fbpx

Na Hrvaškem umrl 11-letni deček, ki je bil okužen s koronavirusom

Fotografija je simbolična (Foto: Pixabay )

Na Hrvaškem je sinoči umrl enajstletni deček, ki je bil okužen s covidom-19, deček je tako postal najmlajša žrtev s covidom-19 na Hrvaškem. Zaenkrat še točen vzrok smrti dečka ni znan, sodeč po prvih dognanjih je umrl zaradi redkega sindroma, pri katerem pride do vnetje več organov hkrati. 

V zagrebški kliniki za nalezljive bolezni je v noči iz sobote na nedeljo umrl deček, ki je imel med drugim tudi koronavirus. Kot navajajo tamkajšnji mediji je to najmlajša žrtev s koronavirusom do sedaj. Kot je povedal vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, še ne vedo točnega vzroka smrti dečka. Domnevajo, da je umrl zaradi redkega sindroma, ki povzroči vnetje več organov hkrati.

Gre za redek zaplet, ki so ga doslej zabeležili pri manjšem številu otrok, okuženih z novim koronavirusom, navaja HRT. Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je po poročanju STA že zahteval dodatne informacije o primeru. V ZDA so doslej zabeležili 1659 primerov tega sindroma, v letu 2020 pa je zaradi tega umrlo 26 otrok, je v začetku leta objavil ameriški center za nadzor nalezljivih bolezni CDC. Primere so zabeležili tudi v Sloveniji. Na pediatrični kliniki so do zdaj obravnavali 24 otrok s tem sindromom.

Slika je simbolična (Foto: STA)

Sicer pa so na Hrvaškem v zadnjih 24 urah zabeležili 352 novih primerov okužbe z virusom covid-19, število aktivnih primerov na Hrvaškem pa je danes 2.996. Med njimi je v bolnišnici 1.474 bolnikov, od tega 138 na intenzivni negi.

Sara Rančigaj