fbpx

Na Danskem 12 glob zaradi kršitve novega zakona, ki prepoveduje nošenje burke

Foto: epa

Novi zakon proti nošenju naglavnih prekrival v javnosti so na Danskem predstavili pred pol leta. Od takrat je bilo osumljenih prekrška 20 oseb, 12 pa so jih tudi oglobili.

Zakon, ki je stopil v veljavo 1. avgusta 2018, pravi, da je vsak, ki krši prepoved nošnje naglavnih prekrival v javnosti, lahko oglobljen s 135 evri. Ta vsota lahko zraste do 1.350 evrov, če se kršitev ponavlja.

Izjeme veljajo za tako imenovane razumne namene, kakršno je hladno vreme. V takih primerih je odločanje o kršitvi po poročanju portala Voice of Europe prepuščeno presoji policistov. Danski parlament je avgusta zakon sprejel s 75 glasovi za in 30 proti. Danska ljudska stranka (DLS), ki je predlagala prepoved, je sprva želela za kršitelje tudi zaporno kazen.

Tiskovni predstavnik DLS za politiko migracij Martin Henriksen (Vir: Twitter)

Do 15. januarja letos so oblasti zabeležile 105 prijav kršitev prepovedi maskiranja, od tega pa so oglobili 12 oseb. Statistika danske policije ni razkrila, koliko od teh kršitev je povezanih z muslimanskim naglavnim prekrivalom, kakršna sta burka in nikab – vsaj en primer naj ne bi bil ne burka ne nikab.

Tiskovni predstavnik DLS za politiko migracij Martin Henriksen je povedal, da statistika kaže, da je zakon imel realen učinek, in da je Danska zdaj na pravi poti.

 

Ivan Šokić