fbpx

Na predčasnih volitvah na Irskem pirova zmaga Sinn Féin, političnega krila IRA

Predsednica Sinn Fein Mary Lou McDonald. (Foto: epa)

Rezultati predčasnih volitev na Irskem so poskrbeli za presenečenje. Čeprav je po prvem štetju glasov največji delež prejelo politično krilo IRA imenovano Sinn Féin, pa je z 38 osvojenimi mesti v 160-mestnem parlamentu zmagala desnosredinska Fianna Fáil. Vseeno se pričakuje naporno sestavljanje koalicije, saj imajo tri največje stranke vse več kot 30 mest v novi sestavi parlamenta.

Po večdnevnem preštevanju glasov so na Irskem le dobili zmagovalca volitev. A navkljub temu, da je politična veja IRA, ki jo predstavlja levičarska Sinn Féin, osvojila 24,5 odstotka glasov, so osvojili samo 37 sedežev v Irskem parlamentu.

Mesto več v parlamentu je navkljub 22,1 odstotkom dobljenih glasov pripadlo desnosredinski republikanski stranki Fianna Fáil, medtem ko se je na tretje mesto s 35 sedeži v parlamentu in 20,9 odstotki glasov uvrstila Fine Gael, ki je do sedaj s premierjem Leom Varadkarjem vodila manjšinsko levo koalicijo.

Zeleni so osvojili 12 mest, 6 mest so dobili Laburisti, ravno tako je 6 mest pripadlo stranki Solidarnost, Socialdemokrati so dobili 2 mesti, po eno mesto pa je pripadlo strankama Aontú in Neodvisni za spremembo. 19 izvoljenih poslancev je neodvisnih.

S takimi rezultati volitev poznavalci irske politike ne izključujejo, da bi se lahko v roku dveh tednov začele priprave na ponovne predčasne volitve. Namreč sestavljanje kakršnekoli koalicije bi znalo biti težko delo.

Na volitvah je še posebej presenetila ravno Sinn Féin, ki je imela kandidate v zgolj 42 volilnih enotah, od katerih jih je bilo izvoljenih kar 37. Volilna udeležba je bila 62,9-odstotna.

Ivan Šokić