Najobsežnejši napad z brezpilotniki na rusko ozemlje

Nočni napad ukrajinskih brezpilotnikov na rusko vojaško letališče blizu mesta Pskov (Foto: Telegram, posnetek zaslona)

V noči s torka na sredo so Ukrajinci izvedli najobsežnejši napad z brezpilotniki na rusko ozemlje. V napadu je bilo uničenih več ruskih vojaških letal na območju mesta Pskov. 

Pskov je mesto v Rusiji, okoli 600 kilometrov oddaljeno od ukrajinske meje, ki leži  v neposredni bližini Estonije. Preteklo noč se je zgodil napad na lokalno letališče z brezpilotniki, pri čemer sta bili uničeni dve vojaški transportni letali. Poročilo še navaja, da je bilo v napadu zagorelo transportno letalo iljušin 76. Guverner Pskova je pred tem dejal, da ruska vojska odbija napade z brezpilotnimi letali. V javnosti se je pojavil tudi videoposnetek obsežnega požara z zvokom eksplozije. Ukrajina zaenkrat še ni podala izjave o vpletenosti v zračni napad, pa tudi sicer tovrstne napade v Rusiji le redko komentira. Nepotrjena poročila medijev kažejo, da je letališče napadlo med 10 in 20 brezpilotnikov, poroča Večernji

Po navedbah obrambnega ministrstva je bilo nad Orjolom, Brjanskom, Rjazanom, Kalugo in moskovsko regijo, ki obdaja rusko prestolnico, sestreljenih več brezpilotnih letal. Kijev je bil v sredo v zgodnjih jutranjih urah tarča najmočnejšega raketnega napada in napada z brezpilotniki vse od spomladi. Ukrajinska vojaška uprava je sporočila, da sta dve osebi preminili zaradi razbitin, ki so padle iz zraka po raketnem napadu na Kijev. Mestne oblasti so sporočile, da so šrapneli poškodovali več zgradb, lokalni uradniki pa poročajo, da so delci izstrelkov poškodovali šest zasebnih domov, več ljudi pa je bilo ranjenih. Rusija je prav tako sporočila, da je v Črnem morju uničila štiri ukrajinske ladje, na katerih je bilo do 50 ukrajinskih vojakov. Napad na Kijev je sicer sledil nočnemu napadu na rusko ozemlje. Brezpilotniki so napadli šest ruskih regij v najobsežnejšem usklajenem tovrstnem napadu od začetka vojne.

Domen Mezeg