Miroslav Škoro po hrvaških predsedniških volitvah razkril načrte za jesenske parlamentarne volitve

Miroslav Škoro (Foto: STA)

Po predsedniških volitvah na Hrvaškem, na katerih je slavil Zoran Milanović, je spregovoril Miroslav Škoro, ki se je prav tako potegoval za predsedniški stolček. V intervjuju ostro zanika obtožbe, da je na mesto predsednika pomagal Milanoviću, v svojem prvem povolilnem intervjuju pa je razkril tudi svoje načrte za jesenske parlamentarne volitve.

V začetku pogovora je zanikal špekulacije, da je na oblast postavil  Zorana Milanoviča in dejal, da tisti, ki to govorijo mu pripisujejo nadnaravne moči, glede na to, da je le “navaden pevec”, kot se je izrazil sam.“Trenutno z analitičnimi metodami iščem razloge, zakaj sem osvojil 24,5 odstotka in ne več in kaj bi bilo treba narediti, da bi bil ta rezultat boljši”.

Hrvaški mediji so se v preteklih dneh razpisali, da je 90 tisoč neveljavnih glasovnic, s katerimi so glasovali podporniki Miroslava Škora, pokazali njegov domet na naslednjih parlamentarnih volitvah. A Škoro je pri tem kritičen, pravi, da je veliko slišal o njegovem dometu podpornikov v tej kampanji “najprej jih je bilo veliko, potem so izpuhteli, potem so mediji pisali, da so pričakovali več podpisov, pa so potem spet padali … videli bodo kakšen je moj domet volivcev. Na njihovem mestu bi raje poskrbel za njihov lastni domet”, je bil kritičen Škoro. ” Za Grabar-Kitarovićevo so stali vsi, od Vlade Republike Hrvaške, do državnih medijev, pa tudi nekateri privatni, podpiral jo je tudi župan Zagreba, ljudje iz cerkvenih krogov, a je vseeno izgubila” je kritično nadaljeval Škoro.

Novinar ga je vprašal tudi, če držijo govorice o prihodnji koaliciji HDZ in njegove kampanje, a je na to odgovoril, da ni prišel v politiko trgovati, ampak, da bi stvari spremenil. “To pa je nemogoče, če se počne vse kot se je do sedaj, to me ne zanima. Vse svoje karte sem položil na mizo, ne skrivam ničesar, na parlamentarnih volitvah pričakujem pošteno politično borbo. Osredotočen sem na izbiranju sposobnih ljudi in pri pripravi pravega programa, ki bo stvari spremenil”, je dejal Škoro. Glede sodelovanja s HDZ na parlamentarnih volitvah, več ni želel komentirati, dejal je le, da mu je pomembno, da ponudijo stabilno trejo opcijo.

Bo Škoro osnoval svojo stranko za parlamentarne volitve?
Škoro je še izjavil, da trenutno končuje analizo predsedniških volitev, in da je prekmalu govoriti o točnih zadevah, a je dejal, da je bila kandidatura dobra osnova za nadaljnje korake. “Analizirati moramo, zakaj smo nekje naredili več kot je bilo pričakovano, nekje pa nismo uspeli. Treba je sesti in se pogovoriti s tistimi ljudmi o političnih možnosti, ki so mojo zgodbo podprli, videti kakšni so njihovi načrti in želje, da bomo lahko izbrali prave ljudi”. A to po njegovih besedah ne bo problem, saj pravi, da ima Hrvaška veliko potenciala, le da ga je treba prepoznati. “Prepričan sem, da bi lahko v vsakem mestu na železniški ali avtobusni postaji našel 14 poštenih ljudi” je zaključil Škoro.
Lana Božič