Milijonarka je dala vse svoje bogastvo, da bi se migrantom preprečil vstop v državo

Slika je simbolična.

Dedinja družine Mellon-Scaife je bila ena najbogatejših žensk 20. stoletja v ZDA. Celo življenje se je ukvarjala s filantropijo in človekoljubjem. A na neki točki je spoznala, kako zgrešeni so cilji bogatih liberalnih elit, in sama krenila v nasprotno smer. Medtem ko so drugi bogataši vlagali v načine, kako imeti čim več priseljevanja v ZDA, je sama iskala načine, kako ustaviti priseljevanje v ZDA. Danes, skoraj 15 let po njeni smrti, njene sanje počasi postajajo realnost.

Cordelia Scaife May je bila bogata dedinja, rojena leta 1928, ki je zrasla na očeh javnosti. Svoje življenje je, podobno kot njena mati, posvetila človekoljubnim organizacijam in podpori raznoraznim iniciativam. Med drugim je financirala tudi razvoj cepiva proti otroški paralizi.

Kot del bogate elite, ki je verjela, da mora poskrbeti za svet, je zrasla v prepričanju, da je glavni problem človeštva prenaseljenost. Iz tega razloga je sprva tudi sama podpirala poskuse uvajanja t. i. politike “načrtovanega starševstva”, ki jo je promovirala zagovornica in ustanoviteljica Planned Parenthooda Margaret Sanger.

Opustila načrtovanje družine in se posvetila problemu priseljevanja
A Scaife Mayeva je kmalu uvidela, da gre Sangerjevi zgolj za pobijanje nedolžnih otrok, po možnosti otrok črncev, in je od gibanja odstopila. Ni bilo dolgo, ko je zaradi izdatnega financiranja raznih raziskav ter ustanavljanja različnih fundacij, ki so se zavzemale za zavarovanje južne meje ZDA pred ilegalnimi migranti, našla v sporu z večjim delom ameriške elite.

Ameriški predsednik Donald Trump (Foto: EPA)

John D. Rockefeller III, ki je ustanovil koncil za populacijo, katerega članica je bila v 70-ih tudi Scaife Mayeva, ji je tako po navedbah New York Timesa celo pisal, kako zelo presenečen je bil nad razlikami v mišljenju med njima. Namreč, Scaife Mayeva je po več kot dveh desetletjih sodelovanja z organizacijo Planned Parenthood prišla do zaključka, da je vlaganje denarja v načrtovanje družine in odpravljanja lakote stran vržen denar. Namesto tega, je zapisala, “bi morala ZDA zapreti mejo” z Mehiko.

Cordelia Scaife May (Vir: Twitter)

S tem namenom je tudi ustanovila Environmental Fund, ki se je skozi desetletja vedno bolj ubadal z zagovarjanjem prenehanja priseljevanja v ZDA. Tako ilegalnega kot legalnega. Kot je sama povedala v pismu Rockefellerju, bi moralo priseljevanje biti v ravnovesju z izseljevanjem iz države.

Njene ideje prevzela Trumpova administracija
Ko je leta 2005 umrla, je vse svoje premoženje, skoraj pol milijarde dolarjev, zapustila raznim fundacijam in organizacijam, ki jih je financirala v časa življenja. Mnoge med njimi še dandanes v ZDA zagovarjajo ostro protiimigrantsko politiko, strožji nadzor na južni meji, izgradnjo zidu in deportacijo ilegalnih migrantov. Lahko bi rekli, da je Scaife Mayeva v trenutnem ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu našla ameriškega voditelja, ki je končno pripravljen vsa njena prizadevanja spremeniti v realnost. Eden od Trumpovih tesnih sodelavcev, ki se ga obravnava kot zaveznika organizacij, ki jih je financirala Scaife Mayeva, je tudi njegov svetovalec Stephen Miller.

