prostato in ne lulaj povsod naokoli.

 • stajerc5

  Imam obcutek kot da je Ronald Reagan od mrtvih vstal… Samo tako naprej!

 • Shity Bird

  Deripaska gre Putinu že dolgo na jetra:

  http://youtu.be/_bOBDTnPXA0

  *** Glej od 2:25 minute naprej.

  • stajerc5

   Sracek, nic ne razumes!

 • Dostmamrecesije

  Ti revež milijarderski! Da se ne boš znašel v osebnem stečaju.

  • stajerc5

   Aaaampak, tudi to se je ze zgodilo, ce te striceki odpisejo, a ne?

   • xtc

    Ja ,če bo umaknil Vladota pa tud.

  • NSA

   Reveza imas v hlacah ki ti dol visi,pol pa se ostala revscina ki te daje v puhli butici.Sedaj pa prst v rit in klic na Juris uboscek umobolni.

 • xtc

  S temle je bolj ali manj konec niti Putika ga ne bo mogla dolgo reševati kajti rusko gospodarstvo je začelo drveti proti recesiji,če še ZDA stisnejo z nekaj sankcijami,bo mafija ali Putina likvidirala ali prisilila k umiku iz Sitrije ali pa bo Putin tvegal notranji obračun,ki ga ne more dobiti,kajti tajkuni bodo raje žrtvovali njegovo glavo kot izgubili vse-Rusija jih ne more reševati to vedo dobro.
  Kaj pomeni za njih “umakniti” Putina umakniti se iz Ukrajine in Sirije in obdržati moč in denar ali pa podpirati Putina in pristati na beraški palici-verjetno je odločitev jasna.
  Mo moskviči,kdo ima v rokah moč?

  • NSA

   Jaz ne vem ali si rojen bebec ali se drogiras z slabo drogo.SAMO ZA TEBE IN BEBCE KOT SI TI:
   USA in Russia imajo bornih 70 miliard USD na leto izmenjave.EU in Russia presegajo 360 miliard,Kitajska in Russia imajo preso 500 miliard USD. USA imajo velike probleme z USA dolgom ,ki presega 21 000 miljard USD,od tega 4000 miliard v rokah Kitajcev.Kitajska in Russia ter Iran ne bodo vec placevali nafte in ostalih metalov v USD ampak v huan.Z tem bodo unicili printanje novega USD brez podlage ali brez kritja,kot pocnejo USA samo zato ker je nafta in ostali metali placani v USD. Tudi tebi kretenu 2 ponavljam da je Putin ex KGB BOSS,in da mu par oligarhov zidovskih nic ne more.Poglej kako so koncali Berezovski,Hodorhovski in Kasparov,vsi Zidje.Putin je vzel KRIM KI JE VEDNO BIL RUSKI,IN GA JE UKRAJINEC NIKITA HRUSCEV 1954 UKRADEL RUSIJI.Bi bolo boljsi ce bi Kosovo vrnili Srbiji,Falkland otoke Argentini,DA BI USA KOT OKUPATORJI IN MORILCI 1 MILJONA IRASKIH CIVILOV SE PO 15 LETIH OKUPACIJE IN KRAJE NAFTE UMAKNILI IZ IRAKA,IN IZ AFGANISTANA,IZ YEMENA,IZ SIRIJE,IN USTAVILI POBIJANJE OTROK V PALESTINI.Kar se tice Ukrajincev so sovrazniki vseh Slovanskih narodov z njihovm cascenjem NACISTOV KOT SO PRAVI SECTOR IN SVOBODA,TER STEPAN BANDERA HEROJ UKRAJNE ,POZNAT NACIST KI JE POBIJAL POLJAKE V KRAKOVU.UKRAJINSKI NACISTI KI POBIAJO CIVILE V UKRAJINI.TISTI KI MORAJO VEN IZ UKRAJINE SO AMERIKANCI,KI PRINASAJO SAMO SMRT IN VOJNO.TO BO MALO PREVEC ZATE A NE BEBEC.

 • xtc

  Dejstvo je ,če ZDA zanetijo vojno med tajkuni in Putinom ,je z Putinom konec preveč je psov in preveliko denarja v igri.

  • NSA

   se eden po poklicu bebec,Putin je bil sef KGB,Putin ima za seboj cel vojaski in obvecsevalni aparat ki dela pod njegovim poveljstvom.Kar se tice tvojih tajkunov Zidovskih so ze poskusali rovariti proti njemu kot Berezovski,Hodorhovski,Kasparov in so ostali brez denarja in firm ter kot pribezniki v Angliji in USA..Danasnji tajkuni zivijo in delajo ker jim Putin dovoli in ne obratno.Ne mesaj se v stvari ki jih ne poznas Loijzic.

   • Ashtar Sharan

    Tu ni židov moj BRAT ampak Beliali, Kasrji, Jesoiti, maltažane in paradoxi in vsi ishajajo iz Mandschure Kar jih Dones neboste več mogli naisti na zemlevidni karti je pa še ena slika ki som jo jaz objavil
    https://goo.gl/images/Mah2qX

    • NSA

     bi rekel kakor z Indianci v Ameriki,ali pa Aborigini v Avstaliji,ali Maori na Novi Zelandiji, tudi te tezko dobis,mogoce va kakem reservatu zapite , A NE TOVARIS.

 • Olga_10

  Bravo Trump! Amerika first!
  Komunističnim lopovim je treba pristriči peruti! Tudi butalskemu Forumu 21, z udbomafijskim donom!

  • NSA

   mislis bravo CLOWN, ki se mu smejijo tudi kure.Kje vidis komuniste,ali si psihopat ali pa jemljes slabo drogo.

 • NSA

  hehehehe vidim da je tukaj precej hlapcev Jernejckov,ki bi za made in USA prodali tudi mamico.Tukaj neki pisun opisuje poboje v Rusiji,no pisuncek kaj pa poboj 1 miljona civiliov v Iraku z strani demokraticne USA zato,da si je prisvojila nafto???? Kaj pa 21 000 miljard dolarjev dolga ZDA,katerega imajo vec kot 4000 miljard USD Kitajci v rokah.USA je tik pred velikim kolapsom,in si poskusa resiti rit z EU in raznimi vojnami kot proti Severni Korei ali Iranu.

 • Ashtar Sharan

  Tja ni vse denar konec je bogatije dobrodošli v realno 5 demenzijo