Londonska univerza tvitnila o “belem” snegu, skupnost pa jih je takoj označila za rasiste

Foto: iStock

Univerzitetni kolidž v Londonu je s svojo objavo na Twitterju razburil nekatere svoje študente. Na svojem Twitter profilu so objavili obvestilo, pri tem pa v božičnem duhu nič hudega sluteč v zapisanem omenili “beli kampus“. Z izrazom so namigovali na morebitne snežne razmere, ki so jih napovedali vremenoslovci. Pripadnike temnopolte rase je to zelo vznemirilo, mnogi so začeli govoriti celo o morebitni rasistični ideologiji vodstva univerze in kampusa. 

Omenjeni univerzitetni kolidž je tako v Londonu kot svetu eden izmed boljših, za svojo objavo so se takoj opravičili. Z besedno zvezo “beli kampus” so želeli v objavo, prek katere so sicer svoje študente želeli obvestiti o odpiralnem času kampusa, vnesti praznično vzdušje. Navezovali so se na pesem Binga Crosbyja “White Christmas”. Ob tem niso niti pomislili, da bi koga užalili, saj je sneg tako ali tako povsod bel. Kot je videti, pa so se zmotili.

V tvitu so zapisali: “Sanjate o belem kampusu? Danes, v ponedeljek, 11. decembra, bo odprt cel dan, deloval bo kot običajno. Zato lahko pridete kadarkoli. (Ne moremo vam zagotoviti snega, a bomo poskusili!)

“Samo rasisti so izjavo interpretirali kot rasistično”
Oglasilo se je na desetine uporabnikov Twitterja, njihova mnenja pa so deljena. Najprej so se oglasili tisti, ki jih je zapisano zelo zmotilo in so se razburili, češ, da se univerza želi znebiti temnopoltih ljudi. Mnogi so zapisali, da samo tisti, ki razmišljajo rasistično, takšno vidijo tudi to objavo. Nedvomno se izraz “beli kampus“, sploh v tem času leta, navezuje na zasneženi objekt. “Očitno ti, ki jih je to užalilo, ne vedo, da je sneg bel.” “Ali pri vas sneg izgleda drugače?” “Če je za vas rasistično, da nekdo reče, da je sneg bel, kako rasističen je potem Black Friday (Črni petek)?”, je le nekaj primerov, ki so jih zapisali uporabniki.

Objava se več kot očitno navezuje na znano pesem “White Christmas” (Beli božič).  Na ta dan so vremenoslovci napovedali sneg in kdorkoli je zapisal ta tvit, se je skliceval tudi na to. Rase morajo nehati tekmovati med seboj, to je največja težava,” je zapisala ena izmed uporabnic Twitterja.

Zaradi hrupa, ki so ga povzročili užaljeni, je univerza tvitnila še opravičilo: “Včeraj smo, ob misli na to pesem (White Christmas), zelo slabo izbrali svoje besede. Za to se opravičujemo, v prihodnje bomo besede izbirali previdneje.”

A. L.