Na meji med Bosno in Hrvaško zrasla migrantska taborišča: Evropska unija namenila 7,2 milijona evrov za premestitev ilegalnih migrantov v BiH

Ilegalni migranti skušajo prestopiti hrvaško mejo (vir: Facebook)

Na meji med Hrvaško in Bosno in Hercegovino so v zadnjih mesecih zrasla “neuradna” taborišča EU-OZN za procesiranje migrantov z namenom “uravnavanja migracij” v Evropi.

“Potrebno je opozoriti, da se ilegalnih migrantov ne deportira iz Evrope,” so zapisali pri V4 Report in opozorili, da Frontex, ki je drugače Evropska agencija za mejno in obalno stražo, sama ne opravlja deportacij.

Ob tem se lahko vprašamo, kaj sploh je smisel prisotnosti Frontexa na Hrvaškem, če se lahko vse, kar agencija počne, zvede na pridržanje ilegalnih migrantov, ki jim nato znotraj dogovora EU-UN najde primeren način za potovanje naprej v Evropo.

Ne vračanje migrantov, temveč njihovo nameščanje
Cilj namreč ni vrniti migrante v države njihovega izvora, temveč jih nekam “namestiti”. To pa posledično pomeni, da se ilegalne migracije počasi spreminja v legalne. Že pred časom smo opozarjali, kako so v ZN pokazali prave barve, ko so na uradnem Twitter profilu Mednarodne organizacije za migracije Združenih narodov (IOM UN) zapisali: “Človeško bitje ne more biti ‘ilegalno’, nikoli. Migrant ne more biti ilegalen, nikoli. Vsi so upravičeni do človekovih pravic. Migrant ne more biti ‘ilegalen’, ker je upravičen do človekovih pravic. Migrant je lahko samo ‘nereden’.”

Z drugimi besedami, vse, pred čemer smo svarili pred pristopom k “neobvezujočemu” Globalnemu dogovoru o varnih, urejenih in rednih migracijah (GCM) decembra 2018, postaja realnost. Opozarjali smo, da je slovenski prevod namerno zavajajoč. Zdaj poznamo razlog, zakaj so v uradnem slovenskem prevodu naslov dogovora prevedli kot “Globalni dogovor o varnih, urejenih in zakonitih migracijah”.

Evropska unija je iz tega razloga zaradi povečanja števila “migrantov in beguncev”, ki vstopajo v BiH, vse od leta 2017 za delo IOM v BiH namenila več kot 7,2 milijona evrov denarne podpore. Finančna sredstva so prišla preko predvstopne denarne pomoči za države kandidatke. Denar pa naj bi IOM porabil za nadaljnjo krepitev partnerstva z Unicefom in Agencijo za begunce ZN, ki naj bi še nadalje krepila upravljanje z migracijami, azili, mejnim nadzorom in zmožnost nadzora v državi. V letu 2018 naj bi v BiH po uradnih podatkih vstopilo okoli 22 tisoč migrantov.

Ivan Šokić

 • Van Der Waals

  LEVIČARSKO PROPAGANDO BO POTREBNO USTAVITI!!!

  • Imperial Commando

   Za začetek referendum, da glavno levičarsko trobilo, RTVS(ocializem)LO, nehamo prisilno financirati.

   • stane

    Referendum je premalo,ker se malo ljudi zaveda,da jih lahko vrzemo v “brezna” z volitvami.
    Ko so bile vseslovenske demonstracije proti Jj in Kanglerju,so bile mocne demonstracije in levicarji so dosegli svoj mracni cilj.
    Danes bi morali biti tudi vseslovenski protesti z drugim ciljem. S ciljem,razformirati izdajalsko vlado,jih aretirati in v apor z njimi.
    Namerno unicevanje vojske in policije je tudi zlocin nad narodom,namerno unicevanje lastnega prebivalstva zasluzi smrtno kazen v normalni drzavi.PAHOR,ker ni opozoril na nevarnost in ni kot vrhovni poveljnik SV PREPRECIL NJENO UNICEVANJE SPADA TUDI ZRAVEN.

 • Dragan Krstič

  Danes še enkrat na VVfaktor, stranka DOM Lucija Ušaj in Bernard Brščič. Če ju ne boste volili za EU parlament ne jadikujte ko boste v bližino svojega doma dobili nepismene afričane, ki bodo živeli na vaš račun vi pa delali zanje do 70.leta.

 • bojan

  EU je namenila 7,2 milijona evrov za premestitev ilegalnih migrantov v EU

  tko si jst to razlagam … Tej EU vse manj zaupam

 • Nata

  Samo poglejte te ljudi, kako dobro so oblečeni.

  Mi nimamo tako dobrih bund, kap in toplih gatk, kot oni.
  Vse moramo plačat in je prekleto drago !!
  Pfej in pfuj, pa taka država !

  • stane

   Poglejte te ljudi?
   Poglejte te zavojevalce,solane klavce!

   • Nata

    Drži ! A tako boš ti napisal, jaz ti bom pa plus dala.
    Saj veš. . . . . . babice. . . . .

 • ZatonMesecnikov

  Zgodovina se za nas in naše južne sosede Hrvate ponavlja. Meja na Uni in mohamedanski vpadi…

 • Olga101

  Balkan odlagališče divjakov!
  Levičarji namerno slabijo slovensko vojsko, Balkan pa z nameščanjem divjakov sod smodnika!
  Vse sorosove plačance, s Kučanom in Fajonko na čelu, ki so odgovorni za masovne migracije in smrti nedolžnih ljudi, do smrti za rešetke! Nezakonite divjake pa tja, od koder so prišli!
  Bosna je že tako problematična! Želimo, da spet izbruhne vojna?!! Kako ravna Evropa z Balkanom, je že dokazala v zadnji balkanski MORIJI! Sramotno! Če ne bi bilo AMERIKE, bi bila še vedno v vojni! OZN je odigral sramotno vlogo pri genocidu v Srebrenici in drugje! Igra jo še danes! To je leglo levičarske korupcije! Dol z levičarji! Naženimo jih na evropskih volitvah in vrnimo Evropo EVROPEJCEM in Slovenijo SLOVENCEM!

 • Van Der Waals

  PO LJUBLJANE SE SPREHAJAJO SKUPINE ILEGALCEV!!!! SO RAZDELJENI PO KLANIH GLEDE NA JEZIKOVNO SKUPNOST!!! SE MI ZDI!!! PUJJ CIGANSKO LEVIČARSKO ZAVEZNIŠTVO!!! ZAPOMNITE SI!!! POVPREČNI OTROK V AFRIKI SE RODI Z 15% MANJŠO TEŽO MOŽGANOV KOT EVROPEJEC!!! VSAK KUBIČNI CENTIMETER MOŽGANOV JE POMEMBEN ZA INTELEKTUALNO RAST… ŠE POSEGEJ ZA AKADEMSKO SFERO TER NAPREDEK!!!! RASIZEM NAJ ŽIVI!!!! NISMO VSI ENAKI KOT NAM KOMUNAZERJI TROBIJO!!!!!!

 • Kika

  Zdaj bodo naredili Šeriatsko republiko. Ubogi Hrvaški katoliki, Srbski pravoslavci že zdaj od Rusov na črnem trgu kupujejo odsluženo opremo s pretečenim rokom uporabe, da se bodo lahko vsaj dostojno branili. Plačujejo jo s šnopcom. Ena pletenka šnopca za en zaboj orožja.