fbpx

Na poti v samouničenje: Google in YouTube prepovedala oglaševanje s ključno besedo „kristjan“, medtem ko beseda “musliman” ne krši njunega pravilnika

Slika je simbolična. Foto: TheBible.

Zdi se, da krščanska kultura v 21. stoletju zaradi ogromno različnih razlogov žal bledi, pika na i pa je zagotovo to, da beseda “kristjan” v času politične korektnosti in predominantnega liberalizma postaja neprimerna vsebina. Tudi pri nas smo bili že priča umiku krščanskih simbolov iz določenih prehrambenih produktov, grafitih na stenah, ki ustrahujejo kristjane, skrunjenju krščanskih simbolov s strani migrantov, ki prihajajo iz muslimanskih držav. Tudi na Bližnjem vzhodu se s strani muslimanov vsakodnevno dogajajo umori in napadi na tistih malo število kristjanov, kot jih je, a to mediji (namenoma) spregledajo. Paradkos pa je, da se spodnja zgodba ne dogaja v muslimanski državi, ampak krščanski. Pred kratkim je namreč ustanovitelj skupine „Krščanski veterani“ poskušal za svojo organizacijo naložiti oglas na YouTube, a je kmalu ugotovil, da to ne bo mogoče. S strani YouTuba so mu namreč sporočili, da beseda „kristjan“ ni sprejemljiva v skladu z njihovim pravilnikom.

Chad Robichaux, ustanovitelj fundacije “Mogočni hrasti”, dobrodelne organizacije, ki pomaga vojnim veteranom s post travmatskim stresom, je na svojem Twiter profilu objavil dokaz, da je bil oglas zavrnjen le zaradi besede, ki jo je želel uporabiti. Na to se je odzval tudi YouTube, ki je zapisal: “Vemo, da so verska prepričanja osebna, zato oglaševalcem ne dovolimo, da bi vplivali na druge uporabnike na podlagi vere”.

Že samo dejstvo, da cenzurirajo in ne dovolijo, da bi se širilo kar koli ima vezo s krščanstvom, je sporno, še bolj pa žalosti, kaj je Robichaux nato razkril na podlagi eksperimenta. Namreč, da je njihova izjava, da je to v skladu z njihovim pravilnikom, napačna in namerno zavajajoča, saj je zadevo preveril in je naredil enak oglas, le da je vpisal ključno besedo “musliman”, katere pa YouTube ni zavrnil.

Spodaj so slike, ki jih je posnel Robichaux, kot dokaz, da so besedo “kristjan” označili kot nesprejemljivo, tako kot je iz njihovega pravilnika razvidno, so prepovedane še besede “bomba”, “prevara” in “ponaredba”. Beseda “musliman” pa je sprejemljiva, pa čeprav prav tako izraža vero. Kot so iz YouTuba in Googla sporočili, je to njihova nova politika, tako da kakor velja za Američane, velja tudi za nas.

Besedo “kristjan” je Youtube označil za nesprejemljivo (Foto: twitter)

Beseda “musliman” je sprejemljiva. (foto: twitter)

Vprašanje je, zakaj so muslimanske vsebine dovoljene, morda zato, da jih ne bi mediji, politiki napadli zaradi diskriminacije in sovraštva, medtem pa se požvižgajo na kristjane.

Največ preganjanja Kristjanov je ravno na Bližnjem vzhodu, od koder množično v zadnjih letih prihajajo k nam. Grozljive zgodbe, ko napadajo, zažigajo cerkve krščanov, so v medijih zamolčane. Pastorji in župniki so aretirani le, ker so kristjani. Medtem, ko so kristjani tam nezaželeni in preganjanji, so pri nas migranti iz muslimanskih držav s strani levičarjev izjemno dobrodošli.

Preganjanje kristjanov (Foto: Twitter)

L.B.