Latvija prepovedala uporabo sovjetskih in nacističnih uniform v javnosti

Foto: iStock

Latvija je razširila prepoved uporabe sovjetskih in nacističnih simbolov v javnosti, ki bo sedaj veljala tudi glede uporabe uniform omenjenih režimov.

V četrtek je po poročanju portala Kamenjar latvijski parlament izglasoval spremembo zakona, ki bo zdaj razširil prepoved uporabe sovjetskih in nacističnih simbolov v javnosti še na uporabo uniform obeh režimov v javnosti. Sprememba bo uveljavljena 1. januarja 2020. Tako kot Slovenija, je tudi Latvija v svoji zgodovini izkusila grozote obeh najokrutnejših režimov, tekom druge svetovne vojne je bila v različnih obdobjih okupirana tako s strani nacistične Nemčije kot tudi Sovjetske zveze. Pod okupacijo slednje je ostala vse do leta 1991, ko je ponovno pridobila neodvisnost.

V Latviji velik problem zastraševanje skrajnežev s komunističnimi in nacističnimi simboli
V Latviji so doslej velik problem predstavljali skrajneži ujeti v času, ki so prebivalce zastraševali s komunističnimi in nacističnimi simboli. Vsako leto na dan zmage 9. maja so se po mestih tradicionalno sprehajali veterani v sovjetskih uniformah, veterani SS pa so storili enako 16. marca na dan legionarjev. Odslej temu ne bo več tako, že do sedaj pa so bili prepovedani znaki, grbi in zastave obeh režimov, med drugim sovjetska rdeča zvezda, srp in kladivo ter nacistična svastika.

J. Ž.

 • Franc Šink

  Mi Slovenci bomo spet zadnji Mohikanci.

 • ZatonMesecnikov

  Bravo! sedaj bodo pa slovenski ZZb in Levičarji sekali po “fašističnih” Latvijcih.

  Kliše je enak kot leta 1941/45. Kdor ni za komuniste, je fašist….

 • xtc

  Tak zakon nujno rabi SLO.

  • Luckyss

   Sam sem tudi zato, da se po Latvijskem vzoru prepovedo simboli in uniforme okupatorjev in njihovih pomagačev…Pa tudi obujanje spominov na njih in jamranje ob njihovem klavrnem koncu naj se konča…
   To je logično…Ne vem pa kako to povezujete z našimi osvoboditelji , člani zaveznikov.;)
   Kot vemo se je Tito uprl Stalinu in pri nas ni bilo okupatorskih Rusov kot v Latviji…Lasten narod pa ne more samega sebe okupirati, lahko le vzpostavi sistem, ki ni vsem všeč..ovce bedaste..

   • ZatonMesecnikov

    Če se kaj prepove, se mora oboje lakiass.

    Samo bedaki tvojega kova danes prihod Komunistov na oblast slavite kot “osvoboditev”.

    • Luckyss

     Osvoboditev so nam prinesli borci NOB, domači kmečki fantje, delavci in tudi intelektualci in nekaj duhovnikov (večina njih je bila na strani okupatorjev, ker so se bali za svoj kapital). To, da Jezus uči skromnosti na Zemlji, da lahko uživaš bogastvo v nebesih oni seveda “ne jebejo pet posto”..
     Ureditev po vojni je pač bila takšna kot je bila…Boljša od vazalnih držav Sovjetske zveze in slabša od nekaterih zahodnih ureditev…
     Pa saj nima smisla ovcam razlagati na primer, da bi bila Kuba lahko zelo uspešna država, če se s svojimi blokadami in sankcijami nad njimi ne bi izživljale ZDA..Kljub vsemu so ohranili zdravstvo, šolstvo, kulturo in šport na visokem nivoju…
     Nedavna raziskava UNICEFa je celo pokazala, da so najsrečnejši otroci prav tisti na Kubi…To pa bi moral biti cilj vsega človeštva, če hočemo napredovati in dolgoročno preživeti…
     Lep pozdrav za danes, nehalo je deževati in pes me je že trikrat poklical, da greva na sprehod…

     • ZatonMesecnikov

      Lakiass,

      #Osvoboditev so nam prinesli borci NOB, domači kmečki fantje, delavci#

      Z rdečo zvezdo, komunističnim simbolom na kapah. Kdor pa ni hotel biti za komuniste, je pa bil izdajalec in kolabirant. tako kot praviš, osvoboditev je prihod komunizma na oblast.

