fbpx

Mikrobiologinja: Strah pred delta različico je utemeljen! Rešitev je 70-odstotna precepljenost!

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Poljska mikrobiologinja Joanna Jursa-Kulesza je prepričana, da je strah pred delta sevom koronavirusa utemeljen, saj bi bil jeseni lahko kriv kar za 70 odstotkov novih okužb. Prepričana je, da gre za izjemno nalezljivi sev tega virusa. 

Poljska mikrobiologinja Joanna Jursa-Kulesza je prepričana, da nevarnost epidemije še ni mimo, zato je ključno cepljenje. Od tega bo odvisen četrti val epidemije (od precepljenosti). Rešitev je preko 70-odstotna precepljenost oziroma odpornost dosežena s tem, ko je bolezen nekdo prebolel, poroča PAP.

Navedla je še, da naj bi z delta sevom ena oseba okužila med pet in osem drugih oseb. Za primerjavo je navedla, da je v primeru britanskega seva ena oseba okužila od tri do pet oseb, kar pomeni, da bo kužnost za od 30 do 40 odstotkov večja. Posledično lahko že zgodaj jeseni pričakujemo povečano število okužb s tem sevom koronavirusa. Osebe, ki so bile cepljene ali so bolezen že prebolele, sicer niso 100-odstotno varne pred to različico.

V poljskem Vroclavu želijo dostopnost cepljenja povečati s pomočjo mobilne točke – cepilnega avtobusa oziroma “cepibusa”. (Foto: Wrocław)

Vendar pa naj bi bil potek bolezni neprimerno blažji kot pri osebah, katerih imunski sistem nanjo ni pripravljen. Cepljenje je sicer izjemno učinkovita oblika zaščite tudi pred novo različico tega smrtonosnega virusa. Prav zato se ji zdi nerazumljivo, da se nekateri tako lahkotno odpovedo varovanju svojega zdravja ter zdravja bližnjih. Prepričana je še, da je ljudem potrebno narediti cepljenje čim bolj dostopno. V Vroclavu so denimo izpeljali zamisel s cepilnim avtobusom “cepibusom”.

Cepljenje proti covidu-19 na “cepibusu” v poljskem Vroclavu. (Foto: Radiogra)

Domen Mezeg