Merklova pritiska, Johnson ne popušča: Dogovor o brexitu vse manj verjeten

Foto: epa

V novem telefonskem pogovoru med britanskim premierjem Johnsonom in nemško kanclerko Angelo Merkel se je pokazalo, da bo EU na vse pretege skušala otežiti odhod Velike Britanije iz EU. Pojavlja se vprašanje, ali se EU boji, da bi lahko uspeh Združenega kraljestva izven EU pomenil odhod nekaterih drugih nezadovoljnih držav članic?

Po trditvah vira iz kabineta britanskega premierja Borisa Johnsona naj bi po zadnjem telefonskem pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel postalo jasno, da EU ne bo privolila v nikakršen dogovor.

Pogajanja o dogovoru o brexitu naj bi po pol ure dolgem klicu pokazala, da je malo verjetno, da bi bil do 31. oktobra 2019, ki je za zdaj napovedan kot zadnji dan za izstop Velike Britanije iz EU, dosežen kakršenkoli dogovor.

EU se z vsemi močmi oklepa Velike Britanije
EU naj bi bila po pisanju Breitbarta prepričana, da ima v rokah veto. “Merklova je rekla, da če bi Nemčija želela zapustiti EU, to ne bi bil noben problem, a Združeno kraljestvo ne more oditi, ne da bi za seboj pustilo Severno Irsko znotraj carinskega območja (EU) za zmeraj.”

Britanski premier Boris Johnson (Foto: EPA)

Z drugimi članicami EU si želi preko Severne Irske pustiti odprta vrata za prost pretok blaga v Združeno kraljestvo. Po trditvah Merklove naj bi zadnjo besedo pri vsem imela Irska.

“Problem, s katerim se soočamo,” je pojasnil predsednik Evropske raziskovalne skupine konservativcev (ERG) za Sky News, “je v tem, da skuša EU izsiliti veto na to, ali lahko del naše države zapusti skupno carinsko območje.”

Odločala naj bi Irska

Vodja stranke demokratičnih unionistov (DUP) Arlene Foster je povedala, da so Johnsonovi predlogi pokazali, da je glavni cilj Irske, da bi obdržali Severno Irsko znotraj carinskega območja EU. “Nobenega takega ultimata ali rezultata ne bomo sprejeli,” trdi Fosterjeva.

Nemška kanclerka Angela Merkel in njena naslednica, novoimenovana obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer (Foto: EPA)

Kaj točno lahko pričakujemo, da se bo na koncu tudi zares zgodilo z brexitom, bo znano konec meseca, ko bo jasno, ali je Velika Britanija še del EU ali ne.

Ivan Šokić

 • Andrej

  Za EU bi bilo bolje, če bi namesto preprečitve odhoda GB pospešila odhod ilegalcev.

 • hle

  Največji problem ki ga ima Boris leži doma kjer mu globalisti na vsak način skušajo preprečit brexit in to mu uničuje pogajalske možnosti proti EU vsaka podobnost z Slovensko politiko je zgolj naključna

 • xtc

  Dejstvo je ,da bo Johnson Brexit izvedel in da ima dve orožji v ognju prvo je oklic izrednih razmer,za kar mu vrata odpirajo kar sami levaki na ulicah doma in drugo je Poljska in Madžarska ,ki bi dali veto na podaljšanje Brexuita,Merckelca ne bo nič izsilila bo pa naredila ,da bo iz EU kmalu verjewtno odšla še Poljska,vse huje je v Avstriji,ki je žehotela refrendum in Italija ,ko se vrne Salvini-Merckelca namesto da bi EU reformirtala v pravo smir,vsiljuje Brusellj Reich to pa bo razbilo EU in tisti ,ki lažejo da bo UK z iztopom iz EU propadla,lačna,brez zdravil itd lažejo podobno kot nai levaki lažejo kako rabimo Adrijo dtugače bo SLO propadla.
  Dejstvo pa je,da lahko Trump EU stisne za vrat,če bo še napreje nagajala Britom z carinmi.Merckelca tišči EU v vojno-obesit bi jo morali.

  • Marija

   V vojno nas je porinila že z povabljenimi migranti.Takrat se je vojna začela.500 tisoc za boj usposobljenih moških spustiti v države.Mošeje pa polne orožja.To je speča vojska islama.Kar je pa najbolj nesramno,pa je da jih moramo mi vzdrževati ne okupatorji.To je danes Evropa.

 • xtc

  Dejstvo je za kaj se gre Brusljekracija si želi polastitve UK vojske in flote s katero in ostalimi pod skupno vojsko bi zatirali EU prebivalstvo,ki se nebi hotelo ukloniti Brusljekraciji-zato bodo Poljaki in Madžari dali veto na podaljšanje in Merckelce to dobro ve in izsiljuje,kajti ve da bodo na koncu v Bruselj piskru ostali Belgijci ,Franceki in Nemci-to pa je vedno v zgodovini bila vojna.
  Dejstvo je ,da ima johnson zaveznika še v Trumpu,kar EU hudo stiska v kot-bolj kot sam Brexitz jeza brusljekracijo neprijetno to,da je to začetek njenega konca tako ali drugače,bodisi z reformami bodi si z odhodom EU držav iz Bruselj Reicha.