fbpx

Madžarski premier Orban: Madžarska bo z aprilom najverjetneje razglasila zmago nad koronavirusom!

Madžarski premier Viktor Orban. (Foto: EPA)

Madžarski premier Viktor Orban je povedal, da pričakuje, da bo država uspešno prebrodila koronakrizo do naslednje pomladi, ko naj bi bila na razpolago dva ali tri različna cepiva. Pogovori o dobavi cepiva že tečejo z Rusijo in Kitajsko.

Po trditvah madžarskega premierja Viktorja Orbana naj bi bilo zelo verjetno, da bi na Madžarskem z aprilom 2021 “razglasili zmago nad pandemijo.” Madžari se trenutno po poročanju RT z uradno Moskvo in Pekingom dogovarjajo o dobavi cepiva. Spomladi naj bi imeli dve ali tri vrste cepiva proti covidu-19.

Prva pošiljka cepiva bi lahko prispela že pozno decembra 2020 ali v začetku januarja 2021, je povedal Orban. Da bi upočasnili širitev okužbe pa je trenutno najbolj pomembno slediti vzpostavljenim preventivnim ukrepom. Pri tem je Orban poudaril: “Maske se morajo nositi.”

Zaostrovanje ukrepov postaja neizogibno
Od naslednjega tedna bodo na Madžarskem za kršitev odloka o obvezni uporabi zaščitnih mask zagrožene visoke denarne kazni, če bo nujno bodo zaprli tudi restavracije in trgovine. Madžarska vlada se je do sedaj skušala izogniti še enemu zaprtju države, kakršnemu so bili priča spomladi. Do sedaj niso prepovedali javnih dogodkov, šole pa so delovale normalno. Izjema so bile restavracije, lokali in nočni klubi, ki so morali vrata zapreti ob 23. uri.

A zaostrovanju ukrepov se po vsem sodeč ne bodo mogli izogniti. Trenutno se v bolnišnicah zaradi covida-19 nahaja 3.753 bolnikov. Število mrtvih je doseglo 1.699, medtem ko je bilo v petek, 30. oktobra 2020 potrjenih rekordnih 3.286 novih okužb. Od začetka pandemije so na Madžarskem potrdili 71.413 primerov okužbe s covidom-19. Trenutno je v državi 51.761 aktivnih primerov.

Ivan Šokić