fbpx

Madžarski premier Orban: “Beguncem je treba pomagati, vendar ne za ceno obstoja lastnega naroda”

Viktor Orban (Foto: epa)

Madžarski premier Orban je v nedavnem pogovoru za nemški časopis povedal, da bi Evropska unija morala pomagati beguncem, a ne za ceno obstoja lastnega naroda. V intervjuju je poudaril, da na Madžarskem cenijo svobodo, a če Evropa ni pripravljena zavarovati svojih zunanjih mej pred migranti, je breme na državah članicah, da zaščitijo svoje notranje meje.

Madžarski premier Viktor Orban je v nedavnem pogovoru za konservativni Welt am Sonntag povedal, da se strinja s papežem Frančiškom, da bi morala Evropska unija pomagati beguncem “iz krščanske, bratske ljubezni”. A je ob tem poudaril, da je pomembno, na kakšen način se lahko pomaga. Prebivalci Sirije imajo pravico, kakor poroča Voice of Europe, da se pred nevarnostmi v svoji državi umaknejo v prvo varno državo, a “to še ne pomeni, da moramo reševati svet za ceno obstoja lastnega naroda”, je povedal Orban. “Spustili smo jih v Evropo in za to zanemarili vse pomembne zakone.”

“Madžarska v nasprotju z Nemčijo ubira bolj občutljiv pristop do vprašanja migracije, saj leži na nevarnem območju,” je pojasnil Orban. “Ne bomo dovolili, da nam Bruselj diktira, komu bomo ponudili varno zatočišče,” je bil odločen madžarski premier. Samo Madžarska lahko odloča, komu bo dovolila, da ostane na njenem ozemlju. Če bo ta temeljni princip spoštovan, “smo pripravljeni sodelovati v migrantski shemi”.

Več moči državam EU, manj komisiji in parlamentu
Orban je schengensko območje označil za največji dosežek EU, “še posebej za nas, Madžare, ki prihajamo iz diktatorskega režima in zato močno cenimo svobodo. A če nam ne uspe obraniti zunanjih [Schengen] mej, potem se morajo zapreti notranje”. “Politiki in birokrati v Bruslju se vedejo, kot da zastopajo središče imperija,” je bil oster Orban. Madžarska vlada pa bi raje videla, da bi bila moč Evropskega parlamenta omejena in da bi EU imela močan koncil ministrskih predsednikov EU in “Komisijo, ki je varuh sporazumov in ne samostojni politični akter”.

Ivan Šokić