fbpx

Levičarska laž je prišla po znanstveno resnico: To je opazil tudi največji živeči psiholog Steven Pinker

Ameriški profesor Steven Pinker. Vir: EPA

Po politiki, umetnosti, medijih se je kulturni marksizem naselil še v znanosti. Ne verjamete? Do nedavnega ugledna znanstvena revija Nature Human Behavior je bodočim avtorjem izdala nove smernice, zaradi katerih je povsem utemeljeno trditi, da je izgubila vso znanstveno kredibilnost. S tem se strinja tudi eden izmed največjih živečih psihologov Američan Steven Pinker, ki je revijo označil kot neznanstveno. Objavo je delil tudi nekdanji minister in akademik Žiga Turk, ki je za domače potrebe zapisal: “Celo Pinkerju wokizacija znanosti ni všeč.”

Woke ali prebujenstvo je nekakšna oznaka, s katero se je moč okititi, jo nekomu pripisati in najpomembneje, nekoga obtožiti. Tiste javne osebe, ki niso woke ali prebujene, v družbi niso zaželene. Woke so seveda tisti, ki se strinjajo z določenim političnim kredom, kot je na primer to, da je spol tako kot barva kože ideološki konstrukt, ki ni utemeljen na znanstvenih dejstvih. Sliši se noro, ampak to lep del družbene elite (tudi slovenske) iskreno verjame.

Novinarji & psihologi, pozor: Human nature Behavior ni več recenzirana znanstvena revija, ampak vsiljevalka političnih vrednot. Pri njih ne bom več objavljal, jih citiral ali recenziral (kako lahko vemo, da so bili članki pregledani upoštevajoč resnico in ne politično korektnost)?,” je na Twitterju zapisal Pinker, nato pa dodal, da so v istem uvodniku revije zavrgli t. i. Bayesov teorem, po katerem morajo avtorji poskrbeti, da njihovi zapisi ne vsebujejo stereotipov ali predsodkov – uvodnik pa ga s svojo napovedjo cenzure dejansko uvaja. Politične predsodke in stereotipe namreč.

V ozadju tovrstnih razglasov, ki želijo celotno družbo, ne samo znanost, očistiti domnevnega rasizma, je doktrina t. i. kulturnega marksizma, ki družbo vidi skozi lečo neskončnih konfliktov med družbenimi skupinami, za katere meni, da so privilegirane, in tistimi, ki menijo, da so tem skupinam podrejene. Domnevno podrejenih skupin je neskončno, nad njimi pa naj bi nasilje izvajal bel moški, ki je za kulturne marksizme seme zla, ki poganja vse slabo na tem planetu. No, po tej doktrini naj bi bila tudi znanost docela rasistična. Vse to ob očitnem, da so družbene skupine, ki so v preteklosti v sklopu zahodne civilizacije dejansko bile deležne diskriminacije, danes pogosto pozitivno diskriminirane (imajo uzakonjene prednosti pred večinsko populacijo).

Andrej Žitnik