   • Clemen J.

    A ves kako je tito dobil svoj nick, po pistili tt ki so jo dobili ruski vohuni, on se je uprl ker ni zelel napasti grcije, po ukazu kremlja, poboje nad slovencibpa je se vedno izvrsil.

 • Vojvoda Šarec.

  Samo ustaske in cetniske so dovoljene.

 • Nata

  Ker je Luckyss nekaj pisal o srečnih otrocih, sem se spomnila na tale članek
  https://www.casnik.si/ormoski-petricek-dolga-je-bila-pot-do-resnice/

 • freedomfighter

  Spet anti freedom akti…v zda je vse to dovoljeno…tam imas komunisticne in nacisticne shode

  • macon

   Nasineže je treba preganjati, tako naciste kot komuniste in islamiste.

   • freedomfighter

    Kaj pa monarhiste in tradicionaliste?

    • macon

     Ne pozivajo k nasilju, ker niso skrajneži. Pozivanje k sodnemu procesiranju barab in kriminalcev ni enako kot pozivanje k pogromu nad motečo skupino- nacionalno ali razredno.

 • Olga101

  Pravilno!

 • samo lucija

  SLUSAJTE SVEDA SLOVENAC SRBIN LATVIJANCI LETVIJANCI I LITVANJANCI SVI DRZE SA RUSIMA CAK FINCI VELIKI RUSI ja mislim da cilia skandinavija drze sa rusima jer pripovijedaju kako nebi bilo imigranta niti muslimanske sektavjere niti americke sektavjere da bi bila europa pod rusijom niti nebi bilo pedercina samo verih MUSKIH sa pravima zenama kako u rusiji i kini !When we desire to accomplish the Will of God in this world and do wonderful things for Him, we can sometimes seek to do things our way according to our timing. But to truly accomplish the Will of God you must pray hard, surrender yourself to His holy Will, and then even surrender the fulfillment of His Will. It’s not a matter of just doing what you think best, when you think best; rather, it’s a matter of accomplishing His holy Will as He directs it, when He directs it. Nothing more and nothing less. This is an act of trust and it will be rewarded with God accomplishing great things in accord with the perfect plan He has set forth, in accord with His timing.
  Do you want to do great things for God? If so, tell Him so and make an act of total surrender to His Will. And then wait, and wait and wait. Keep trusting and keep surrendering and trust that He will inspire you to action when the time is right. Reflect upon your patience with the Will of God today. God will always wait for the perfect moment to inspire you to act. If you can patiently wait on Him, you will see an abundance of Mercy flow from Heaven.
  same as youre mess i read today in book of Saint MARGERITA of belgium book
  “The feasts! what memories this word brings back to me. How I loved the feasts!
  I loved above all the processions in honor of the Blessed Sacrament. What a joy it was for me to throw flowers beneath the feet of God! Before allowing them to fall to the ground, I threw them as high as I could and I was never so happy as when I saw my roses touch the sacred monstrance.”
  ⠀“Strewing Flowers is offering you as first fruits
  My slightest sighs, my greatest sufferings.
  My sorrows and my joys, my little sacrifices,
  Those are my flowers!”

  Saint Thérèse of the Child Jesus and the Holy Face.
  Most Holy Body and Blood of Christ
  Corpus Christi
  The Feast of #CorpusChristi (Latin for Body of Christ) is a Latin Rite liturgical solemnity celebrating the belief in the body and blood of #Jesus #Christ’s Real Presence in the #Eucharist.
  Amen thank and praise you my lord jesus christ for blessing me so much.love you jesus.
  Today is the Solemnity of Corpus Christi. Here’s a beautiful message from a dear saint in our Church:
  ”Today the Church shows the world the Corpus Christi – the Body of Christ. And she invites us to adore him: Venite adoremus –Come let us adore him. The attention of believers is focused on the Sacrament in which Christ has left himself: Body, Blood, Soul and Divinity. It is the reason for considering it as the holiest reality: ‘the Blessed Sacrament’, living memorial of the redeeming Sacrifice. On the Solemnity of Corpus Christi, we return to that Thursday which we call Holy, on which the Redeemer celebrated his last Passover with the disciples: it was the Last Supper, fulfilling the Jewish passover supper and inaugurating the Eucharistic rite.” -St John Paul II, 2001 on the Solemnity of Corpus Christi
  https://www.youtube.com/watch?v=ulWjjOhAvG8

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!