fbpx

Na Slovaškem so islamski veri pokazali STOP pri pridobitvi statusa uradne vere

Foto: epa

Parlament v Bratislavi je v sredo potrdil zakon, ki preprečuje islamski veri, da bi v bližnji prihodnosti postala uradna vera. Reuters poroča, da je levji delež pri sprejetju tega zakona odigrala Slovaška nacionalna stranka (SNS), ki je del koalicije premiera Roberta Fica. Zakon je bil sprejet z dvotretjinsko večino v parlamentu, ki je vključevala tako glasove s strani vladajočih kot tudi opozicijskih strank.

 Novi zakon več kot podvaja število vernikov, ki so potrebni, da se religija poteguje za prejetje državnih subvencij in za vodenje lastnih šol. Vsaj 50.000 vernikov, napram prejšnjim 20.000, je potrebnih, da se določena vera lahko poteguje za pridobitev uradnega statusa državne vere.

Trenutno se 62 odstotkov Slovakov (5,4 milijonov ljudi) razglaša za rimokatolike, poroča Russia Today. Slovaška skrajno desna Ljudska stranka se je zavzemala za to, da bi se prag vernikov moral dvigniti na število 250.000, vendar se s tem ni strinjala večina zakonodajalcev.

(Slovaški protestniki, ki nasprotujejo islamizaciji Evrope) Foto: epa

(Slovaški protestniki, ki nasprotujejo islamizaciji Evrope) Foto: epa

Islamizacija se začne še s kebabom
Predsednik Slovaške nacionalne stranke Andrej Danko je opozoril, da se islamizacija prične že s kebabom in dodal, da je potrebno narediti vse, kar je v njihovi moči, da ne bo v prihodnosti na slovaških tleh zgrajena niti ena mošeja.

Reuters poroča, da je na Slovaškem na podlagi zadnjega popisa prebivalstva okrog 2.000 podpornikov islamske vere, do sedaj pa ni bila tam zgrajena še niti ena mošeja. Islamska fundacija na Slovaškem, ki se še ni odzvala na sprejetje novega zakona, trdi, da je na Slovaškem 5.000 privržencev islama.

N. Ž.