fbpx

Evropska zdravstvena agencija svari: Sev delta bo poleti prevladoval v Evropi!

Foto: epa

Delta različica novega koronavirusa, prvič odkrita v Indiji, se bo poleti znatno razširila po Evropi, je v sredo opozorila evropska zdravstvena agencija. Ta je kar od 40 do 60 odstotkov bolj nalezljiva kot različica alfa (B.1.1.7) virusa, prvič odkrita v Angliji, je sporočil Evropski center za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC).

Evropska agencija s sedežem v Stockholmu pričakuje, da bo do začetka avgusta 70 odstotkov novih primerov koronavirusa v Evropski uniji, na Norveškem, Islandiji in v Lihtenštajnu povezanih s sevom delta. Do konca avgusta bo ta odstotek znašal 90 odstotkov, poroča Reuters.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni je po poročanju Russia Today opozoril, da države EU tvegajo “hitro in znatno povečanje” širjenja variante virusa delta, če bodo poleti nadaljevale s sproščanji.

Cepivi Pfizer in AstraZeneca sta učinkoviti
“Zelo verjetno je, da se bo sev delta razširil med poletjem, zlasti med mlajšo populacijo, ki ni predvidena za cepljenje,” je dejala direktorica ECDC Andrea Ammon. “To bi lahko pomenilo tveganje za ranljive posameznike, ki bi se lahko okužili in doživeli hudo obliko bolezni in smrt, če ne bodo cepljeni v celoti,” je dodala v izjavi.

Foto: epa

Oxfordski znanstveniki so analizirali pogostost ponovne okužbe s to različico pri ljudeh, ki so preboleli covid-19, rezultati pa so bili objavljeni prejšnji teden. Incidenca je bila še posebej visoka pri posameznikih, okuženih z različicami beta in gama, ki izvirajo iz Južne Afrike oziroma Brazilije, poroča Index. Toda raziskave iz Oxforda so pokazale tudi, da sta cepivi Pfizer in AstraZeneca učinkoviti proti različici delta in zagotavljata visoko 90-odstotno zaščito pred hospitalizacijo, poroča Reuters.

Sara Kovač