Ljudmila Novak pod drobnogledom tujih medijev zaradi potovanja v Izrael

Evropska poslanka Ljudmila Novak, EPP (Foto: STA)

Evropsko politiko je pred kratkim pretresel korupcijski škandal Quatargate, v katerem so pri strankarski kolegici Tanje Fajon, socialdemokratki iz Grčije odkrili velike količine denarja, ki naj bi imel izvor pri katarskih oblasteh. Oči kritične javnosti so se sedaj obrnile proti ostalim evroposlancem. Med preiskovanjem neprijavljenih poti v tujino sta se pojavili tudi dve slovenski imeni. Ljudmila Novak, ki ni prijavila svojega potovanja v Izrael, in Franc Bogovič, ki je po svoji poti v nedemokratični Azerbajdžan po poročanju tujih medijev občutno spremenil retoriko. 

Evropska poslanka iz vrst NSi Ljudmila Novak je za medije sicer izpričala, da njena pot v Izrael ni bila povezana s parlamentarnim delom, ki ga opravlja, pri čemer ni naslovila vprašanj, če in kako so bile njene poti financirane. Bogovič pa je s svojimi izjavami na laž postavil azerbajdžanskega ambasadorja v EU.

Novakova se je znašla v pisanju belgijskega Le Soir zaradi potovanja v “Jutrovo”, kot se je nekoč v naših krajih reklo Sveti deželi. Poti se je udeležilo 11 izvoljenih evropskih poslancev. Le pet jih je pot prijavilo ustreznim organom. Med tistimi, ki so to “pozabili”, je bila tudi krščanska demokratka Ljudmila Novak poleg Estonca Andrusa Ansipa iz skupine liberalcev (RENEW), Bolgarke Elene Yoncheve iz vrst socialistov in socialdemokratov ter strankarski kolega Novakove iz vrst Evropske ljudske stranke Šved David Lege. Med “pozabljivci” sta tudi Španca Juan Ignacio Zoido in Isabele Benjumea.

Ljudmila Novak med neprijavljenim obiskom Izraela novembra preteklega leta. (Vir: Twitter Israel defence forces)

Ljudmila Novak je na novinarske poizvedbe dominantnih medijev odgovorila, da njena pot v Izrael ni bila povezana z njenim parlamentarnim delom. Na zgornji sliki jo sicer vidimo pred tunelom, ki ga je skopala teroristična organizacija Hezbollah, Novakovo pa o aktivnostih te organizacije informira pripadnik izraelske vojske.

Tako so v izraelski vojski zapisali na Twitterju: “Danes je 20 članov Evropskega parlamenta s svetovalci obiskalo severni Izrael.  Obiskovalci so vstopili v predor teroristov Hezbolaha, da bi iz prve roke videli, s kakšno grožnjo se soočajo Izraelci, medtem ko Hezbolah še naprej spodbuja terorizem in nestabilnost. Hvala vam, ELNET, za organizacijo tega dogodka.” V pojasnilo, ELNET je organizacija, kot se sami deklarirajo, ki skrbi za “krepitev odnosov med Evropo in Izraelom na podlagi skupnih demokratičnih vrednot in strateških interesov.” ELNET (European Leadership Network) je ena izmed treh organizacij, ki organizirajo tovrstna potovanja (poleg AJC – American Jewish Committee Transatlantic Institute in B’nai B’rith) in kot poroča Le Soir, gostom navadno zagotovijo letalsko karto in bivanje v luksuznem hotelu.

Novakova je na poizvedbe častnika Delo izjavila: “obiski niso bili povezani z mojimi poročili v Evropskem parlamentu niti z dokumenti, ki jih je ta prejemal. Bili so informativne narave oziroma kot načelna podpora ozaveščanju o holokavstu in prizadevanjem za mir na svetu”. Na poizvedovanje Dela, ali so ji organizatorji potovanja plačali stroške bivanja in poti, ni odgovorila. V Izraelu je bila na obisku v okviru obiska uradne parlamentarne delegacije s Knesetom (izraelski parlament). Obiskala je Golansko planoto, Gazo in Tel Aviv, poroča Delo.

Za razliko od nje je evropska poslanka Romana Tomc pot ustrezno prijavila kot tudi finančno konstrukcijo. Hotelske nočitve je pokrila organizacija B’nai B’rith, medtem ko je pot financirala sama.

Bogovič je potoval v Azerbajdžan
V podobno afero se je že pred časom zapletel poslanec Franc Bogovič, predhodno kritičen do tamkajšnjega avtoritarnega režima, po oceni Freedom House (ameriške nevladne organizacije, večinsko financirane s strani vlade ZDA), enega najbolj avtoritarnih režimov na svetu, ki ga obvladuje Ilham Aliyev, skupaj s svojo razširjeno družino. Bogovič je po obisku, tako poročata švedski Blankspot kot belgijski Le Soir, znatno spremenil svojo retoriko in mnenje o režimu. Podobno je bilo opaženo tudi pri nemškem poslancu liberalcev Enginu Eroglu, ki se je prav tako udeležil potovanja v nedemokratično republiko.

Evropski poslanec Franc Bogovič (Foto: STA)

Bogoviča je kot ostale evroposlance na pot povabil Odbor za parlamentarno sodelovanje EU-Azerbajdžan v parlamentu Azerbajdžana. Po navedbah EU Observer, ki se sklicuje na odgovore veleposlanika Azerbajdžana v EU, pot ni bila financirana s strani nedemokratičnega režima, a so to trditev kasneje, po navedbah istega medija, pod vprašaj zanikali sami poslanci, ki so se poti udeležili. Bogovič (zakonski rok za prijavo je zamudil), je objavil, da mu je tri nočitve v hotelu v Bakuju plačalo azerbajdžansko zunanje ministrstvo. Za razliko od navedb EU Observerja Bogovič trdi, da se je na pot odpravil kot predstavnik parlamentarne skupine za podeželske regije in pametne vasi. Tam je obiskal eno od pametnih vasi, del programa je bil tudi ogled Bakuja, muzeja preprog in kulturni program z možnostjo obiska vinske kleti.

Socialni demokrati še vedno na vrhu
Z naskokom največji korupcijski škandal med slovenskimi poslanci pa je zakuhal pripadnik Socialnih demokratov Zoran Thaler, ki je priznal prejemanje podkupnine, sprejel je namreč obljubo finančne kompenzacije v zameno za vlaganje amandmajev k evropski zakonodaji. Pri izvrševanju kaznivega dejanja so ga uspeli posneti preiskovalni novinarji angleškega Sunday Times.

Nekdanja poslanska kolega in evropska poslanca Tanja Fajon in Zoran Thaler (Foto: STA)

Thalerju so, potem ko je priznal krivdo, slovenska sodišča leta 2014 izrekla dve leti in pol “vikendaškega” zapora, nekaj čez 32 tisoč evrov finančne kazni in prepoved opravljanja javne funkcije.

Gal Kovač