fbpx

Na volitvah v Bolgariji slavil prozahodno usmerjeni Borisov

Bojko Borisov (Foto: epa)

Na parlamentarnih volitvah v Bolgariji je v nedeljo slavila konservativna stranka Gerb bivšega premierja in prozahodno usmerjenega politika Bojka Borisova. Glede na uradne izide po 80 odstotkih preštetih glasov je osvojila 32,6 odstotka glasov. Borisov naj bi že danes začel pogovore za oblikovanje koalicije.

Na drugem mestu so s 27,1 odstotka glasov socialisti (BSP), je danes sporočila volilna komisija. Glede na njene navedbe je štiriodstotni prag za uvrstitev v parlament uspelo preseči še trem strankam  nacionalistom, ki so osvojili 9,1 odstotka glasov, stranki turške manjšine (DPS) z 8,4-odstotno podporo in novi populistični Stranki volje, ki je zbrala podporo 4,1 odstotka volivcev. Končni uradni izidi bodo znani v roku treh dni.

Borisov naj bi že danes začel pogovore za sestavo vladne koalicije. “Upam, da bomo zagotovili hitro oblikovanje vlade, ki bo lahko odgovorila na želje ljudi in na slabe mednarodne razmere,” je pozno v nedeljo rezultate komentiral Borisov. Na čelu vlade je bil že med letoma 2009 in 2013 ter 2014 in 2016, pri čemer je vladne posle kljub odstopu vodil do januarja letos. Prozahodno usmerjeni Borisov je med predvolilno kampanjo dejal, da bo Bolgarijo še tesneje povezal z EU, v katero je vstopila pred desetimi leti. Bivši telesni stražar, gasilec in župan Sofije obljublja hitrejši razvoj, če bo osvojil še tretji mandat.

Velike koalicije s socialisti, ki paktirajo z Rusi, ne bo
Socialisti veliko koalicijo s konservativci zavračajo. “V politiki so nekatere načelne stvari. (…) Mi smo alternativa Gerbu,” je dejala vodja socialistov Kornelia Ninova. Bo pa njena stranka oblikovala vladno koalicijo, če Gerbu to ne bo uspelo, je dejala. Vodja socialistov Ninova, ki je bolj naklonjena Rusiji, pa je napovedovala, da bo uporabila pravico veta, če bo EU uvedla dodatne sankcije proti Moskvi. Po njenem mnenju sankcije škodijo bolgarskemu gospodarstvu.

Predčasne volitve je sprožil odstop Borisova po porazu kandidatke vladajoče stranke na predsedniških volitvah Cecke Cačeve proti nekdanjemu poveljniku letalskih sil Rumenu Radevu, ki so ga podprli socialisti.

C. Š., STA