Zemljo, ki jo je imela na Mauiju, je prepustila organizaciji za ohranitev narave, večino svojega bogastva – lastne družine namreč po smrti drugega moža ni imela – je zapustila fundaciji Calcom. Ta je leta 2005 prejela 215 milijonov dolarjev, še 30 milijonov dolarjev pa je prišlo iz premoženja Scaife Mayeve. Danes se premoženje omenjene fundacije ocenjuje na pol milijarde dolarjev.

Ivan Šokić

 • Slovenka

  Glej, glej. Še je pamet na svetu.

  • Andrej

   Žal je umrla leta 2005, Cordelia Scaife May.

   Upam, da znjo ni umrla tudi pamet.

 • Olga101

  Pametna ženska! Vsaka čast!

 • xtc

  Kot je šel svet sedaj v skranjnost poblaznele levice in anarhizma,sa bodo kmalu pojavili ljudje,ki bodo udarilio kontra in jo zlomili in zopet se bo vzpostavilo ravnottežje
  Da se zgodovina ponavlja je znano,da se lahko ponovi v italiji kjer komunisti in anarhosocialisti in lažni liberalci,skušajo zlimati neko novo levičarsko vlado mimo volje ljudstva.
  No realno je takole glede ,da Salviniju popularnost konstantno rase obema,ki limata fake vlado pa upada,nebi bilo presenetljivo,če bo Salvini z pomočjo ljudstva izdajalsko vlado zrušil in ne napotil zavzet Rim,kar mu ob rastoči popularnosti med ljudmi lahko celo uspe,seveda pa se bodo podobne stvari začele goditi širom EU,kajti nezadovoljstvo eksponentno rase kriza pa bo še zadnj udarec v EU multi kulti laži

 • Janez Kepic-Kern

  ŠE TU,
  PONAVLJAM
  ŠALA

  TE NEJASNOSTI OKROG – ” Reichministra Von PAULUSA ”
  SE
  MENI ZDIJO – ŽE RES – PRAV – V Z N E M I R L J I V E !
  Mora biti
  – res že zelo – “UBOGI”, ko pa kar v svoj NICKNAME=VZDEVEK napiše,
  da je minister, ko pa vsi vemo, da je – GENERAL.
  Pa tudi to je pomešal: njegovs drzžina PAULUS – namreč – nikoli ni bila – “VON”=PLEMIŠKA,
  pa še tisti “von# piše – NEPRAVILNO
  – Von,
  ko pa vsi vemo, da se nemška plemiška predpona piše
  z malimi črkami, tako

  – von

  Torej, s tem – PAULUSOM – mora biti – ŽE ZELO – S L A B O !?

  MORDA SE MU DOGAJA – CELO – SPODNJE ?

  POIZVEDBA

  IZGUBIL SE JE PRECEJ ZMEDENI,
  verjetno ex KP, ZK PROVOKATORČEK
  S TEGA OK E-PORTALA – NOVE24TV !

  “PAULUS”,

  Včeraj je šel po sledeh poti t.i. “2.grupe odredov”
  in je morda
  – omagal pod prelazom PRESEDLJAJ
  pod visokogorsko planoto KOROŠICA OZ. POD CCA 2500 M VISOKO “OJSTRICO”.
  Ta
  verjetno cca 60 letni ex KP, ZK “TURIST” je šel na pravo hribolazniško pot na 2000 m hribe,
  verjetno – kar v “japankah”,
  pa ga zdaj morda jejo mravlje “mrtvo ležečega” kje pod prelazom “PPRESEDLJAJ”.
  Torej,
  kaj storiti ?
  Najbolje – NIČ.
  Naj se mravlje in druge živalice – najejo.
  Če
  je prežživel – se bo pa takointako oglasil..
  Morda
  nam bo povedal,
  katera ex KP, VKP-B STALINISTIČNO PARTIJSKA T.I. PARTIJA-PARTIZANI skupina oborožencev
  je
  “pregnala” leta 1945 – Nemce z KOMENDE,
  TUDI
  INFO
  POŽIGALCIH GRADOV – KRIŽ, BRDO PRI LUKOVICI
  (last družine slovenskih graščakov
  in kulturnikov, potomcev iz družine pravnika in klasika-pisatelja Janka KERSNIKA… )
  BI BILE – DOBRODOŠLE.
  Tudi,
  kdo je ukazal nesodno likvidirati- neoborožene civliste iz KOMENDE.
  IN,
  KDO JE UKAZAL RAZSTRELITI – LJUDSKO ŠOLO – V KOMENDI,
  pod cerkvijo – je stala.
  Da
  o uničevalcih SAMOSTANA PRI PRELEPI KATEDRALI V GORNJEM GRADU – NITI NE PIŠEM.
  Torej,
  obstoji tudi – “sovražni molk”,
  ki ga izvajajo zlasti
  t.i. ex kp,, zk-ji. l.r. Janez K. Kern KOMENDA

