fbpx

Madžarska družinska politika obrodila sadove; število rojstev se je povečalo za 5,5 odstotka

Foto: iStock

Število rojstev na Madžarskem se je od vzpostavitve nove družinske politike, ki družinam nudi finančno podporo za velike družine, v zadnjem letu dvignilo za kar 5,5 odstotka. Madžarska tako dokazuje, da za reševanje demografskih problemov ni potrebno uvažati tuje poceni delovne sile, temveč zgolj domačemu prebivalstvu omogočiti pogoje za družino.

Nekdanja madžarska državna sekretarka za družino danes pa predsednica Madžarske Katalin Novák je v četrtek 10. marca 2022 sporočila, da so v zadnjem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem iz 2019 zabeležili 5,7 odstotka več rojstev, povišala pa se je tudi stopnja rodnosti. Ravno tako se je po uradni statistiki za 1,5 x v primerjavi s prejšnjim letom povečalo število porok.

Madžarska je v zadnjih letih veliko vlagala v načrte za zaščito družine, po zadnjih podatkih je za ta namen šlo okoli 600 milijonov evrov. Po mnenju madžarski funkcionarjev Zahodna Evropa išče zgolj kratkoročne rešitve za demografske probleme. “Kar potrebujemo niso številke, temveč madžarski otroci. Ne želimo ohraniti ekonomskega sistema, temveč Madžarsko, Madžare in madžarsko zgodovino: želimo spodbuditi nadaljevanje naših družin za več generacij,” je za Breitbart povedal tiskovni predstavnik madžarske vlade.

Madžarski predsednik vlade Viktor Orban na vrhu EU. (Foto: epa)

Vlada madžarskega premierja Viktorja Orbán je velika zagovornica družinam prijazne politike, ki namesto uvoza migrantov stavi na zagotavljanje vseh potrebnih pogojev, da se lahko Madžari odločijo za družino z veliko otroki. “Demografska kriza se mora reševati z vsemi napori države, moramo imeti politiko, ki se ozira na demografijo,” je že septembra lani poudarjal Orbán.

V osmih letih želijo dvigniti stopnjo rodnosti za več kot pol odstotka
Madžarska vlada je za te namene družinam omogočila posojilo v višini 10 milijonov forintov (približno 26.646 evrov), ki se v celoti oprosti, ko ima par najmanj tri otroke. Na začetku leta 2022 je madžarska vlada ravno tako začela ponujati brezplačen postopek umetne oploditve za pare in si zastavila cilj, da bo stopnja rodnosti v državi do leta 2030 dosegla 2,1 otroka na žensko. Leta 2019 je stopnja rodnosti na Madžarskem znašala 1,49 otroka na žensko.

Ivan Šokić