fbpx

Namesto hvaležnosti grožnje s smrtjo: Prosilci za azil napadajo zaposlene v azilnih domovih, ker jim ni všeč hrana in ker nimajo brezžičnega interneta?!

Foto: epa

Po informacijah avstrijskega ministrstva za notranje zadeve se zaposleni v azilnem domu soočajo s smrtnimi grožnjami, teh pa so deležni prav s strani razjarjenih prosilcev za azil. Namesto, da bi bili hvaležni, da lahko v Avstriji zaprosijo za mednarodno zaščito, so tako v samo zadnjem letu organi prejeli kar 15 prijav groženj s smrtjo.

Informacije pa v javnost niso pricurljale po uradni dolžnosti za to odgovornih organov, temveč šele potem, ko je David Stögmüller iz avstrijskega zveznega sveta naslovil vprašanje na avstrijskega ministra za notranje zadeve Herberta Kickla, piše Breitbart. Do incidentov je prišlo v mestu Maria Enzersdorf na vzhodu Avstrije, in sicer zaradi tega, ker so želeli biti migranti premeščeni v drugo ustanovo. Eden izmed prosilcev za azil naj bi enemu od zaposlenih grozil celo z železno palico.

Povod za ostale grožnje s smrtjo zaposlenim pa je bil precej različen. V Salzburgu je migrant grozil, da bo ubil zaposlenega zaradi hrane, v Bergheimu pa sta bila dva migranta tako jezna, ker nista imela dostopa do brezplačnega interneta, da sta grozila, da bosta ubila enega izmed delavcev v azilnem domu.

O grožnjah s smrtjo pa poročajo tudi iz Italije. Tam je lani 26-letni prosilec za azil iz Senegala fizično napadel zaposlenega v azilnem domu, ker niso upoštevali njegovih stalnih zahtev po namestitvi brezžičnega interneta. Še o hujšem primeru poročajo iz Švedske, ko je leta 2016 prosilec za azil iz Somalije Youssaf Nuur umoril patronažno sestro v azilnem domu Alexandro Mezher. 22-letnico je zabodel do smrti. Leta 2017 pa je migrant iz Nigerije ubil Soopiko P., prav tako zaposleno v azilnem domu. Morilca 22-letne Soopike so prijeli šele v Švici.

M. S.