  P.S.
  KONEC ŠALE,

  TISTO O “SOVRAŽNEM MOLKU IN O
  UNIČENIH OBJEKTIH – PA NI ŠALA..

  • neuralink

   Kakšen lokal patriot pa si, da ne veš za pomembnejše dogodke v domačem kraju, mogoče bi morali še tja poslati Leljaka, ki je zgleda edini pismen in se mu ljubi prelagat gore arhivskega materiala.

 • neuralink

  Človekoljubne fundacije = reciklaža kapitala.
  Kaj pa lahko naredi nekdo s pol milijarde dolarjev, kos puščave lahko spremeni v moderno mestece, recimo, ampak iz nekih razlogov, se čudeži nekako ne dogajajo. Enostavno ne razumem kam vlagajo milijarde za človekoljubno pomoč, domačini imajo socialno pomoč in bone za hrano, Rdeči križ deli neprodane remitende priviligiranih trgovcev,, Karitas poleg tega še kar kupijo in podarijo altruisti med rednimi nakupi v trgovinah, druge oblike brezplačnih daril meni niso znani. Mogoče vlagajo v kakšne šole sredi džungle, ampak ne razumem zakaj se trudijo, če na koncu plačajo tistim državam za nekaj, kar je itak poslanstvo in smisel vsake civilizacije.
  Pe manj verjsmem v zdravnike brez meja, gledam belo bando v nsšem kraju, še običajne tegobe občanov niso sposobli več oskrbeti, pa imajo končano zastonj medicinsko fakulteto.
  Kje torej konča pomoč, verjetno pri kakšnih izpostavah CIA, ki financirajo kakšne tajne operacije.

 • Andrej

  Nikjer ni rešitev v vladnih, nevladnih, človekoljubnih in drugih organizacijat TUKAJ. Rešitev je TAM. Čudovit zgled rešitve, brez ogromnih milijonov, je:
  http://www.madagaskar.missio.si/index.php/slovenski-misijoni/akamasoa-pedro-opek

 • Drago

  Hehe, milijonarka iz države, katere prebivalci so v veliki večini potomci priseljencev se gre sveto vojno proti priseljencem.

 • Objektivno

  Se pravi čisti lastno nasrano sranje. Modreje bi bilo, da ne bi srala, da zdaj pametuje z brcanjen v mego.

 • Branislav Valter

  …”Milijonarka je dala vse svoje bogastvo, da bi se migrantom preprečil vstop v državo”…
  BLA BLA BLA, HIPOKRITKA.
  CE BI BILA ISKRENA BI SE KOT OTROK MIGRANTOV IZSELILA V DEZELO SVOJIH PREDNIKOV, DENAR PA BI POKLONILA ZRTVAM MIGRANTSKEGA GENOCIDA: AMERISKIM INDIJANCEM.
  Ta babura me spominja na levicarje ki v SLO vabijo migrante katere potem podtikajo davkoplacevalcem.