Na predčasnih volitvah na Irskem pirova zmaga Sinn Féin, političnega krila IRA

Predsednica Sinn Fein Mary Lou McDonald. (Foto: epa)

Rezultati predčasnih volitev na Irskem so poskrbeli za presenečenje. Čeprav je po prvem štetju glasov največji delež prejelo politično krilo IRA imenovano Sinn Féin, pa je z 38 osvojenimi mesti v 160-mestnem parlamentu zmagala desnosredinska Fianna Fáil. Vseeno se pričakuje naporno sestavljanje koalicije, saj imajo tri največje stranke vse več kot 30 mest v novi sestavi parlamenta.

Po večdnevnem preštevanju glasov so na Irskem le dobili zmagovalca volitev. A navkljub temu, da je politična veja IRA, ki jo predstavlja levičarska Sinn Féin, osvojila 24,5 odstotka glasov, so osvojili samo 37 sedežev v Irskem parlamentu.

Mesto več v parlamentu je navkljub 22,1 odstotkom dobljenih glasov pripadlo desnosredinski republikanski stranki Fianna Fáil, medtem ko se je na tretje mesto s 35 sedeži v parlamentu in 20,9 odstotki glasov uvrstila Fine Gael, ki je do sedaj s premierjem Leom Varadkarjem vodila manjšinsko levo koalicijo.

Zeleni so osvojili 12 mest, 6 mest so dobili Laburisti, ravno tako je 6 mest pripadlo stranki Solidarnost, Socialdemokrati so dobili 2 mesti, po eno mesto pa je pripadlo strankama Aontú in Neodvisni za spremembo. 19 izvoljenih poslancev je neodvisnih.

S takimi rezultati volitev poznavalci irske politike ne izključujejo, da bi se lahko v roku dveh tednov začele priprave na ponovne predčasne volitve. Namreč sestavljanje kakršnekoli koalicije bi znalo biti težko delo.

Na volitvah je še posebej presenetila ravno Sinn Féin, ki je imela kandidate v zgolj 42 volilnih enotah, od katerih jih je bilo izvoljenih kar 37. Volilna udeležba je bila 62,9-odstotna.

Ivan Šokić

 • Resnica

  Pirova zmaga pa osvojili so 80 procentov sedezev kjer so imeli kandidate…v sloveniji imajo stranke 90 kandidatov pa jih ima najvecja stranka 25…naslovi po volitvah so bili pa o velicastni zmagi

  • Andrej

   Če upoštevaš, da je bila druga LMŠ s 13, je bila zmaga SDS res veličastna. A vseeno premajhna. Upoštevati moraš pa tudi to, da so se ostale strančice že prej zmenile, da se bodo razpršile in potem združile na osnovi nesodelovanja z zmagovalcem. Ja, tudi pri nas imamo komplicirano.

   • Resnica

    Ne tu ni nobene logike…velicastno zmaga orban ne pa sds s cetrtino glasov ki stranki ne daje prav nobene moci

    • Andrej

     Ne pozabi super šarcizma: SDS je nedemokratična, ker je na volitvah dobila največ glasov. Po tej logiki je Orban še bistveno bolj nedemokratičen. In to je tudi logika demokracije komunizma pri nas. Po komunistični logiki se z po njihovo nedemokratičnimi strankami ne sodeluje in se jih izključuje. Pa ne, da to zagovarjaš?

 • skorpijon93

  irska, dežela velikih socialnih razlik, pod pragom revščine 15 % državljanov