“Na Švedskem je zelo dobro,” pravi visoko kvalificiran uporabnik pametnega telefona Hassan, ki že 11 let išče delo

Datum:

Hassan Dhgey Himiye je oče devetih otrok. Je eden izmed tistih nanotehnologov, astronavtov, inženirjev, zdravnikov, učiteljev in IT strokovnjakov, ki so zapustili dom in se prebili v Evropo. Zaradi njega je stara celina boljša, še posebej Švedska, kjer se je naselil v Filipstadu, mestecu, obkroženem z idiličnimi jezeri, in leži zahodno od Stockholma.

Hassan je pred enajstimi leti iz Somalije prišel na Švedsko, poroča Fria Tider (v angleščini na portalu Gates of Vienna). To je bil zanj kot zadetek na loteriji. “Na Švedskem je zelo dobro,” je dejal na SVT (švedska nacionalna televizija).

To očitno pomeni, da mu skandinavska država omogoča iskanje dela, ki ga po več kot desetletju še ni našel, čeprav je medtem zelo napredoval: postal je strokovnjak za uporabo pametnega telefona, profesionalni gledalec televizije, kvalificiran pohajkovalec po mestu in kljub obilici tega dela zelo potrpežljiv, ko je treba čakati v vrsti za denarno nadomestilo. Ima tudi občinsko potrdilo o integraciji. Tudi to šteje, brez dvoma.

Somalijci so na Švedskem “ranljiva skupina”. Naštejmo nekaj dejstev: konec leta 2019 je na Švedskem (SCB) živelo 111.014 Somalijcev. Vsak Somalijec, ki prejme dovoljenje za bivanje, stane davkoplačevalce 10 milijonov SEK (ABC), kar ustreza okoli 950 tisoč evrov. Med Somalijci, ki živijo na Švedskem do štiri leta, je povprečni dohodek iz dela 100 SEK/mesec (9,5 evra), ostalo pa so nadomestila (RUT).

Devet od desetih somalijskih priseljencev je nepismenih (Yle). Eden od petih mladih Somalcev v Göteborgu je vpleten v vsaj en nasilni zločin v dveh letih (GP). 82 odstotkov Somalijcev na Švedskem je brezposelnih (SR). Povprečni IQ v Somaliji je približno 68. To pomeni, da je verjetnost, da ima naključni Šved višji IQ kot naključni Somalec, 94 odstotkov (Lynn 2002). Somalijci so bistveno bolj zadovoljni z življenjem na Švedskem kot etnični Švedi. Somalijski nepismeni so s Švedsko (SvD) najbolj zadovoljni.

Hassan Dhgey Himiye je za švedsko televizijo dejal, da je “Švedska res velika država” in da je “na Švedskem res dobro”. Dnevnik Svenska Dagbladet (SvD) je nad nepismenimi Somalijci, ki so s Švedsko najbolj zadovoljni, tako navdušen, da je Somalijce opisal kot “najbolj ponosne Švede”.

“Tisti, ki se počutijo najbolj domače in so ponosni, so Somalijci,” je ob predstavitvi raziskave dejal Bi Puranen, generalni sekretar globalne raziskave vrednot. Hassan je že dve leti vdovec. SVT ne poroča, kako je umrla njegova žena.

Kavarna Hayek

Sorodno

Zadnji prispevki

Soros s 50-milijonsko fundacijo v času prihajajočih volitev v ZDA

Soroseva organizacija Open Society Foundations bo vložila 50 milijonov...

Golob znova prekršil dano obljubo, v SDS mu dali še eno priložnost

Na današnji izredni seji je bil na dnevnem redu...

Dejan Vunjak postal očka

V družini Vunjak je veselo. Pevec Dejan Vunjak je...