fbpx

Mattarella za premierja tehnične vlade izbral Paola Gentilonija

Sergio Mattarella že ima predlagani seznam ministrov v novi vladi. (foto: epa).

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je po odstopu Mattea Renzija pričel iskati novega predsednika italijanske vlade. Na pogovore je poklical zunanjega ministra Paola Gentilonija, ki je sprejel ponudbo, da postane mandatar nove tehnične vlade. Svoj mandat bo sprejel, če bo v parlamentu dobil zadostno večino.

Paolo Gentilloni je 62-letni član italijanske Demokratske stranke, sicer pa dober zaveznik z Renzijem. Pod vodstvom Demokratske stranke (PD) naj bi sestavil novo vlado in predvsem popravil volilni zakon, ki je bil zasnovan v luči širše ustavne reforme pod vodstvom Mattea Renzija. Ker je bil  referendum za spremembo ustave preteklo nedeljo neuspešen, so postopki v zvezi z volilno zakonodajo obtičali sredi poti.

Italijansko ustavno sodišče bo o skladnosti novega volilnega zakona z ustavo odločalo 24. januarja, nato pa bi lahko parlament spremenil zakonodajo in s tem odprl pot za predčasne volitve.

Predsednik Mattarella je začel s prizadevanji za oblikovanje široke koalicije za tehnično vlado, da bi se izognili predčasnim parlamentarnim volitvam, ki jih sicer zahtevata populistično gibanje Pet zvezd in Severna liga. Redne volitve bi morale potekati februarja 2018.

A. B., STA