Na Danskem mora sinagoge varovati vojska

Datum:

Vojna v Izraelu razkriva posledice nenadzorovanih in nezakonitih migracij širom Evrope. Tokrat se to potrjuje na Danskem, kjer bo morala vojska zaradi podivjanega antisemitizma zaščititi judovske verske objekte in Izraelsko veleposlaništvo. 

Danes se bodo pred sinagogami in veleposlaništvo pojavili oboroženi možje, ki bodo na tak način pomirile pretreseno skupnost v nevarnosti.

“Konflikt na Bližnjem vzhodu je povzročil popolnoma nesprejemljivo povečanje antisemitizma in negotovosti za Jude na Danskem,” je za Copenhagen Post povedal pravosodni minister Peter Hummelgaard. Hkrati je tudi posvaril: “Smo v situaciji, ko je teroristična grožnja, ki visi nad Dansko, resna.”

Odločitev, da se za varovanje verskih objektov napoti vojsko, namesto policijo, je pojasnil pragmatično. Napotitev vojske namreč sprosti kapacitete policiji za opravljanje drugih, pomembnejših policijskih nalog. Trenutno danske policiste še posebej obremenjujejo propalestinski protesti.

Remix poroča, da so antisemitski zločini eskalirali širom Danske po 7. oktobrom. Podporniki teroristični organizacije Hamas so onečastile spomenike holokavsta, ki so opominjali na žalostno usodo danskih judov med drugo svetovno vojno. Glavnega rabina v državi so pristaši organizacije napadli in opljuvali v javnosti po njegovem televizijskem intervjuju.

Na izpade sovraštva na Danskem so se odzvali tudi v Evropskem judovskem kongresu. “Žalostni in zgroženi smo zaradi antisemitskega vandalizma, ki je uničil spomenik v Kopenhagnu v čast junaškim prizadevanjem za rešitev danskih Judov pred nacisti. Te vrste sovraštva v današnji družbi ni mogoče tolerirati,” so zapisali na socialnem omrežju X. Glede na podatke Inštituta za raziskovanje judovskih politik, naj bi bilo na danes na danskem 8400 judov.

Protiizraelski protesti širom Evrope
Po 7. oktobru so širom Evrope vzniknili protiizraelski protesti. Množičnost protestov je odsev liberalne migracijske politike zadnjih nekaj desetletij. Protesti so bili pogosto nasilni, na teh pa se je pojavila tudi nacistična ikonografija ter slogani, ki indicirajo željo po uničenju judovske države ali judovstva nasploh. Pred njimi tudi Slovenija ni bila imuna. Na obeh večjih protestih so udeleženci vzklikali “Alah je velik”. Drugega protesta so se udeležili tudi predstavniki stranke Levica.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...

Kapacitete evropskih vojsk so danes bistveno manjše kot leta 1989

Vojaški strokovnjak Thomas C. Theiner opozarja, da je Evropa...