fbpx

Preberite intervju z najbolj iskanim teroristom na svetu – pred napadom na Pariz

Islamski terorist Abdelhamid Abaaoud (Foto: Twitter).

Eden od najbolj iskanih teroristov na svetu Abdel-Hamid Abaaoud, znan tudi kot Abu Umar al-Baljiki, glavni organizator terorističnega napada v Parizu, je v začetku leta dal intervju za časopis Dabiq, ki izhaja na področju Islamske države.

Abdel-Hamid Abaaoud (27) je Belgijec maroškega porekla, ki je živel v Bruslju v zloglasni četrti Molenbeek, znani kot center političnega Islama v kontinentalni Evropi. Nekaj časa je preživel v Siriji, kjer se je boril na strani ISIS. Varnostnim silam je postal znan po zloglasnem videu skupine ISIS, kjer se je pojavil za volanom avtomobila, ki prevaža pohabljena trupla v množični grob.

Sebe imenuje »emir (visok plemič, knez) belgijskih džihadistov«. Po pisanju francoskih medijev preiskovalci verjamejo, da je načrtoval napad na hitri vlak med Amsterdamom in Parizom v avgustu ter da je bil v kontaktu z osebo, ki je maja leta 2014 morila v judovskem muzeju v Bruslju.

V intervjuju, ki ga je objavil britanski The Guardian, ga novinar sprašuje o napadu na belgijsko policijo, ki ga je načrtoval s še dvema napadalcema. Napad je preprečila policija v januarju, ko je vdrla v njihovo skrivališče in ubila dva Abu Oudova sodelavca. Abu Oudu je takrat uspelo pobegniti pred evropskimi varnostnimi službami v Sirijo, mesec za tem pa je bil z njim objavljen naslednji intervju.

Zakaj si odšel v Belgijo?
Alah je izbral mene, Abuz-Zubayr al-Baljikija in Abu Khalid al-Baljikija, da odpotujemo v Evropo, da bi terorizirali križarje, ki bijejo vojno proti muslimanom. Kot veste, je Belgija članica križarske koalicije, ki napada muslimane v Iraku in Siriji.

So bili z vami tudi drugi bratje?
Ne, samo mi trije. Naša imena so v vseh medijih.

Je bilo težko priti v Belgijo?
Tekom našega potovanja smo imeli veliko težav. Mesece smo poskušali najti pot v Evropo in končno smo, zahvaljujoč Alahu, uspeli priti do Belgije. Potem smo uspeli najti orožje in se utaboriti v skrivališču, medtem ko smo načrtovali operacije proti kristjanom. Vse to je omogočil Alah. Ni večje moči od njega.

Kako so neverni mediji prišli do vaše fotografije?
Eden od bratov, ki nas je posnel pred bitko, je kasneje izgubil kamero. Našel jo je en izdajalec in jo prodal zahodnim novinarjem. Naenkrat se je moja slika pojavila v vseh medijih. Ampak hvala bogu, nevernika je Alah oslepil. Ustavil me je policist, a me ni prepoznal. To je bilo Alahovo darilo.

Kaj se je zgodilo na dan bitke z belgijskimi oblastmi?
Abuz-Zubayr in Abu Khalid sta bila skupaj v skrivališču. Imela sta pripravljeno orožje in eksploziv. Neverniki so vdrli z več kot 150 vojaki belgijskih in francoskih specialnih enot. Po 10-minutnem strelskem obračunu sta brata prejela blagoslov, ki sta ga težko čakala (bila sta ubita). Prosim Alaha, da jih sprejme.

Zakaj si postal osumljenec, če nisi bil z njima?
Obveščevalci so me poznali, ker sem bil v preteklosti v zaporu. Po tej raciji so ugotovili, da sem bil z bratoma in da smo skupaj načrtovali operacije. Zato so zbrali agente s celega sveta, od Evrope do Amerike, da bi me ujeli. Aretirali so muslimane v Grčiji, Španiji, Franciji in Belgiji, da bi me ujeli. Aretirani niso imeli nobenih povezav z našimi načrti! Naj Alah osvobodi vse muslimane iz krščanskih zaporov.

Povej nam nekaj o svojem potovanju v Sirijo.
Hvala bogu, Alah jih je oslepil in uspel sem priti v Sirijo, kljub temu da so me iskali obveščevalci. Vse to dokazuje, da se muslimanom ni treba bati krščanskih obveščevalcev. Moje ime in slika sta objavljena v vseh medijih, a vendarle sem uspel ostati v njihovi državi, načrtovati napad nanje in varno oditi, ko je bilo to potrebno. Prosim Alaha, da sprejme plodna dela tistih, ki so izvedli napade na kristjane v Ameriki, Franciji, Kanadi, Avstraliji, Nemčiji in Belgiji.

Abdel-Hamid Abaaoud ni edini osumljenec za napade v Parizu. Preberite, kdo so ostali.

A. D.