Na Portugalskem socialisti zmagali na predčasnih volitvah, uspešni so bili tudi nacional konservativci, ki so postali tretja največja stranka v državi

Antonio Costa (Foto: epa)

Na predčasnih portugalskih volitvah je včeraj prepričljivo zmagala vladajoča Socialistična stranka premierja Antonia Coste, ki je dobila nepričakovano večino. Prav tako pa je svoj cilj dosegla tudi nacionalkonservativna Chega, ki je, kot si je zadala pred volitvami, postala tretja najmočnejša stranka v državi.

Socialisti so v 230 sedežnem parlamentu osvojili kar 117 sedežev, medtem ko so jih imeli prej 108. Glavna desnosredinska opozicija, Socialdemokratska stranka (PSD), pa je osvojila 71 sedežev. “Absolutna večina ne pomeni absolutno moč, temveč večjo odgovornost“, je ob zmagi izjavil prvak socialistov in predsednik vlade Antonio Costa.

Svoj zadani cilj – postati tretja največja stranka v državi in resnična opozicija – pa je dosegla tudi precej mlada nacionalkonservativna stranka Chega, ki je bila ustanovljena leta 2019. Chega, katere vodja je Andre Ventura, je osvojila 12 sedežev v parlamentu, kar je precejšen uspeh za konservativno stranko, ki so ji osrednji mediji nadeli etiketo “skrajne desnice”, saj je imela v preteklosti le en sedež. Ob tem je Ventura rekel: “Od sedaj naprej bo vse drugače v parlamentu« in nadaljeval: “Od sedaj naprej ne bo več mehkužne opozicije. Prevzeli bomo vlogo resnične opozicije socialistom in vrnili dostojanstvo tej državi“.

Predčasne volitve so bile sicer posledica razkola na levici med vladajočimi socialisti in levima strankama Levi blok in Komunistična partija, ki lanskega oktobra nista potrdili načrta za proračun za leto 2022. Obe stranki sta na volitvah izgubili sedeže.

Demokracija