Nočna mora ruske vojske: Kdo so specialne enote skrivnostnega Brabusa?

Ukrajinski mitraljezec v obrambnem jarku. (Foto: epa)

Ko so Rusi prvič vdrli v Ukrajino, so majhne skupine ukrajinskih borcev izvedle majhne, ​​nenadne napade na ruske sile okoli Kijeva ali Černigoja, zlasti v gozdnatih območjih. Te ukrajinske vojake, ki se usposabljajo za specialne enote, vodi ukrajinski častnik z vzdevkom Brabus.

Skupine branilcev v kamionetih, oborožene s protitankovskimi granatami, so iz zasede napadle rusko kolono in tako na več deset mestih razbile rusko vojaško hobotnico, ki je nameravala v nekaj dneh zasesti Ukrajino.

Drzni, hitri in pogumni so takrat imenovali izvidniške enote in jih nato vključili v redno vojsko. Obstaja vrsta podobnih skupin, ki delujejo pod okriljem različnih ukrajinskih obveščevalnih agencij. Ameriški CNN pa je objavil zgodbo o eni izmed takšnih skupin, ki še vedno izvaja tajne operacije. To so taktične naloge s strateškim učinkom: na primer ubijanje ruskih častnikov, da bi spodkopali moralo napadalcev.

Ukrajinske vojake, ki so se usposabljali za specialce, vodi ukrajinski častnik z vzdevkom Brabus. Novinarjem CNN je povedal, kako se je s svojimi vojaki v začetku marca, ko je bil vzhod Ukrajine še v snegu, pretihotapil skozi gozd do prvih ruskih linij južno od Bahmuta. Dobili so informacijo, da gre za trenutek zamenjave ruskih vojakov, kar bi pomenilo, da bo na terenu več vojakov kot običajno, in kar je še pomembneje, da bodo ostali manj izkušeni.

Brabus je pokazal tudi posnetek, kako Rusi streljajo nanje. Sredi noči se je odvijala bitka, vse skupaj pa je bilo posneto s pomočjo naprave za nočno opazovanje na Brabusovi ostrostrelni puški. “Eliminirali smo jih, jaz sem eliminiral vojake z levega boka,” pojasnjuje Brabus. Toda naloga njegove ekipe so bili ruski poveljniki. “Smo izvidniška skupina. Opravljali smo izvidnice, pridobivali podatke, pripravljali akcijo,” pravi Brabus. “Koliko Rusov ste ubili tisto noč?” vpraša novinar CNN. “Sedem,” odgovori Brabus.

Foto: epa

Maja je bil blizu Bahmuta, še opisuje. Na posnetku pokaže, kako meri s težkim mitraljezom. Gre za modificirani mitraljez iz sovjetskih časov, dopolnjen z dušilcem zvoka. Dva kilometra od Bahmuta operater brezpilotnega letala spremlja, kako zadene. V videoposnetku se zasliši glas: “Popolno, zadetek”. “S tem ubijam veliko Rusov, veliko,” je Brabus povedal za CNN. Njegov cilj je povzročiti kaos v ruskih vrstah. Odkar so bili Brabus in njegova skupina v Bahmutu, se zdi, da tudi med ruskimi poveljniki vladata nered in anarhija.

Sara Kovač